Merhabalar,

2006 yılının ekim ayında ilk vBulletin forumumun kurulumunu gerçekleştirdim. Hiç unutmam, o zaman kullandığım sürüm 3.5.4'tü. :) Nereden nereye. Bu 10 yıl süresince irili ufaklı projelere imza atıp, yapılmamışları yapma gayreti ve gâyesi içerisinde oldum; bunu da başardım.

Neden vBulletin?


Forum sistemlerinin, sosyal medya ve blogların önem kazanmasıyla paralel olarak gerilediğini hepimiz biliyoruz. Ancak forumların yaşattığı tutkuyu, yaşatabilecek bir web projesinin bulunduğunu sanmıyorum. Yıl olmuş 2016 ve hâlâ, eski popülerliğini korumasa bile genel forumlar ayakta. Hâlâ webmasterların bilgi paylaşımlarında bulunduğu WM Aracı gibi platformlar var ve hâlâ vBulletin lisansları yüksek fiyatına rağmen kapış kapış satılıyor. Bu durumda vBulletin'i, üzerinde bu kadar deneyimim bulunuyorken yoksayamam.

Bu konu, para için mi açıldı?


Hayır! İnternet üzerinden, farklı projelerim eşliğinde zaten hatrı sayılır bir gelir elde ediyorum. Bu ilânın açılmasının nedeni, piyasada eksikliği hissedilen kaliteli vBulletin developer yoksunluğuna artık son vererek kullanıcıların dolandırılmalarına engel olmak, iyiye değil; en iyiye sahip olabilmeleri için bir kapı aralayabilmektir. Konu başlığında da belirttiğim gibi şüphesiz herkes kendisine yakışanı yapar, kalite asla tesadüf değildir! Bu yüzden, elbette ucuz etin yahnisi örneğini ele alırsak fiyat politikam diğer ilânlara nazaran pahalı gelebilir. Dediğim gibi, amacım para kazanmak değil.

Profesyonel vBulletin Hizmetleri



vBulletin Genel Kurulum Paketi - [COLOR=Red]50 TL[/COLOR]
Standart bir install işlemi değildir. İnce ayarlar, yapılandırmalar ve bilinmeyenleri içerir. Kısaca paket içeriği şöyle:


  • vBulletin 3.8.x kurulumu,

  • Başlangıç ayarları,

  • Spam botlarının kaydolmasının engellenmesi,

  • vBulletin.org üzerinden forum kategoriniz için gereken eklentilerin kurulması,

  • İstediğiniz temanın kurulumu ve başlangıç düzeyinde düzenlenmesi.


Anahtar Teslim Geliştirilmiş vBulletin Paketi - [COLOR=Red]150 TL[/COLOR]
vBulletin forumunu anahtar teslim bir şekilde, eksiksiz teslim almak isteyenler bu paketi seçmelidir. Paket içerisinde, aşağıdaki listede yer almayan sürpriz geliştirmeler de mevcuttur. Kısaca paketin içeriği şöyle:


  • vBulletin 3.8.x kurulumu,

  • Tüm temel forum ayarları,

  • Spam botlarının kaydolmasının engellenmesi,

  • vBulletin.org üzerinden forum kategoriniz için gereken eklentilerin kurulması ve ayrıca ayrıntılı bir kategori analizi yapılarak hangi eklentilerin ne sebeple kurulması gerektiğine ilişkin bildirimde bulunulması,

  • Forumunuza özel logo tasarımı,

  • Forumunuz için Default Style'ın düzenlenip özelleştirilmiş görünümler kazandırılması,

  • İsteğinize bağlı olarak farklı hazır bir temanın kurulup özel olarak optimize edilmesi,

  • Profesyonel vBulletin güvenliği,

  • Profesyonel vBulletin site içi SEO ayarları (vBSEO ya da tek bir eklentiyle sınırlı bulunmayan özel geliştirmeler),

  • Yarım saatlik vBulletin eğitimi; aklınıza takılan soruların yanıtlanması ve çeşitli ipuçlarının anlatılması.


Bunun dışında vBulletin için özel olarak eklenti kodlanması, var olan eklentilerin düzenlenmesi ve geliştirilmesi, hata onarımı, veritabanı optimizasyonu, özel SEO çalışmaları gibi hizmetler, yapılacak işlemlere göre iş üzerinden fiyatlandırılır. Bu tür hizmetler talep ediyorsanız, talebinizin ayrıntılarını dile getirerek ücret bilgisi alabilirsiniz.

Önemli Notlar




  • vBulletin 4 ve 5 sürümleriyle prensibim gereği çalışmıyorum. Bu sürümleri ve XenForo'yu denemiş olsam bile düşüncem şudur ki, herkes uzmanı olduğu işi yapmalıdır. vBulletin 3 harici sistemlerde çalışma yapmıyorum.

  • Elimden geldiğince herkese destek vermek gibi bir kişiliğe sahibim. Ama takdir edersiniz ki, herkes gibi benim de işlerim var. Bu yüzden kalıcı teknik sorumluluk tekliflerini kabul edemiyorum. Kısa vadeli işler yapar, teslim ederim. Destek isterseniz, zaten ulaşabilirsiniz.

  • vBulletin kurulumlarını lisanslı olarak gerçekleştirmek tercihim. Ancak lisansınız yoksa, güvenilir dosyalarla kurabilirim. Lisanslı başlangıç yapmanız her zaman daha güvenlidir.


Referans Bilgileri



1 yıl gibi bir sürede, Türkiye'nin en büyük genel forumları arasına girmiş vBulletin tabanlı bir forum sitesinin tek başıma teknik sorumlusuyum. Site adresini, güvenlik nedeniyle konu altından yazamam. Çalışmak isteyenler, niyetlerinde samimiyseler bu site adresini öğrenebilirler.

Bilgi: Sourtimes, yalnızca WM Aracı'nda kullandığım kullanıcı adım. Herkesçe bilinen kullanıcı adım farklıdır.

İletişim için PM yolunu tercih edebilir, ciddi projeler için telefon numaramı isteyebilirsiniz.

Saygılarımla,
İyi çalışmalar.