Geçen cumartesi gününü pazar gününe bağlayan gece TRTHaber'de yayın yapan Sosyal Medya programını izledim. Programın konukları, Shiftdelete.net kurcusu, Fizy Genel Müdürü ve 1 Kadın 1 Erkek dizisinin senaristi idi.

Fizy Genel Müdürü ile programın sunucusu yasa dışı yani w*rez mp3 dinleten siteleri konuşurken twitterdan bir soru geldi. '' Biz yasal olarak bir müzik dinleme sitesi açmak istesek ne kadar paraya ihtiyacımız var? '' diye. Fizy Genel Müdürü de 300-400 bin TL den daha fazla bir miktarın söz konusu olduğunu söyledi. Kendileri tüm plak şirketlerinin telif haklarını ödüyorlarmış. Zaten ödemeseler bu denli büyük bir site hemen kapatılır. Ayrıca bu sohbet içerisinde de illegal bir şekilde mp3 dinleten site sahiplerinin yasal olarak vermesi gereken paranın 3-4 katını ceza olarak vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Yani illegal bir şekilde mp3 dinletmenin cezası neresinden bakarsanız bakın normal bir insan için çok çok fazla.

Ancak her şeyden önce bu emeğe saygısızlık ve emek hırsızlığıdır. İnsanların onca emek ve alın teriyle ortaya çıkardığı sanat eserlerini çalmaktır. Yani internet hırsızlığıdır. Ki bence bunun normal hırsızlıktan hiç bir farkı yoktur...

Kaynak: Yorumlasak.net | Kişiselimsi Genel Blog