Kozba adlı üyeden alıntı

Üstat Bitcoin öyle senin anlattığın gibi basit proje değil. Arkasında yüzlerce yazılımcının olduğu ve birçok yatırımcının olduğu bir proje. Diğer yandan bloklar dolduğunda hard forka gidilmektedir. Örneğin; Bitcoin Cash

Siz ne yapacaksınız?


İşte bitcoin basit bir proje değil, verinin güvenilirliği, kararlılığı gibi aksiyonlar mevcut. Aynı şekilde bahsettiğiniz gibi hard fork mevzusu da buna dahil.
Ancak internet üzerinde dolaşıp veri toplamak çok ama çok daha kolay.

Bizim oluşturduğumuz yapı aldığı verilerin güvenilir olup olmadığına bakmaz, verilerin hiç bir yere kalıcı olarak depolamaz. Çünkü yeterli sayıda örümcek zamanla hiç bir bağa veya kontrole ihtiyaç duymadan zamanla diğer örümceklerde kaybolacak verileri replace edebilmekte.

Veri toplama anlamında her şey birbirinden tamamen bağımsız ilerler, çok fazla veri toplanmış ise yenileri için sistem verilerin bir kısmını siler ve yeni veri toplamaya ara vermeden devam eder.

Veri konusunda merkezi olmamaktan kastımız budur. Biz bir sorguyu ağa gönderdiğimizde gelen cevabın güvenilirliği gibi tüm işlemleri ana sunucu(bu aşamada main network denebilir) gerçekleştirir.