Selamun aleyküm değerli hocalarım. Bugüne kadar birçok yazarla makale ticaretim olmuştur. Zamanla belli tecrübeler edindim ve artık makale siparişi verirken belli başlı kuralları önemser oldum. Sizin de daha iyi bir ticaret yapabilmeniz için bu makalemde "Makale Almadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?" konusundan bahsedeceğim.

Öncelikle makale siparişi vermeden mutlaka özel mesaj ile referans isteyin. Referans vermek istemiyorsa daha önce yazdığı makaleleri görmek isteyin. Örnek makale yollamazsa başka bir yazar ile görüşün. Çünkü size örnek makale atmayan veya referans makale yollamayan biri, ya makaleleri kendi yazmıyordur ya da size sunabileceği güzel makalesi yoktur.

Referans makale istediğinizde öncelikle makalenin özgünlük kontrolünü yapın. Makalenin %100 oranında özgün olmasına dikkat edin.

Ben özgünlük kontrolünü Kopya Kontrol sitesi ile yapıyorum. Makaleniz 300 kelimeden azsa üye olmadan ücretsiz şekilde bu siteden kontrol yapabilirsiniz. Makaleniz 300 kelimeden yüksekse, üye olarak yanılmıyorsam 5 defalık 1.000 kelimeye kadar ücretsiz makale kontrolü yapabilirsiniz. Bunun dışında Being hocamın yazmış olduğu Özgün İçerik Kontrolü İçin Kullanabileceğiniz 6 Ücretsiz Araç makalesine mutlaka bakmanızı öneriyorum.

Ayrıca Makale Vitrini ve Analiz Makale sitelerinde kopya içerikler %100 özgün gözükmekte. Galiba bu sitelerde sistemsel sorun var. Bu sorun düzelene kadar bu sitelere dikkat etmenizi öneriyorum.

Makale özgünlük açısından iyi durumdaysa şimdi sıra geldi makalenin konu bütünlüğüne. Örneğin siz "Wmaracı' nda bahset özelliği nasıl kullanılır?" şeklinde bir makale istediyseniz ve size verilen makalede "Wmaraci nedir?", "Wmaraci ne zaman kurulmuştur?" gibi konuyla alakasız başlıklarla makaleye başladıysa bu içerikten uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü sizin sitenize giren kişi sadece "Wmaracı' nda bahset özelliği nasıl kullanılır?" sorusuna cevap aramaktadır. Onun için bu konu ile alakasız olan her kelime çöptür ve aradığını hemen bulamayınca sitenizden çıkacaktır. Yalnız "Wmaracı' nda bahset özelliği nasıl kullanılır?" makalesinde asıl konuyla beraber "Wmaracı' nda bahset özelliği neden kullanılır?" veya "Wmaracı' nda bahset özelliğinin alternatif kullanımları?" gibi konuyla alakalı bilgi veriyorsa o makale kalitelidir. Buradaki asıl püf nokta konudan sapmadan konu ile ilgili olabildiğince bilgi vermektir.

Sonraki dikkat etmeniz gereken husus makalenin ilk yüz kelimesinde anahtar kelimelerinin kullanılmış olması. Başta bu bana çok saçma gelmişti birkaç yerde art arda bu maddeyi görünce kendi sitemde uygulamak istedim. Gerçekten makalenin ilk yüz kelimesinde anahtar kelimeleri kullanınca sıralama konusunda fark olduğunu keşfettim. Belki başka bir etkenden daha ön sıralara çıkmıştır bilemiyorum ama bu kadar hocamın bir bildiği vardır diyerek ilk 100 kelimede anahtar kelime olmasına dikkat edin diyorum.

Bir sonraki dikkat etmeniz gereken husus anahtar kelimenin yanında aranması çok olan benzer anahtar kelimelerinin kullanılması ve anahtar kelimelerinin kalınlaştırılması. Aranması fazla olan anahtar kelimeleri Google Adwords Anahtar Kelime Planlayıcı (Yeni adıyla= Google ADS) ile bulabilirsiniz. Nasıl yapıldığını merak ediyorsan Anahtar Kelime Planlıyıcısı adlı makaleyi inceleyebilirsin.

Bunun dışında anahtar kelimelere eski ama etkili bir yöntem olan Google Aramalarında Altta Bulunan Kelimelerini İnceleme taktiğini kullanabilirsin. :) Anahtar kelime konusuna değinmişken sonradan keşfettiğim ve çok kullandığım Neilpatel sitesinden de bahsetmeden geçmek istemedim. Bu site hem ücretsiz hem de verdiği bilgiler gerçeğe yakın. Kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Aldığınız makalede yapılan yazım yanlışlarını da incelemenizde fayda var. Mesela benim bu makalemi incelerken dikkat ettiyseniz mutlaka yazım yanlışlarımı görmüşsünüzdür. Elimden geldiğince dikkat etsem de yazarken hata yapmaktayım. Bu hataları okuyucu gördüğünde okumakta güçlük çektiğinden dolayı bir an önce sitenizden çıkmak ister. Yazım yanlışının google açısından önemli olmadığını biliyoruz yalnız sitenize giren ziyaretçi ne kadar erken sitenizden ayrılırsa sizin için o kadar kötü olur ve dolaylı yoldan google sıralamanız etkilenir. Yazım yanlışının yanında, noktalama işaretlerine ve devrik cümlelerin olmamasına da dikkat etmelisiniz.

Makalede mutlaka en az bir tane

başlığına ve en az bir tane

alt başlık olmasına dikkat edin. Makale yazılmak için yazılmamalı. O konu hakkında olabildiğince alt başlıklar ile bilgi verilmeli.

Sıra geldi resimlere. Biliyorum makale yazarlarının çoğu makaleye resim eklememekte, zaten resim eklemekte bir yazarın görevi değil fakat makalesine özgün resim ekleyen yazarlara öncelik tanımalısınız. Özellikle "Wmaracı' nda bahset özelliği nasıl kullanılır?" gibi Nasıl Yapılır? konularında madde madde ve özgün resimlerle anlatan yazar hem okuyucunuzun ilgisini çeker hem de google görsellerden hit almanızı sağlar. :)

Ayrıca kendini bu konuda ispatlamamış yazarlara önden ödeme yapmayın. Yazar bunu kabul etmezse bir makale bir makale şeklinde ödeme yapın. Çünkü genelde bu sektöre yeni giren yazarlar ödemeyi önden alınca size ilk makaledeki gibi kaliteyi sunmayabiliyorlar.

Az kalsın unutuyordum. Forumda bazı yazarlar 100 kelimesi 2tl civarında hizmet veriyorlar sizden sipariş alınca 100 kelimesi 1tl den başka yazara yazdırıyorlar. Tabi burası bir ticaret forumu ve bu yapılan forum kurallarına aykırı değil yalnız makale siparişinde bulunduğunuz kişinin eski konularını mutlaka inceleyin.

Zaman yetişmeyince işi başkasına yaptırmaya çalışıyorsa veya sizden aldığı ücretin daha altında başka birine yaptırmaya kalkıyorsa o kişilerden uzak durun ve mümkünse gerek konuları gerek o kişinin ticaret puanlarını inceleyerek daha ucuza işi yapanı bulup onunla anlaşın. Bu sayede aynı makaleye %50 oranında daha az ödeme yaparak, aracıya para vermemiş olursunuz.

Son olarak ticaret ilanında öne çıkarılan görseli olan, bu konuda çokca referansı olan ve bu ilanı profiline etiketlemiş olan hocalarıma öncelik vermenizi öneriyorum.

Özet Geçmem Gerekirse;

1- İnceleyebileceğiniz bir makale isteyin. Referans kabul etmezse veya daha önce yazdığı makaleleri iletmezse o yazarla çalışmayın.

2- Özgünlük kontrolü yapın. Makalenin %100 özgün olmasına dikkat edin.

3- Konudan uzaklaşmamasına dikkat edin. Konuyla alakasız bilgi veriyorsa başka yazarlara yönelin.

4- İlk 100 kelimesinde anahtar geçip geçmediğini kontrol edin. İlk 100 kelimede anahtar geçmiyorsa sorun olmayabilir ama anahtar kelime geçiyorsa o yazara öncelik tanıyın. :)

5- Anahtar kelimenin yanında aranması fazla olan anahtar kelimelerinin kullanılmasına dikkat edin.

6- Yazım yanlışı olmamasına ve devrik cümle bulunmamasına dikkat edin.

7- Makale en az bir tane başlık ve alt başlık olmasına dikkat edin.

8- Makale de resim olmasına ve resimlerin özgün, konuyla alakalı olmasına dikkat edin.

9- Kendini Bu konuda ispatlamamış yazarlara önden yapmayın.

10- Sizden işi alıp başka birine daha ucuza yaptıranlardan veya teslim süresine kadar makaleyi yetiştiremediğinden işi başkasına verenlerden uzak durun.

11- aylakmumya hocam tarafından konuya eklenen madde:

"Eklenmesi gereken bir diğer madde ise makale isterken ne istediğinize dikkat edin olmalı. Çalıştığınız kişiye isteklerinizi tam olarak aktarın, sitenize önem verin ve belirli bir tarzda içerik çalışması yaptırın sürekli olarak. Bu kullanıcıyı yakalamak için oldukça önemli."

Bonus: Editörlük hizmeti alanların, resimlerinde alt etiket olmasına dikkat etmesini öneriyorum. :)


Konuda olabildiğince örnek vererek ve açıklayarak Makale Almadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz? konusuna değinmeye çalıştım. Konuda bahsetmeyi unuttuğum veya yanlış bilgi verdiğimi düşündüğün kısım varsa yorumda belirtirsen sevinirim. :)

Bu makale wmaraci' nda daha kaliteli makale ticareti olması için yazılmıştır. Yazmak baya vaktimi aldı beğendiysen bir yorum yazabilirsen mutlu olurum. ;)

Önceki yazım: Adsense Hesabı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?