İlk temamı satın alacağım zaman Türkçe sitelerden birinde tema nasıl seçilir isimli bir makale okumuştum ve o makalede tema satın alırken "SEO uyumlu" ibaresinin bulunmasına dikkat edin yazıyordu. Hemen görünümünü beğendiğim temanın sayfasına girdim ve "SEO" yazısını görür görmez bir sevinçle satın almıştım.

Zamanla bir şeyler öğrendikçe aslında bu makaleyi okuduğum sitenin kendisine hayrının olmadığını, içerisindeki çoğu bilginin ise deneyime dayanmadığını anladım. Ee tabi "SEO uyumlu" diye satın alınan temanın ise SEO uyumlu olmadığını anlıyorsunuz. Kim yaptığı temanın üzerine "SEO uyumu falan yoktur, yaptık geçtik" yazar ki. :D Veya aynı şekilde site skorlarını yüksek görünce tamamdır oldu bu iş diyorsunuz.

Halbuki bir süre sonra SEO uyumlu yazısının çoğunlukla uydurma olduğunu anlıyorsunuz. Site hızlandırma ile detaylı olarak ilgilenmeye başlarsanız eğer, GTMetrix hız puanlarının ve Fully loaded time dediğimiz yani sitenin tamamının yüklenme sürelerinin Google gözünde hiçbir anlamı olmadığını görebilirsiniz. Şaka değil bu iki metrik de Google için neredeyse sıfır öneme sahiptir. Google daha çok sunucu yanıt süresi, fcp, dom loaded gibi metriklere önem veriyor.

Bir yerden sonra Themeforest'i tercih etmemeye başladım. Çünkü Themeforest tema yapımcılarından temalarına çok fazla özelleştirme seçeneği sunmasını istiyor. Bu da temayı ağırlaştırmaya başlıyor. Çoğu themeforest temasına bakarsanız eğer jquery, font-awesome kütüphaneleri, sayfada çağırılan gereksiz Facebook ve Instagram sorguları, eklentilerin ayrıca çağırdığı font-awesome kütüphanesi vs birikiyor. Themeforest'de çoğu tema böyle. Bu temayı öldürseniz mobilde hızlandıramazsınız. Hızlandırırsanız da editleyerek yapabilirsiniz bu da güncelleme yapamayacağınız anlamına gelebilir. Tabii aralarında gerçekten harika temalar da var. Ben büyük bir çoğunluğundan bahsediyorum.

Yurtdışında genellikle Genesis Framework temaları tercih ediliyor. Başarılı sitelerin büyük bir bölümü bu temayı tercih ettiğini gözlemledim. Yine bunun gibi birkaç tema çeşiti daha var. Çok da doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum. Benim gözümde en iyi tema Genesis diyebilirim.

Bizim ülkemizde ise genellikle 3 tema arasında sıkıştığımızı görürsünüz maalesef. Onlar ise JNews, Newspaper ve Boombox temaları. Kesinlikle bu temalar kötü demiyorum. Ama farklı tema yok mu hiç anlam vermekte zorlanıyorum. Yani 10 sitenin 9'unu yine bu temalarla oluşturun tamam ama kalan 1 sitede en azından farklı bir tema deneyin bence. Açıkcası Türkiye'de insanlar Onedio, Webtekno tarzı sağında solunda emojiler, beğen butonları, aşırı sayıda içerik kutucukları bulunan temalar seviyor. Yabancılar ise daha çok clean dediğimiz sade, okuyucuyu yormayan daha modern tasarımlara doğru bir eğilim içerisinde olduklarını görüyorum. Anasayfanızda 30 tane içerik bağlantısı bulunmasının hiçbir anlamı yok bence. Onun yerine anasayfada 5-6 tane içerik bulunsa, daha sade bir tasarım olsa okuyucu bence daha kolay ayırt edebilir. (Bu durum her site için geçerli değil tabiki.)

Örneğin https://geekflare.com/articles/ bu sayfa bomboş bir sayfa aslında. Ama göz yormayan, sade ve doğrudan bilgiye ulaşmamı sağlıyor. Tıpkı Medium gibi...

Ama altta ekran görüntüsünü attığım sayfada ise zorunlu değilsem durmak istemiyorum ben (onlarca reklam ve popup bulunuyor, her bölgesinde emojilerin yer alıyor.) :
https://imgbu.com/i/BgIK

Tema seçerken pek çok faktör var. Genesis Framework temalarını incelerseniz az çok bir sonuca ulaşabilirsiniz. PHP 7.3 desteğinin olduğuna, tema desteğinin aktif olarak devam ettiğine, destek isteyen kullanıcılara yardım edilip edilmediğine, fontlara kullanımına, WordPress kod standartlarına dikkat edildiğine, eklentilerle uyumlu olup olmadığına, temanın saf halinin hafif olmasına özen gösterin diyebilirim kendi adıma. Bunların bazılarını temayı satın almadan bilebilmek mümkün değil. O yüzden mümkünse o temayı kullanan siteleri araştırıp inceleyebilirsiniz. Güzel bir konu olmuş bu arada, pek çok farklı görüş ile insanlar katkıda bulunacaktır bence. :)