Öncelikle çok geçmiş olsun yaşadığınız duruma geçmişten bugüne hemen hemen herkes en az bir kez yaşadığı için aşinadır. Maalesef üzücü bir durum. En azından ders çıkarma yönünden iyi düşünelim.

Ben macbook air kullanıyorum eski versiyon. ve içerisinde time machine özelliğiyle geliyor. 128 gb ‘lık bir sd kart aldım ona düzenli olarak dosya yedeklemesi yapıyor otomatik olarak.

Bunu geliştirip NAS cihazı alarak wifi üzerinden NAS değolamaya yedekleme yapıp sonra da otomatik buut sunuculara altarma yöntemleri mevcut. Macbook kullandığım için onun üzerinden anlatıyorum ama hemen hemen her işletim sistemleri, farklı yazılımların benzer özelliklerine sahip oluyor.

Ubuntu için benim ismini duyduğum Cronopete adında bir yazılım var. Apple time machine ile aynı şekilde çalıştığı söyleniyor. Bu tarz yerel veya harici daha pek çok yazılım var.

Ayrıca Linux için ücretli servisler de var yedekleri doğrudan bulut sunuculara çekebileceğiniz sistemler. https://help.backblaze.com/hc/en-us/articles/217664628-How-does-Backblaze-support-Linux-Users-?mobile_site=true

Yukarıdaki yöntem biraz manuel ile otomstik karışımı ama aradıktan sonra benzer otomatik pek çok yedekleme yöntemi keşfedenilirsiniz.