İMTİHAN OLMASAYDI, İTİRAZ HAKKI OLURDU

Hem şu da unutulmamalıdır ki; mesela tecrübeli bir öğretmen sınıfındaki öğrencilerin hallerine bakarak onları imtihan etmeden bazısına düşük not, bazısına da yüksek not verse, elbette düşük not alan öğrenciler itiraz edip, “Eğer biz imtihan edilseydik, zayıf not almazdık” diyerek öğretmeni suçlayacaklardı. Aynen bunun gibi, Cenab-ı Hak bizleri şu dünyada imtihan etmeden cennete veya cehenneme gönderseydi, o zaman cehenneme giden insanlar bu karara karşı çıkıp “Eğer imtihan edilseydim, cehenneme gitmeyecektim” diye itiraz etme hakları olacaktı.

İşte Cenab-ı Hak ezelî ilmi ile bizim akıbetimizi bildiği halde bu neticeyi bizlere de bildirmek ve hesap gününde itiraza mahal bırakmamak için şu dünyayı bir imtihan yurdu olarak yaratmış, bizleri de bu âleme bir memur olarak göndermiştir.

Sonuç olarak, bizim yaratılış gayemiz başka, sonumuzu bilmek başka meselelerdir. Yaratılış amacını anlayan bir insan da bu soruyu sorma ihtiyacı duymayacaktır.




AZ ÖNCE ŞU YAZIYI GÖRDÜM DAHADA ÇOK SORU ÇOGALDI KAFAMDA :) NEDEN BÖYLE BIRŞEY YAPILIYOR HİÇ YARATMASAYDI BÖYLE DURUMLAR OLMAYACAKTI NEDEN BIZIMLE BILGISAYAR OYUNUYMUŞ GIBI OYNANILIYOR

KESINLIKLE YANLIŞ ANLAMAYIN SORULARIMA CEVAP ARIYORUM