Sanal para yada diğer bir deyişle kripto para deyimleri hayatımızda daha fazla duyulmaya başlanıldı. Özellikle oldukça önemli bir rekor kıran ve kilometre taşını geride bırakan sanal para birimlerinden olan BitCoin bu kavramın hayatımıza girerken, piyasanın toplam değeri haberi yeni yazdığımız bugünde 710 milyar dolar seviyesindeki bir piyasa hacmine sahip.

Peki ama piyasa hacmine göre en değerli 20 kripto para hangisi?

240 milyon dolarlık hacmi ile Bitcoin ilk sırada
Ethereum para birimi ise 128 milyon dolar seviyesinde seyrediyor
Ripple yeni popülerleşmeye başlarken 71 milyon dolar seviyesindeki bir hacimle birlikte geliyor
Bitcoin Cash para birimi 42 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
Cardano 22 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
Litecoin 13 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
NEM 13 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
NEO 13 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
Stellar 11 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
IOTA 10 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
EOS 9 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
Dash 8 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
Monero 7 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
TRON 6 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
Bitcoin Gold 5 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
Ethereum Classic 4 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
Qtum 4 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
ICON 4 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
Lisk 3.5 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip
RailBlocks 3 milyon dolarlık piyasa hacmine sahip

Yatırım yapılabilecek BitCoin harici para birimleri

ETHEREUM (ETH): Bitcoin gibi blok zincir (blockchain) teknolojisi ile geliştirilen Ethereum, 2014 yılında dijital para biriminin daha da merkeziyetçilikten uzaklaştırılması için Vitalik Buterin tarafından yaratıldı. Etherum açık bir merkezi olmayan yazılım platformu, para transferi ücretlerini ödemek ve bu işlemleri gerçekleştirmek için kullanılıyor.

RIPPLE (XRP): Daha önce bitcoin geliştiricileri tarafından 2012 yılında California'da kullanıma açılan Ripple, New York Times'ın alıntıladığı bazı uzmanlara göre Bitcoin'in en olası halefi. Birçok banka tarafından daha şimdiden ödeme ve para gönderme sistemi olarak kullanılıyor. Diğerlerinin aksine Ripple bankalar olmadan bir şey ifade etmiyor. Yani bankalar tarafından da kabul görmüş.

IOTA (MIOTA): IOTA, kalabalık dijital para birimi sahasının yeni oyuncusu. Blok zincir ağına dayanmayan IOTA, Tangle adını taşıyan alternatif bir dağıtımcı hesap sistemine dayanıyor. Microsoft, Fujitsu ve diğer başka şirketlerle işbirliği yapan bu yeni dijital para birimi, 'nesnelerin interneti' alanında kendini ilk piyasa alanı olarak tanımlıyor. IOTA diğerlerinden biraz daha farklı bir para birimi çünkü ne madencisi var ne de işlem ücreti. İnternete bağlı olmadan da işlem gerçekleştirilebiliyor.

DASH (DASH): Dash bu isme kavuşmadan önce Ocak 2014'te XCoin (XCO), ardından Darkcoin, en son olarak da 'dijital para'dan (digital coin) esinlenerek Dash ismiyle piyasaya çıktı. Dash, rakiplerinden gizliliğe önem vermesi ve para transferlerini anonimleştirmesiyle ayrılıyor.

LOTECOİN (LTC): Bir Google çalışanının eseri olan Litecoin, bitcoinin altın rengine nazaran gümüş olarak betimleniyor. Bunun sebebi daha daha ucuz ve daha erişilebilir bir seçenek olması. 2011 yılında Bitcoin'den daha hızlı işlem gerçekleştiren bir sistem ile kuruldu.

ZCASH: Bu paralar arasında en gizli olanı. Sıfır Bilgi prensibiyle hareket ediyor. Ve daha çok gizli kalmak isteyen kişiler tarafından kullanılıyor.