Arkadaşlar selamlar,
Öncelikle şunu belirteyim ki site yöneticiliği işini tamamen hobi olarak yapıyorum. Tutamıyorum kendimi, seviyorum bu işi.
Fakat yine de bazı şeyler canımı sıkıyor. İmzamda gördüğünüz site günlük 1000+ tekil hit alan bir site. Sitedeki makalelerin %90'ından fazlasını da oturup köşe yazısı yazarcasına kendim mesleki bilgilerime dayanarak yazdım. Yani ciddi bir emek verdim. Fakat adsense ciddi anlamda az kazandırıyor. 5 reklam panom var sitemde. Bunların ikisini sponsora verdim. Böyle giderse diğer üçünü de sponsora vereceğim. Adsense yayıncılığı yapmayacağım. Gerçekten aşırı düzeyde az kazandırıyor.
TBM'ler günlük ortalamada 16 Kr.-20 Kr. bazen 25 Kr.lara kadar çıkıyor bazen de 5 Kr.lara kadar düşüyor. Bilmiyorum Google'ın komisyonu ne. Bize pastanın ne kadarı kalıyor fakat Türkiye'de pek çok kişinin bu konudan şikayetçi olduğunun farkındayım.
Hadi ben neyse günlük 1 milyona yakın hiti olan arkadaşımın aylık kazancına baktığımda sponsorlardan kazandığı paranın yanında adsense gelirinin çok komik olduğu görülüyor. O da sponsor buldukça adsense reklamlarını kaldırıp yerini sposnorlarla dolduruyor. Şu an sitesinin en güzel yeri sonsorlara ayrılmış durumda, kalan yerlerde adsense var. Benim de öyle zira.
Kısacası, TBM'lerin minimum 0,50 kr. seviyesine gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde Adsense reklamlarını sponsor buldukça bir bir sitemden kaldıracağım. Tabii ki Google'ın büyüklüğü düşünüldüğünde bu verdiğim tepki okyanusta su damlası olacak ancak herkes şikayetçi olduğu için zamanla Adsense kullanımının azalacağından da şüphem yok. TBM'ler en azından 0,50 Kr. olsa ben sitemin en güzel yerlerini sponsorlara değil Adsense'e ayırırdım. Dediğim gibi şu anda sitenin en güzel yerleri sponsorlarda, kötü yerler adsense'te. Çünkü TBM'ler ölü.
Bence Google en azından şu imkanı vermeli. Nasıl reklamcılar maksimum harcama belirtiyorsa benim de bir yayıncı olarak minimum TBM belirtmek en doğal hakkım olmalı. Ben 0,1 Kr. TBM'li bir reklama sitemde yer vermek istemiyorum mesela, bu benim en doğal tercihim değil mi? Fakat maalesef Google reklamcılara her türlü kontrolü sağlarken yayıncıları mağdur etmeyi iyi biliyor. Kendi bilir. Dediğim gibi sponsor buldukça Adsense'leri tek tek kaldırarak en azından kendi açımdan bu sorunu güzelce çözüyorum.
Görüşlerimi yazmak istedim. Teşekkür ederim okuduğunuz için.