Alan adları kayıt edilmeden önce ve kayıt edildikten sonra farklı yaşam periyotlarına sahiptir. Bu periyotlar dünyada tüm domainlerin yönetildiği bağımsız kuruluş olan ICANN tarafından belirlenmektedir. Her domain uzantısının farklı bir yaşam periyodu bulunmaktadır. Bu alan adı uzantıları içinde aynı olanlar .COM, .NET ve .ORG uzantılarıdır.

Alan adları yaşam periyotu şu şekildedir;

1- Available (Müsait) Periyod

Availble periyot, bir alan adının boşta olduğu, kimse tarafından kayıt edilmediği periyottur. Bu periyotta yer alan adına bir yıldan on yıla kadar dilediğiniz süre tescil ederek sahip olabilirsiniz.

2- Active (Aktif) Periyot

Aktif periyot, alan adınızı kayıt ettikten sonra başlayan periyottur. Bu periyotun süresi, alan adı tescil ettiğiniz süre belirler. Bir alan adını 5 yıl süre ile kayıt ederseniz eğer, aktif periyot 5 yıl boyunca devam eder ve o domaini başka hiç kimse satın alamaz.

3- On Hold (Askıda) Periyotu

Askıda periyotu, alan adınızın tescil süresinin bittiğinde başlayan periyottur. Bu periyot 40 gün sürmektedir. Bu süre zarfında domain hala sizindir ancak pasif durumda olduğu için kullanılamaz. Askıda periyoduna giren alan adınızı 40 gün boyunca herhangi bir ceza ücreti ödemeden, standart liste fiyatı üzerinden yenileyebilirsiniz.

4- Redemption (Rehinde) Periyotu

Rehinde periyodu, 40 günlük askıda periyodunun ardından başlayan süreçtir. Bu süreçte alan adınızı, domain kayıt firmanız tarafından belirlenen ceza bedelini 30 gün içinde ödeyerek yenileyebilirsiniz.

5- Pending Delete (Silinme) Periyotu

Silinme periyotu 5 günlük bir süreçtir. Yenileme yapmayan alan adları bu periyotta satın alınamaz ve yenileme işlemi yapılamaz. 5 günün sonunda alan adı silinerek yeniden kayıt edilebilir duruma gelir.

Kaynak: Vargonen Hosting Blog