XAMARIN NEDİR ?

Xamarin C# dilini kullanarak Android, IOS ve Windows Phone uygulamaları geliştirebileceğiniz bir platformdur. Xamarin sayesinde her platform için ayrı dil kullanma zorunluluğu, herbir platform için farklı proje tipleri kullanma zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Temelinde 2004 yılı itibari ile Linux içerisinde C# kullanmak için geliştirilmiş olan Mono projesi yer almaktadır. 2011 yılında Mono projesinin kurucusu olan Miguel de Icaza bu projeyi sonlandırarak, Xamarin şirketini kurarak Xamarin projesini başlattı.

Xamarin , C# ile yazılmış kodları App uzantılı IOS Arm Binary kodlarına dönüştürmek için Apple’ın AOT (Ahead of Time) derleyicisini kullanırken, Apk uzantılı Android IL+JIT kodlarına dönüştürmek için ise JIT (Just in Time) derleyicisini kullanır.





Xamarin uygulamalarının mimari yapısı çekirdek kod ve her bir platform için özelleştirilmiş kod yapılarından oluşmaktadır.



Çekirdek kod kısmında uygulama verilere erişme, depolama, işlemleri yönetme gibi işlemler için .NET yapısına ait kodları içeren yapıdır. Her bir platforma ait kullanıcı arabirimi, uygulama katmanı gibi yapılara ait kodlar için, o platformlara ait SDK’lar kullanılmaktadır.



Xamarin uygulamalarını Visual Studio kullanarak geliştirebileceğiniz gibi Xamarin Studio kullanarak da uygulama geliştirebilirsiniz.

Visual Studio ile Xamarin uygulamaları geliştirmek için aşağıdaki kurulum dosyalarının bilgisayara yüklenmesi gerekmektedir:

JDK 6 – http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk6downloads-1902814.html
Android SDK – http://dl.google.com/android/installer_r21.1-windows.exe
Android NDK – http://dl.google.com/android/ndk/android-ndk-r8d-windows.zip
GTK# – http://download.xamarin.com/Installer/gtk-sharp-2.12.20.msi
Xamarin.Android – http://download.xamarin.com/MonoforAndroid/Windows/mono-android-4.6.04000.msi
Xamarin.iOS – http://download.xamarin.com/MonoTouchforVisualStudio/Windows/mtvs-1.0.897.0.msi
Bu işlemlerin ardından artık Visual Studio ile Xamarin kullanarak Android ve IOS uygulamaları geliştirebiliriz.



Xamarin Studio ile Xamarin uygulamaları geliştirmek için ise aşağıdaki kurulum dosyalarının bilgisayara yüklenmesi gerekmektedir:

JDK 6 – http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk6downloads-1902814.html
Android SDK – http://dl.google.com/android/installer_r21.1-windows.exe
Android NDK – http://dl.google.com/android/ndk/android-ndk-r8d-windows.zip
GTK# – http://download.xamarin.com/Installer/gtk-sharp-2.12.20.msi
Xamarin Studio – http://xamarin.com/studio


Kurulum için ilk yapmanız gereken Java JDK paketini kurmanız. 32 bit sürümünü kurmanızı tavsiye ederim. Daha sonra ise Android SDK’yı kurun.



Android SDK Manager içerisinde kuracağımız Android sürümünü ve ilgili paketleri seçerek “Install packages” butonuna tıklıyoruz.

Daha sonra ise GTK paketini kuruyoruz. Android NDK paketini kurmayıp, Xamarin Studio içerisinde daha sonra Android NDK klasörünün yolunu ayarlıyoruz. Bunun için Araçlar/Options seçeneğine tıklıyoruz. Gelen pencereden SDK Locations / Android bölümünde Android NDK klasörünün yolunu belirtiyoruz.



Android SDK ve Java SDK yolu ise otomatik olarak bulunarak eklenmiştir.



Bu işlemlerin ardından artık Xamarin Studio ile Android ve IOS uygulamaları geliştirebiliriz.



Biz, eklentilerin kolayca yüklenebilmesi, güncellemelerin kolayca yapılabilmesi gibi nedenlerle uygulama geliştirmek için Xamarin Studio’yu kullanacağız.


Kaynak : http://www.volkanaktas.com/2015/05/xamarin-nedir/