Dünyada en çok kullanılmakta olan mobil işletim sistemlerinden biri Android OS olarak biliniyor. İşletim sistemleri dev firmaların sadece bu alanda değil farklı alanlarda da karşı karşıya gelmesine sebep oluyor. Örneğin iOS’u geliştiren Apple ile Android işletim sistemini geliştiren Android Inc. Şirketini satın alan Google sadece işletim sistemleri konusunda değil, uygulama geliştirme alanında da ciddi bir rekabet içindeler. Gerçi Google ve Android’in bu konuda öne çıktığını kabul etmek lazım. Çünkü Google Android şirketini 2005 yılında satın aldığında Apple tarafından oluşturulmuş, hatta kemikleşmiş bir yapı vardı. Ama Google başarılı bir strateji uygulayarak Apple’ı yakalamayı ve geçmeyi başardı. Geçen yılın verilerine göre Android uygulama geliştiricileri yaklaşık olarak yüz yirmi beş milyon dolar olarak açıklanan gelir elde ettiler. Aynı dönemde Apple uygulama geliştiricileri tarafından elde edilen gelir ise doksan milyon dolar olarak tespit edildi. Yani Google 10 yıllık süre içinde rakibini yakalamayı ve geride bırakmayı başardı. Uygulama geliştirme pazarı olarak isimlendirebileceğimiz piyasada en büyük payı almayı başardı. Google tarafından bu sonuca ulaşılması ise bir sürpriz olarak değerlendirilmemeli. Akıllı strateji hamleleri bu sonucun ortaya çıkmasını sağladı.
Google Android ve Apple Uygulama Geliştiricileri Bekleyen Farklar
Öncelikle developer lisansından bahsetmek gerekir. Apple uygulama geliştiricileri hiçbir faaliyette bulunmasalar bile bu lisansa sahip olmak ve yıllık 97 dolar ücret ödemek zorundalar. Oysa Google Android uygulama geliştiriciler developer lisansı için ücret ödemek zorunda değiller. Google lisans için bir zorunluluk getirmemesinin yanında onay ve tescil gibi prosedürler uygulamıyor. Oysa Apple için geliştirdiğiniz uygulamaların yayınlanması için sıkı bir onay prosedüründen geçmeniz gerekiyor. Onay alamazsanız prosedürün tekrarlanması gerekiyor. Apple için hazırladığınız uygulamanın haklarını satın almanız gerekiyor. Google Android için henüz çok ciddi bir rekabet yok. Oysa Appple için uygulama geliştirenler etkili bir rekabet ile baş etmek zorunda. Apple uygulama geliştiricileri iOS işletim sistemini iyi bir şekilde öğrenmek ve iOS işletim sistemine sahip olmak zorundalar. Kısacası uygulama geliştirmek için MAC bilgisayara ihtiyacınız var.
Android için gerekli olan ise sadece Windows tabanlı bir bilgisayar. Neredeyse her evde bir tane bulabilirsiniz. Google imkanları sayesinde videolu dersler izleyebiliyor, fikrinizi nasıl uygulamaya dönüştüreceğinizi öğreniyor ve kısa süre içinde Android market raflarına ekleyebiliyorsunuz. Üstelik Android için kullanabileceğiniz Wordpress ve Eclipse gibi yazılımlar açık kaynak kodlu yazılımlar. İkisini de ücretsiz olarak edinebiliyorsunuz. Kısacası Google büyük ölçüde ücretsiz yazılımlardan ve prosedürleri az uygulamasından kazanıyor, rekabette öne geçiyor. Ayrıca Android işletim sistemini kullanan marka ve bu markaların model sayısı çok fazla. Apple ve iPhone dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi ve en çok satan akıllı telefon konumunda ama toplamda 4-5 modelden bahsediyoruz. iOS kullanıcıları sadece bu modelleri ve iPAD kullananları kapsıyor. Oysa Android işletim sistemini kullanan yaklaşık 600 marka mevcut. Bu markaların farklı modeldeki cihazlarının sayısı ise 3400’ü aşıyor.Dolayısıyla çok geniş bir pazar söz konusu. Google uygulamam geliştiricilerinin sağladığı gelir rekabetinde Apple’ı az farkla geçmiş olsa da, yakın bir gelecekte bu farkın çok daha büyüyeceğini tahmin etmek zor değil. Android için uygulama pazarının katlanarak büyümesi bekleniyor. Yani bu işe meraklı olan kişiler kolları sıvayabilir. iOS için geç kalınmış sayılsa da Android uygulama geliştiricileri arasına katılmak için çok geç değil. Üstelik sunulan eğitim videoları ve ücretsiz edinebildiğiniz açık kaynak kodlu yazılımlar sayesinde, fikrinizi kısa zaman içinde ve kolay bir şekilde hayata geçirebilirsiniz.
Bu makale web sayfasi yapma sitesinden alınmıştır.