David Chao‘nun söylediği gibi; mobil işletim sistemi dünyasında yaşanan rekabet (Android-Apple) 80 ve 90′lardaki işletim sistemi rekabetine (Windows-Mac) benziyor. Android piyasaya hakimiyetini özellikle Uzakdoğu’da hızla artırıyor.

Biraz şekil değiştirmiş olsa da Apple yine işin özgün tarafında. Daha kaliteli ürünler ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Tabii tüm bunları kendi koruyucu kontrol sistemiyle yönetiyor.
Android ise açık kaynaklı olmasına rağmen Windows’un bir benzeri. Çünkü Windows kopyaları kadar hızlı yayılıyor ve yaşanan güvenlik sıkıntıları ile Apple’ın sunduğu konforu sunmuyor.

Bill Gates, yıllar önce Uzakdoğu’da Windows kopyalarının çoğalması konusunda fazla tutucu değildi. Çünkü gelişen ülkelerde Windows’un bilinen ve tercih edilen işletim sistemi olarak pazara sahip olmasını istiyordu. Gates’in umudu yıllar içinde bu kullanıcıların lisanslı yazılımlara yönelmesi yönündeydi. Durum pek Gates’in istediği gibi olmadı ve bugün Android daha baştan ipleri kullanıcının eline vermeyi tercih etmiş durumda. Dolayısıyla Android bugün Windows misali bir büyüme gösteriyor ve yine Apple ile karşı karşıya geliyor.

Android’in çarpıcı büyümesi, son olarak Samsung’un akıllı telefon üretiminde Apple’ı geride bırakmasıyla karışımıza çıktı. Samsung’un Uzakdoğulu bir üretici olmasıyla ilintili olduğunu düşündüğüm bu durum, Çin pazarında adeta Android rüzgarları estiğinin de bir göstergesi oldu. (Yerel Çinli üreticileri de unutmamak lazım.)

Uygulama geliştirmeye 100 milyon dolarlık bir bütçe ayıran David Chao, Android’in Çin’de henüz para kazandırmadığını ama gelecek için umutlu olduğunu söylüyor. Chao Android’in Çin macerası hakkında şu bilgileri de aktarıyor;



    [*]Bugün Çin’de 40 milyon Androidli telefon bulunuyor.
    [*]Çin, Android geliştirme araçlarının indirilmesi açısından 3. sırada.
    [*]Nokia beklendiğinden daha kötü bir durum içinde ve Android hızlı bir şekilde düşük fiyat katmanına yayılıyor.
    [*]Alt katmanı besleyen Çinli üreticiler Android konusundaki hassasiyetlerini arttırıyor. (Apple, akıllı telefona ayrılan para ile uygulamalara ayrılan para arasında bir paralellik görüyor. )
    [*]Tabletler Çin pazarında oyun konsolu olarak kabul görmeye başlıyor. (Ancak Andoridli tabletler için bir oyun zenginliği olduğunu söylemek zor.)
    [*]Çin’de bağımsız Android Market sayısı 70.

Bu verilere bir de Apple tarafından bakalım;



    [*]Androidler tabiri caizse ışık hızıyla çoğalıyor ama bu gibi durumlarda sayısal üstünlük sadece sayısal üstünlüktür.
    [*]Çinliler Android’e uygulama geliştirme konusunda hevesli ama küresel pazara çıkacak uygulamaları pek göze batmıyor.
    [*]Apple’ın belki de pazar payı açısından eksik kaldığı tek nokta bu. Eski iPhone’ların ucuzlaması, yeni bir ucuz iPhone çıkması arasında fark var. Ancak Apple’ın akıllı telefona ayrılan para ile uygulamalara ayrılan para arasında bir uyum olduğunu düşünüyor.
    [*]Apple dünyanın en basit cihazlarından birini ürettiği için aslında alt katmanı hedefleyebilir ancak Apple kültürü bununla pek ilgilenecek gibi görünmüyor.
    [*]Halen Andoridli tabletler için oyun ve uygulama zenginliği yok. iPad’in bu konuda Android’e fark atıyor.
    [*]Tüm dünyada tek yasal uygulama marketi ile hizmet veren App Store, Apple kullanıcıları için son derece yeterli. App Store’un sadece yeni uygulama keşfetmek konusunda geliştirilmesi gerekiyor ki bu Apple’ın bağımsız uygulama marketlerine yol vermesini gerektirecek bir durum değil. Bana kalırsa Android Market’in üreticilere özel olarak sunduğu “seçilmiş uygulamalar” benzeri bölümler bağımsız uygulama marketlerinden daha fazla önem taşıyor. Ancak maalesef Google’da Apple benzeri bir korucuyu kontrol sistemi bulunmuyor.

Kısacası Andorid’e inanmama rağmen, halen Apple’ın üstünlüğünü koruduğunu, donanım ve yazılımlarıyla yakın ve orta gelecekte de ilk sırada olacağını düşünüyorum. Steve Jobs zamanında bazı şeyleri Gates’e kaptırdı ama bu kez işe erken başlamıştı ve arkasında iyi bir şirket bıraktı.

Kaynak: Webrazzi