Android'de En İşe Yarar Parmak Hareketleri

Android akıllı telefonlar kullanılırken yapılacak işi daha kolay hale getirebilecek birçok ufak detay atlanıldığı söylenebilir. Bu detaylar içinde Android’de en işe yarar parmaklar ve hareketleri de yer alır ve bir iki hareketle aslında geçmişte birkaç adımda yapılan şeyler anında gerçekleştirilebilmektedir.

Bunlar bazen cihazdan cihaza ve üreticiden üreticiye değişebilmekte fakat birçoğunun neredeyse bütün Android cihazlarda kullanılabilir olduğunu belirtmek gerekmektedir.
Telefonu daha hızlı bir şekilde kullanmaya yarayacak olan parmak hareketleri anlatılacak olursa parmak hareketleri dışında birkaç gizli menü bulunmaktadır.


Android mobil cihazların üst kısmında bulunan bildirim kısmı iki bölümlü olarak hazırlanmış ve ilk bölümü açtıktan sonra ayarlara ulaşmak için ikinci defa bu paneli aşağı çekmek gerekmektedir. Halbuki bunun üstesinden gelmek için tek yapmak gereken üst bildirim çubuğunu tek parmakla değil iki parmakla aşağı çekmektir. Böylece tek seferde ses ayalarına, bağlantı ayarlarına, parlaklığa ve diğer seçeneklere erişilebilir.

Sonra Android cihazı güvenli modda başlatabilmek için herhangi bir menü görmek zor olacaktır fakat güvenli mod menüsü gizli bir şekilde yerleştirilmiştir. Güvenli mod açıldığında cihaza sonradan yüklenmiş olan bütün uygulamalar anlık olarak deaktive edilirler ve böylece ilk alındığı gibi cihazı kullanmak, ayrıca sorunlar varsa bu sorunları çözmek mümkün olur.
Bunun için tek yapmak gereken güç tuşuna uzun basıp kapatma menüsünü açtıktan sonra kapat seçeneğine yine uzun bir basış yapmak ve yeniden başlat seçeneğine tıklayarak güvenli modda Android telefonu açmaktır. Güvenli moddan çıkmak içinse tek yapmak gereken cihazı bir daha yeniden başlatmak olacaktır.



Kullanıcılar Google’de arama yapabilmek için web tarayıcısını açması gerektiğini düşünmektedir. Halbuki herhangi bir uygulama içinde ya da ana ekran beklerken ana ekran butonuna basılı tutunca ekrana çıkan Google Now'u açabilecek bir beyaz baloncuk çıkacaktır. Bu baloncuğa parmağı sürükledikten sonra bırakmak hemen Google aramalarına geçebilmeyi sağlayacaktır.
Haritalar başta olmak üzere birçok Android uygulaması tek parmaklı zoom özelliklerini desteklemektedir. Eğer kullanıcının bir eli doluysa, yine de yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlevlerinden faydalanmak isterse tek yapması gereken ekrana iki defa tıklamak ve parmağı yukarı ya da aşağı hareket ettirmek olacaktır. Fakat bu çift tıklama işini hızlı bir şekilde yapmalı ve ikinci basış da kullanıcı elini ekrandan kaldırmamalıdır.


Android'de bir uygulama başa bela olduysa ve çok hafıza, batarya ya da işlemci gücü tüketiyorsa o uygulamanın detaylı sayfasına ulaşmak için ekranın altındaki kare butona basılması gerekir. Sonra son kullanılan uygulamalar listesini açmak, ardından da bu listedeki uygulamanın ikonuna tıklamak gerekir. İkona tıklatıldığında uygulamayı durdurabilecek, kaldırabilecek ve belleğini temizleyebilecek uygulama sayfası ekrana çıkacaktır.
Android cihazların üreticileri genelde Android’de en işe yarar parmak hareketlerini de yazılımlarla ekleyebilmektedirler. Bu hareketler için telefonun yardım menüsü içinden bilgi alınabilir.

Kaynakça : http://www.biapk.com/androidde-en-ise-yarar-parmak-hareketleri/