En çok kullanılan mobil işletim sistemlerinden olan Android için geliştirilen virüslerin sayısı son dönemde oldukça önemli bir artış gösterdi. Peki zararlı yazılımların oranları ne durumda dersiniz?
Mobil sektör denilince akıllara ilk gelen konuların başında işletim sistemleri geliyor. Geçmişte Symbian'ın egemenliğini sürdürdüğü sektörün günümüzdeki lider temsilcileri ise iOS ve Android. Apple'ın iPhone ürününde kullandığı yazılıma kıyasla daha fazla cihazda tercih edilen Android, adeta üreticilerin çıkış noktası konumuna gelmiş durumda.
Son olarak Adobe'un Flash desteğini kestiğini duyurmasıyla soğuk duş etkisi yaşayan Android cephesi, diğer taraftan çıkarılan özel ek yazılımlar sayesinde hizmet yelpazesini giderek arttırmaya devam ediyor. Fakat öncülüğünü Samsung'un yaptığı Android'li cihaz kullanıcıları şu sıralar sıkıntılı günler yaşıyor.
Zira yapılan araştırmaya göre mobil cihazlara yönelik düzenlenen zararlı yazılımların ne duruma geldiği gözler önüne seriliyor. Güvenlik sektörünün en büyük markalarından Kaspersky'ın raporuna göre Android cihazlar için üretilmiş zararlı yazılımların sayısında önemli bir artış yaşanıyor.
2012'nin ilk çeyreğine kıyasla ikinci çeyrekte yaklaşık 3 kat gibi büyük bir artış gösteren virüslü yazılımlar kişinin daha çok mesaj, rehber ve not gibi özel verilerine erişmeye çalışıyorlar. Ele geçirilen bilgiler -sahtekarlık gibi- farklı alanlarda kullanılmasının yanında ücret karşılığı satıldığı da oluyor.
Şu sıralar 14.923 dolaylarında seyreden kötü amaçlı uygulamalar yaşanan bu tarz sıçramalarla kullanıcıları korkutuyor. Başta Google olmak üzere Android'e titizlikle yaklaşan firmalar tüm çabalara rağmen böylesi programların artışını tam anlamıyla dizginleyemiyor.
Kaynak: ShiftDelete