Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri

Akıllı telefon kullanmanın en sorunlu yanı, cihazların zamanla birçok farklı sebepten dolayı yavaşlıyor olmasıdır. En iyi işletim sistemi ve en iyi telefon modeli olsa bile yavaşlama sorunundan kaçmak mümkün değildir. Ancak telefonu hızlandırmanın bazı yöntemleri elbette ki var. Bu yöntemlerin keşfedilmesiyle Android cihazlar da daha hızlı hale getirilebilir.


Android işletim sisteminin yavaşladığı zamanlarda aşağıdaki yöntemlerin kullanılması ile telefonu kolayca hızlandırmak mümkün olacaktır. Üstelik bu yöntemlerin kullanılması için farklı bir uygulama ya da program indirilmesine gerek olmaz. Telefonun kendi özelliklerinin öğrenilmesi ve aktif hale getirilmesi ile sağlanır. Yöntemlerden birkaçı yalnızca telefonu hızlandırmakla kalmayıp, internet ve şarj kullanımında da tasarruf sağlar. İşte o yöntemler;



Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri
Telefonun Depolama Alanının Açılması


Android’in hızlandırılmasına dair kullanılabilecek yöntemlerden birisi depolama alanına göz atılması ile başlar. Genellikle kullanıcılar, müzik listesinin neredeyse tamamını telefon hafızasında tutuyor. Ancak telefon hafızası kullanıldıkça yavaşlaması da kaçınılmazdır. Bu nedenle telefonda boş alan açılabilir. Müzik ve fotoğraf gibi dosyaların tamamı telefon hafızasına atılmamalıdır. Periyodik aralıklarla telefon hafızası boşaltılabilir. Dosyalarım menüsünde mevcut dosyaların ne kadar yer kapladığına bakılabilir.

Uygulamalara Ait Önbelleğin Temizlenmesi -Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri

Önbellekte yer alan veriler aslında telefonun hızlandırılması için çalışır. Telefon bazı verilerin kaydedilmesini sağlayarak sistem yükleme sürelerini azaltır. Örnek vermek gerekirse; herhangi bir uygulamaya her giriş yapıldığında, telefon bütün verileri yeniden indirmek yerine, daha önce kaydedilen verileri kullanır. Böylelikle telefon daha hızlı sonuç verir. Ancak gerekmeyen uygulamalar yer kapladığı için önbellek de zamanla dolabilir. Bu nedenle gereksiz uygulamaların silinmesi ve önbelleğin temizlenmesi şarttır. Ayarlar ve Hafıza menülerine giriş yapıldıktan sonra, Önbellek kısmından silme işlemi gerçekleştirilebilir.

Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri
Animasyonlu Duvar Kağıtlarının Kaldırılması

Görüntü açısından çok sevilen kullanımlardan birisi de hareketli duvar kağıtları olarak bilinir. Her ne kadar ekranda hoş ve keyifli bir görünüm sağlasa da, telefonun önemli ölçüde hız kaybı yaşamasına neden olur. Bu nedenle düz duvar kağıtları ile yetinmek daha iyi olacaktır. Animasyon hareketine yetişmeye çalışan ağırlaşacaktır.


Kullanılmayan Uygulamaların Kaldırılması – Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri


Telefonda yalnızca sık kullanılan ya da durması gerekli olan uygulamalar bulunmalıdır. Gereksiz yere indirilen ve açılmayan uygulamalar boşuna hafıza kaplar ve bu da telefonun yavaşlamasına neden olur. Sürekli uygulama indirip silmek de telefonu ağırlaştıracağı için, uygulama indirmeden önce daha fazla düşünmekte fayda var. Uygulamalar kullanılmasa bile her zaman arka planda çalışmaya ve güncellenmeye devam eder. Ayarlar ve Uygulama Yöneticisi bölümlerine girdikten sonra, buradaki uygulamaları yönetmek oldukça kolay.

Bluetooth’un Kapalı Tutulması

İhtiyaç olmadığı zamanlar için Bluetooth özelliğinin kapalı kalması gerekir. Telefon hızının artmasında çok büyük etkisi olmasa bile, aynı zamanda şarjın da daha tasarruflu kullanılabilmesi açısından önemli bir detaydır.

Telefon Panosunun Temizlenmesi

Telefon panosu çoğu zaman akılda kalmayan notları tutmak için kullanılan ve zamanla dolan bir bölümdür. Ancak bir süre sonra pano kısmının gereğinden fazla dolması hafızayı işgal etmekle birlikte telefonun da yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu nedenle pano temizliği yapılarak hafızaya ve telefon hızına da bir iyilik yapılabilir. Daha kontrollü bir pano kullanımı, karmaşık bir not görünümüne de engel olacaktır.


Telefonun Yeniden Başlatılması

Nasıl ki bilgisayarı yeniden başlatmak zaman zaman hızlanmasına ve yenilenmesine fayda sağlıyorsa, telefonun da ara ara yeniden başlatılması iyi gelecektir. Kimi uygulamaların zorunlu olarak sunduğu yeniden başlatma seçeneği, telefon hızının düştüğü bir anda resetlenmesi ve biraz daha hızlanması için iyi gelecektir. Bu nedenle çok sık olmasa bile, zaman zaman Android cihazlar da yeniden başlatılabilir.

Telefon Yazılımının Güncel Olması – Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri

Her yazılım güncellemesi telefona yeni bir özellik kazandırmaz. Bu nedenle telefon performansının düşmemesi adına uygulamaların güncel olmasına dikkat edilmesi gerekir. Güncel kalan uygulamalar hataları da düzeltir ve hatasız uygulamalar da telefonun yavaşlamasını engeller.

Widget Kullanımından Kaçınmak

Widget, bilgilere hızlıca bakmayı sağlayan pratik bir sistem ancak telefonu en çok yavaşlatan etkilerin de başında gelmektedir. RAM’i sürekli güncel kalmak adına meşgul eden bir özelliktir. Yalnızca telefon hızı değil internet ve şarj kullanımını da olumsuz şekilde etkiler. Bu nedenle widget kullanımından kaçınmak en iyisidir.

Kişiselleştirilmiş ROM Kullanımının Sağlanması

Android telefonların hızlandırılmasına etki edecek yöntemlerden birisi de kişiselleştirilmiş bir ROM kullanımının sağlanmasıdır. Böylelikle telefon hafızasının kullanımı konusunda daha özgür olabilir ve istediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Aynı zamanda şarj tasarrufu açısından da fayda sağlayacak bir yöntemdir.

Bloatware Özelliğinin Devre Dışı Bırakılması

Telefon ile birlikte gelen ekstra özelliklerin bir kısmı kullanılmaz. Bloatware de bunlardan birisidir ve telefonun yavaşlamasına etki eder. Bu nedenle kullanılmadığı sürece devre dışı bırakmak en doğrusudur. Ayarlar ve Uygulama Menüsü’ne giriş yaptıktan sonra, Uygulamalar sekmesinden bu özelliği bulup devre dışı bırakmak yeterli olacaktır.


Chrome Uygulamasının Ayarlanması – Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri


Android telefon kullanıcılarının çok büyük bir kısmı tarayıcı olarak Chrome seçeneğini tercih ediyor. Chrome, Android telefonlarda veri saklama konusunda oldukça fazla yer kaplayan bir sisteme sahiptir. Hızından dolayı tercih edilse de, telefon hızına olan etkisini azaltmak için daha kontrollü bir kullanım sağlamak şart. Bunun için uygulamanın açılması ve sağ üstte yer alan üç noktaya tıklanması gerekir. Daha sonra Ayarlar menüsünden veri tasarrufu seçimi sağlanmalıdır.

Animasyonların Devre Dışı Bırakılması

Android telefonlarında uygulamalar arası geçiş ve ana sayfaya dönüş esnasında animasyonlarla görüntü sağlanır. Bu efektli dönüşler güzel gelse de, telefonun zamanla yavaşlamasına etki eden özellikler arasındadır. Bu nedenle daha hızlı bir telefon kullanımı için animasyonların da devre dışı bırakılması gerekir. Ayarlar ve Cihaz menülerinden sonra Geliştirici Seçenekler’e gelinmelidir. Daha sonra ise Pencere Animasyon Ayarı ile devre dışı bırakılması sağlanabilir.

Telefon RAM’inin Arttırılması – Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri

Telefonda elbette ki birden fazla uygulama kullanılması beklenen bir durumdur. Ancak kullanılan uygulama sayısı arttıkça, cihazın performansında da düşüş olması normaldir. Bunu engellemek için daha kontrollü bir uygulama kullanımının yanında, RAM’in arttırılması ihtimali de değerlendirilebilir. Telefonun Akıllı yönetici bölümünden RAM ile ilgili ayarların keşfedilmesi mümkün olacaktır. Böylelikle daha fazla RAM sayesinde telefon hızı yükselebilir.

Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri
Tarayıcı Eklentilerinin Kapatılması

İnternet kullanımı için tarayıcı kullanımının da şart olduğu bilinen bir gerçek. Ancak çoğu zaman faydası olmayan tarayıcı eklentilerinin devre dışı bırakılması da daha hızlı bir telefon kullanımını mümkün hale getirecektir. Bu nedenle tarayıcı ayarlarından eklentilerin kapatılması gerekecektir.


Uygulamaların Hafif Olan Sürümlerinin Yüklenmesi – Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri

Herkes için uygun olmayan bir seçenek olmakla birlikte, sınırlı bellek ve sistemi olan Android kullanıcıları için bir süre sonra zorunlu hale dahi gelebilir. Uygulamaların daha düşük performansları ile yetinmek kimi zaman zor olsa da, telefon hızının arttırılması için etkili olacak bir yöntemdir. Bununla birlikte daha az internet ve şarj kullanımını da sağlar. Uygulamanın temel özellikleri kullanılabilir ancak çok gelişmiş özellikleri aktif olmaz. Günümüzde telefon hafızasına destek olması amacıyla, hafif sürümlü kalan uygulamaların sayısı da arttırılıyor.

Bu yöntemler sayesinde Android cihazların hızlarını kolay bir şekilde arttırmak mümkün.

Kaynak: https://teknolojim.online/android-telefon-hizlandirma-yontemleri/