Aniden hastalanan veya kazaya uğrayan kişinin hayatını kurtarmak ve doktora ulaştırılıncaya kadar, o andaki durumunun daha kötüye gitmesini önlemek için mevcut malzemelerle yapılan yardıma ilk yardım denir. İlk yardımı yapan kimse ne kadar bilgili olursa olsun doktorun yerini tutamaz. Bu husus unutulmamalıdır.

Yaşamı boyunca insan, ilkyardımı gerektiren durumlarla her zaman karşılaşabilir. Zamanında yapılacak basit ve etkili bir ilk yardımla hasta veya yaralının hayatı kurtarılabilir. (bkz)

Akıllı telefonlar böyle durumlarda bize birçok yardım sağlamaktadır. Bu yazımızda Android işletim sistemine yazılmış hayat kurtaracak küçük ama çok etkili uygulamaları inceleyeceğiz.

İlk Yardım & Acil Telefonlar

İlk uygulamamız Androturk tarafından hazırlanan ilk yardım uygulaması kaza ve önemli sağlık sorunları karşılaştığınızda yapmanız gerekenleri özetleyen bölümlerden oluşur. Bilkent Üniversitesi Sağlık merkezinin web sitesinden derlenmiştir.

Uygulamayı BU ADRESTEN indirebilirsiniz.

ilkYRDM

Hasan Karakas tarafından hazırlanan ilk yardım uygulamasında insanların yanı sıra kediler ve köpekler içinde ilk yardım bilgileri içermektedir. Diğer ülkelerdeki acil durum numaralarının yanı sıra doğru bilinen yanlışlar hakkında faydalı bilgileri bulabilirsiniz.

Vodafone Akut

Vodafone Türkiye tarafından hazırlatılan bu uygulamada acil durumlarda aranacak numaralar, resimli ve videolu ilk yardım bilgileri, Pusula ve acil durumda kullanılabilecek SOS uyarı sinyalleri bulunmakta.

Afet, deprem, yangın gibi olaylar hakkında geniş bilgilere yer verilen bu uygulama telefonlarınız olması gerekenler arasında.

Eczane

“Eczane” uygulaması, Türkiye’deki bir çok şehrin nöbetçi eczanelerini listeler. Eczanelerin adları, adresleri ve telefon numaraları en güncel halleriyle görüntülenmektedir. Acil durumlarda eczane aramanıza gerek kalmadan hemen ulaşmış olacaksınız.

El Feneri

Tiny Flashlight + LED isimli uygulama sayesinde karanlıkta kaldığınızda yada acil durumlarda ister kameranızın led ışığını isterseniz ekranınızın ışığını el feneri olarak kullanabiliriniz.

Bu uygulama aynı zamanda S.O.S ve ikaz lambaları görevini görmektedir. Kullanımı çok basittir.

Kaynak