Araştırmacılar, tüm büyük ABD mobil ağlarında çalışan, tehlikeli cihazlardan oluşan ve SMS spam iletmek amacıyla kullanılan bilinen ilk Android botnetin tespit edildiğini açıkladılar.

Aralık ayının başlarında yapılan tespite göre; botnet, kullanıcıların farkında olmadan yükledikleri SpamSoldier adlı trojan içeren zararlı bir oyun uygulaması indirmeleriyle büyüyor. Virüs bulaşmış cihazlar bir komuta-kontrol sunucusu ile bağlantıya geçerek 100’den fazla telefon numarasına SMS göndermeyi sağlayan talimatlar alıyor.

Bu numaralara gönderilen mesajlarla birlikte, virüslü telefonlar yaklaşık bir dakika içerisinde yeni bir hedef listesine ulaşmış oluyor. Bu kötü amaçlı yazılım, bilinmeyen numaralardan gelen ve giden mesajları da engelleyerek, kurbanlarının diğer kullanıcılar veya mobil servis sağlayıcılar tarafından spam yaydıkları konusunda uyarılmasının da önüne geçmiş oluyor. Bu botnetin kurucuları, kurbanlarını sahte hediye çeki vaat eden linkler yoluyla kişisel bilgi talebinde bulunan ************** pazarlama sitelerine yönlendirmek başta olmak üzere buna benzer pek çok strateji kullanarak kazanım sağlıyorlar.

Tipik bir SMS spam tekniğinde, spammer bir mağazaya gider ve hazır SIM kartlardan alarak bunları spam mesajlar göndermek için kullanır. Teknolojinin bu metodu yakalamasıyla spammerların bu yolla elde ettiği kazanımlar çok çok azaldı. SpamSoldier kampanyasında, **************lar spam masraflarını kurbanlarının omuzlarına yüklüyorlar. Botnet, geleneksel PC ortamındaki benzerlerine nazaran daha “ilkel” olarak tanımlanabilir ama bu taktik saldırganlar tarafından kullanılacak bir gelecek modeli gibi görünüyor.

Şu ana kadar 800’den fazla spam gönderen numara tespit edildi ve virüs bulaşmış cihaz sayısının 1000 civarında olduğunu düşünülüyor. Ağlarında Spamsoldier mesajlarının giriş çıkışına rastlanan ABD servis sağlayıcıları arasında Verizon, AT&T, Sprint ve T-Mobile yer alıyor. Mobil operatorlerden gelen yorum ise, düşük seviyede kötü amaçlı yazılım oluşumlarına rastlandığını doğruladı ve kullanıcı ya da servis sağlayıcılar tarafından fark edilmediği takdirde daha büyük olumsuzluklar yaşanabileceğini gösteriyor. İlk negatif etki, gönderilen çok fazla sayıdaki SMS’ten dolayı kurbanlarının yükümlü olacağı borçlara ilaveten servis sağlayıcı ağlarında oluşacak potansiyel yavaşlama. Servis sağlayıcıların bu tür bir sorunu tespit edip gidermekte çok hızlı davranamayacakları olası bir durum ve bundan dolayı kullanıcılara uygulanacak ilk standart prosedür olarak telefonun mesaj gönderme işlevini devre dışı bırakmaları.

Android platformunun sahibi Google ise bu konuda yorum yapmaktan kaçınıyor ki geçtiğimiz temmuz ayında Android cihazlarda açığa çıkan spam botnet varlığına ilişkin çelişkili raporları da aynı şekilde inkar etmişlerdi. Google her nasılsa bu spam mesajların virüslü bilgisayarlar ve sahte mobil imzalar kullanılarak Android uygulamalarından biri olan Yahoo Mail’e yönelik yapılan kötü amaçlı bir saldırı olduğu sonuca varmıştı. Anlaşılan ileriki zamanlarda Google bile Android üzerinde dolaşan tehdit bulutlarını inkar edemeyecek gibi gözüküyor.

Kaynak: TerraMedusa