Web dünyasının üzerinde en çok zaman harcadığı noktalardan bir tanesi kuşkusuz arama motoru optimizasyonu ve backlink çalışmalarıdır. Özellikle SERP’deki sıralamanın yükseltilmesi için atılan adımlar, sonuç olarak genellikle kaliteli geri bağlantılar (backlink) elde etmekten geçer. Sıralamanın iyileştirilmesi ve arama motorlarından gelen organik trafiğin arttırılması bu çalışmalarda esas hedef olarak alınır. Bu yazımızda kaliteli geri dönüşler alabileceğiniz 101 farklı backlink elde etme yöntemi hususu üzerinde duracağız.
Backlink bir süreç olarak kabul edilir ise bu sürece başlamadan önce uzak durulması gereken hatta yok sayılması gereken bazı yöntemleri inceleyerek bu sürece başlamak daha mantıklı olacaktır. Uzak durulması gereken bağlantı türlerinde;
• Tema ve eklenti yardımı ile footera eklenen altbilgi şeklindeki linkler,
• Toplu olarak satın alınan bağlantılar,
• Otomatik oluşturulan backlink networkleri,
• Makale dizinlerine gönderilen linkler,
• Bir otomasyon yazılımı sayesinde oluşturulan linkler,
• Rss bağlantıları ile otomatik backlink elde edilen diziler,
Geçerliliğini yitiren ve SERP’de sıralamanızı nagatif etkileyen türler arasında gösterilebilir. Kaliteli backlink çalışmalarında ana kuralımızın doğal görünüm olduğunu bir köşeye not almak işe başlamak için atılması gereken ilk adım olabilir.
Ölü Linklerin Canlandırılması
Zamanının çoğunu web üzerinde sörf yaparak geçiren bizlerin, kuşkusuz gün içerisinde karşısına onlarca site, makale ve bağlantı gelmektedir. Araştırma yapılan sayfalarda verilen örnek linklerin çalışmayanları, geçerliliğini yitirenleri hatta sitesi kapananları sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bu tip durumlar ile karşılaşıldığında ilgili içeriğin çıkış linkine yönelik sağlıklı ve kaliteli içerikler üretilerek; sistem yöneticilerinden hazırlanan içeriğin eklenmesi istenebilir. Wikipedia üzerinde dead link olarak sıklıkla karşımıza çıkan bu uygulamayı farklı web sayfaları üzerinde de deneyebilir, kaliteli ve doğal görünümlü linkler elde edebilirsiniz.
Backlink Elde Edebileceğiniz 68 Yöntem
1- Sitelerin ziyaretçi defterlerini kullanın
2- Bloglara onları takip ettiğinize dair yorum yapın. Çok fazla etkisi olmasa da genel backlink profiliniz için gerekli bir materyal olarak gösterilebilir.
3- Aktif forumlarda alakalı konular başlatın ve konularınızı takip edin, konuları aktif tutun. Bu konulardan blogunuza ya da web sayfanıza link verin.
4- Yüksek kaliteli forumların imza kısmından faydalanın.
5- Sosyal medyayı aktif olarak kullanın, Facebook, twitter, google+, pinterest vb. siteler vazgeçilmezleriniz arasında olsun.
6- Quora gibi tartışma platformlarından yararlanın.
7- Yahoo answer gibi soru cevap sitelerinde blogunuz ile ilgili sorular sorun. Bu soruları takip edip sorulara yanıt vererek kendi blogunuzu ya da web sitenizi kaynak gösterin.
8- Blog ya da web sayfanızda yazılarınızda, diğer yazılarınızdan bahsederek birbirine linkleyin.
9- Hedef kelimenizdeki diğer bloglar ile karşılıklı bağlantı değiştirin. Bu değişimin yukarıdaki uzak durulması gereken noktalardan olmamasına ve doğal gözükmesine özen gösterin.
10- Kaliteli ve gerçekten aktif blog dizinlerine blogunuzu gönderin. Kendinizi kandırmayın ve kendinize karşı dürüst olun. Buradan da bir bağlantı olsa iyi olur düşüncesi ile yaklaşmayın. Alacağınız bağlantı ya kalitelidir ya da değildir. Doğru karar vermeye özen gösterin.
11- Sizin kategoriniz ile alakalı yazıları sosyal medyada paylaşan insanlara, yazılarınızı paylaşması için e-posta gönderin. Nazik bir e-postanın pek çok şeyi değiştireceğinden emin olabilirsiniz.
12- Sadece kaliteli ve aktif kullanıcı olan networklere dahil olmaya çalışın.
13- Sizinle aynı kategoride olan insanlar ile iletişimde olun, direkt olarak size backlink olarak katkı sağlamasa da blogunuzun uzun vadede akılda kalıcı ve anımsanabilir olmasında etkili adımlardan bir tanesi olacaktır.
14- Bildiğiniz tüm sosyal medya sitelerinde yazılarınızı farklı isim ve profiller ile yayınlayın. Doğal görünüm çizmek için özen gösterin.
15- Stumbleupon kullanmayı ihmal etmeyin.
16- Basın bültenleri hazırlayın ve networkünüzde yer alan kişilere sıklıkla gönderin. Networkunuzu günden güne genişletin.
17- Forumlarda yer alan web sitesi inceleme kısımlarından yararlanın. Sitenizin bağlantısını vererek diğer kullanıcıların sitenizi incelemesini sağlayın.
18- Hedef kelimeniz ile alakalı e-kitaplar hazırlayın ve bunları e-kitap sitelerinde kaynak göstererek yayınlayın.
19- Wordpress eklentisi gibi kullanıcıların ücretsiz erişebileceği eklentiler yayınlayın. Bu eklentiler ile karşı taraftan backlink elde etmeye çalışmayın. Markalaşma ve akılda kalıcılık için atılan adımlardan bir tanesi olarak mantar panonuza ekleyebilirsiniz.
20- Blog yazılarınızı pdf haline dönüştürün ve kaynak bağlantısı ile pdf paylaşım sitelerinde yayınlayın.
21- Haftanın en iyileri, ayın en iyileri, önerilenler gibi sizinle aynı kategoride yarışan diğer sitelerden yazılarınızda bahsedin. Rakiplerinizi uygun lisan ile eleştirerek onlarında sizi eleştirmesi için teşvik yapın.
22- Alanında ünlü isimler ile röportaj yapın, yapılan bu röportajları kendi sosyal medya hesabında paylaşan kişilerin takipçileri sizden haberdar olacak ve sizin networkunuze de dahil olacaklardır.
23- Bütçeniz dahilinde hedef kelimeniz ile alakalı, doğal ve kaliteli projeler için referans olun.
24- Web 2.0 sitelerinden yararlanın.
25- Asıl olan içeriktir. Bunu unutmayın, maksimum geri dönüş için kaliteli içerikler hazırlayın.
26- Tartışmaya elverişli yazılar hazırlayın. Kullanıcıların farklı platformlarda sizi, ya da fikirlerinizi tartışabilmesine olanak sağlayın.
27- Güncel haber ya da metinler yazın, bunu yazarken konuyu haberleştiren ilk kişilerden olmaya çalışın.
28- Farklı blog yazarlarından sizinle röportaj yapmalarını isteyin.
29- Etik kurallara bağlı kalarak linkbait yazıları hazırlayın.
30- En iyi bloglar, en iyi yazarlar, en çok okunan yazılar gibi listeler hazırlayın.
31- Okuyucu kitlenizi karşılaştıran analizler yapın ve bunları sitenizde yayınlayın. Farklı kesimleri din, dil, ırk ayrımı yaparak değil; konum, cinsiyet ve yaş gibi verileri ile analiz edin. Bu analizler kullanıcıların ilgisini çekeceği gibi alıntılanmasına ciddi bir teşviktir.
32- Alanınızdaki rakipleriniz ile makale ticareti yapın. Bu ticaretlerde doğal gözükmeyi ihmal etmeyin.
33- Edu ve Gov uzantılı sitelerin blog ve forumlarından backlink elde etmeye çalışın. Google gözünde halen otoriter olarak belirlenen bu siteler değerini korumaya devam ediyor.
34- Google ve yahoo grupları gibi gruplardan yararlanın.
35- Siteniz için bir wikipedia sayfası oluşturun ve bağlantılar kısmına linkinizi ekleyin.
36- En iyi blog ya da kompozisyon yarışması gibi yarışmalar düzenleyin, bu yarışmanın sonuçlanacağı süreç bitimine kadar gerek yarışma duyurularından gerekse olumlu olumsuz pek çok eleştiren sayesinde amacınıza bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
37- Bloglara sponsor olun.
38- Dayanışma ve yardım platformlarında maddi destek sağlayın. Pek çoğu web sayfalarında sizden bahsedecektir.
39- Başka yerlerde bulunmayan, kişilerin sadece sizin sitenizde kullanabilecekleri yazılım ve araçlar geliştirerek kişilerin sürekli sitenizi ziyaret etmesini sağlayın. Doğrudan bir bağlantı göremesenizde backlink çalışması için olmazsa olmaz kurallardan biri olarak bu husus gösterilebilir.
40- Marka ve ürünler hakkında blog yazıları oluşturun. İnceleme, övgü ya da eleştirisel yollar ile markaların ilgisini çekmeye çalışın.
41- Blog ödülleri dağıtın, dağıtılan ödüllerde blog sahipleri tarafınıza mutlaka dönüş yapacaktır.
42- Tasarımcınızdan demo sitelere örnek olarak sizin sitenizi sunmasını talep edin.
43- Kullandığınız modül ya da eklentilerin demo örneklerine sizin sitenizin eklenmesini talep edin.
44- CV sitelerinden yararlanın, bu sitelerdeki web sayfası kısmından backlink elde edin.
45- Sayılar ile başlayan yazılar yazın. “5 Adımda Backlink”, “10 Doğal seo tekniği” gibi başlıklar normal başlıklara oranlar daha fazla geri dönüş almaktadır.
46- Resim sitelerine resimler gönderin ve blogunuza bu resmin telif hakları ile alakalı bildirimler ekleyin.
47- Düzenlenen blog yarışmalarına katılın. Kazanamasanız bile katılımcılar arasında listelenerek backlink elde eder ve blogunuzun hatırlanabilirliğini arttırırsınız.
48- Bu yazıyı sitenize ekleyin, sitenizde paylaşın gibi, kullanıcıların rahatlıkla yazılarınızı yaygınlaştırabileceği html kodlar kullanın.
49- Web sitenizi yerel işletme dizinlerine gönderin. Bu dizinler google gözünde halen değerli ve otoriter sayılmaktadır.
50- About.com’dan yararlanıp blogunuz hakkında yazı yayınlayın.
51- 1 Nisan şakası yapılan mağdur ya da aptalı oynayın. Hazırladığınız görsel ya da videoyu sosyal medyada paylaşın.
52- Her zaman ciddi olmayın. Sosyal medyada seviyeli ve kaliteli espriler ile ciddi kitlelerin bir anda ilgisini çekebiliri, binlerce rt alabilirsiniz.
53- Öğretici ve eğitici olun. Bu tip yazılara geri dönüşler her zaman yüksektir.
54- Viral videolar oluşturarak bu videoları video paylaşım sitelerinde yayın, açıklama kısımlarından backlink elde etmeye çalışın.
55- Ücretsiz ve yasal sorun teşkil etmeyen indirilebilir ürünler sunun.
56- İndirilebilir ürünlerde site adresinizi zip şifresi kullanın. Her indiren bireyin bir kez bile olsa eli ile site adresinizi tam yazmasını sağlayın. Malum download sitesi bu sayede adını sanırım tüm Türkiye’ye ezberletmiştir. Burada doğrudan bir backlink alamasanızda akılda kalıcılık için ciddi bir hamle atmış olursunuz.
57- Alanınızda hizmet veren şirketleri kıyaslayıcı yazılar yazın. En iyi olarak seçtiğiniz şirketin size geri bildirim oranı oldukça yüksektir.
58- Farklı ürünleri karşılaştırın. Samsung, iphone ya da windows, Linux gibi insanların kafasında soru işareti oluşturan sorulara kendinizce uzun uzadıya tüm yönleri ile yanıt verin. Bu tip incelemeler oldukça yüksek geri dönüş almaktadır.
59- Tarafsız ve güncel anketler yayınlayın. Bu tip anketlere katılım sonucu elde edilen istatistikler pek çok web sayfası tarafından kullanılacaktır. Günümüzde en büyük paraların döndüğü sektör veri madenciliği olarak kabul ediliyor. Dolayısı ile ücretsiz bir anket sonucu pek çok kişi ve kurum için bulunmaz bir nimet olarak gösterilebilir.
60- 10’layın. En iyi 10 makaleci. En iyi 10 Futbolcu. En iyi 10 fenomen gibi içeriklere katacağınız ufak ve abest hileler ile farklı platformlarda tartışılabilirliğinizi arttırabilirsiniz.
61- Seminer ve münazaralara katılın. Bu konuşmalarda sitenizden bahsedin. Geri dönüşler kesinlikle olacaktır.
62- E-ticaret platformlarında ürünlerinizi yayınlayın ve blogunuza link verin.
63- Podcast oluşturun ve iTunes’a gönderin.
64- Web dünyasına ait kullanılabilir uygulamalar oluşturun ve bu uygulamaları Producthunt gibi uygulama sitelerine gönderin.
65- İnsanlara fiziksel ürünler (telefon, tablet) vb. vereceğiniz yarışmalar düzenleyin. Katılım şartı olarak oluşturduğunuz backlink ağı için eksik kalan çalışmalardan talep edin.
66- Özel günleri takibe alın. Herkesten önce hazırlanan metin ve görselleri gerek sosyal medya hesaplarınızda gerekse web sayfanızda paylaşın.
67- İçeriğiniz uygun ise satış ortaklığı programı başlatın.
68- Alanında uzmanlaşmaya çalışan medya, gazete sitelerinin köşe yazarı olabilmeye hafta bir yada birkaç yazı yazabilmeye gayret gösterin.
Kaynak : https://www.backlink.com.tr/blog/backlink-calismasi-yapmanin-68-yolu