Merhaba arkadaşlar, işlerimin yoğunluğu, aşırı uzun süren penguin 2.1 analiz çalışmalarım ve matbaanın ülkeye geç gelmesi yüzünden bir süredir makale paylaşamadım. Bu yazımda kesinliğinden emin olduğum backlink analizlerim hakkında tüyo ve bilgiler vereceğim. Tabiki bu yazımda da seocu geçinen kurumsal imajlı tam otomatik beyinlere de saldırabilirim (hatta saldırdım). Kısa cümleler kullanmış olabilirim. Konu resmini bile çaldım düşün hiç müsait değilim.

Bildiğiniz üzere penguen 2.1 arama sorgularını darma duman etti ve neredeyse her hafta birkaç kere gelen publish edilmeyen güncellemeler penguen’in artçı sarsıntıları oldu. Bu güncellemelerin asıl hedefi şüphesiz şuursuzca aldığımız backlinkler. İlk seo yaptığım sitenin güncellemeden sonra 3. sayfaya şutlanması bunun en güzel örneği oldu.

2013 son çeyreğinde backlink olayı farklı bir boyut kazandı ve buna bir çok kriter eklendi. Sevgili Google botumuz bunlara uyulmadığı takdirde acımasızca, gözün yaşına bakmadan, hunharca, Erol Taş gibi sıralamaya müdahale ediyor ve etmeye devam edecek. Kriterlerin önemli olanları:

- Anchor text oranı
- Linkin bulunduğu sayfanın hit ve ortalama ziyaret süresi
- Link alınan sitenin tümü baz alınarak hesaplanan alaka düzeyi
- Pagerank ve Thrustrank puanı

Ve buraya dikkat:

- Linkin sayfadaki ömrü


Diğer kriterler eskiden var olan ve son güncellemede önemi azıcık artan kriterler fakat son madde de eski olmasına rağmen siteye kısa sürede etki ediyor. Defalarca test ettim ve beni bir kere bile şaşırtmadı.

Alınan backlinkler sitelere ortalama 1 hafta içinde etki eder ve bu 1 hafta süresince linkin tutarlılığı kontrol edilir. Çoğu zaman backlink çalışmasından sonra sitelerimiz birkaç sıra geriler, bunun nedeni de budur. Ardından Google ablamız linkin kalıcı olduğu kesinleştiğinde sitemizi yükseltmeye başlar. Sitesi hacklenen webmaster, sayfasından linkleri kısa süre içinde kaldırırsa Google bunu fark ediyor ve en iyi şekilde cezalandırıyor. Mantıken bakıldığında çok doğru düşünülmüş bir algoritma ama eksikleri var. Matt Cutts ‘hacklink’in önüne bu şekilde geçmek istiyor ama sitesine ayda bir giren webmaster’ları gözardı etmiş kendisi.

Bu anlattığım olayın hacklink yapmasak da legal olarak aldığımız backlinkere etkisi var. Silineceğinden emin olmadığınız bir yere link vermemeniz yararınıza olur. Silinme dışında ‘paging’ ile linkiniz eski sayfalara da kayabilir. Örn: ‘ziyaretçi defterleri’ ve ‘yorum backlink’. Yeni linkler eklendikçe sizin linkiniz eski sayfalara kayar ve Google bunda bir tutarsızlık görüp “sen gel bakim bi şöyle” der. Yorum backlink alırken de, link vereceğiniz sitede ‘Son Yapılan Yorumlar’ widget’ini kullanmayan siteleri tercih edin. Burada da yeni yorumlar geldikçe sizin yaptığınız yorumlar da kısa sürede sayfadan kaybolacaktır. Yorum backlink olayı en tehlikelisidir çünkü ‘Son Yapılan Yorumlar’ sitenin tüm sayfalarında bulunmaktadır. ( 500 sayfaya birden eklenen linkin 499 sayfadan silinmesini düşün. ağlıyor gibisin ?)

Bir yazının daha sonuna geldik. Şu parayla backlink paketi satan kurumsal imajlı seoculara sataşacaktım unuttum. Bir sonraki yazımı bu adamlara ve milleti nasıl dolandırdıklarını açıklayan gizli belgelere ayıracağım.

Esen kalın.

Kaynak: http://www.ndorte.org/backlink-surekliligi-ve-silinen-backlink-sorunsali/