Merhaba Türkiye İnternet Ekosistemi,
buraya yazacaklarım internet üzerinden iş yapan yapmaya çalışan herkesi ilgilendiriyor bu yüzden okumanızı tavsiye ederim ancak baştan belirtiyorum tamamını vakit ayrıp okumayacaksanız lütfen yorum yapmayın !
Öncelikle kendimi tanıtayım adım Emre ÖZGENÇ yaklaşık 7 yıldır sektörün içindeyim son 4 yılımı profesyonel olarak danışmanlık yaparak geçiriyorum, anlatacağım konu ise hepimizin dert yandığı bir konu hakkında olacak. Yazım hataları için hepinizden özür dilerim yorgun bir halde yazıyorum.
NEDEN TÜRKİYE'DEN DÜNYA ÇAPINDA İŞLER ÇIKMIYOR ?
Dünya çapını geçtim sadece kendi ülkemiz içinde yaygın olan büyük sitelerimiz bile yok diyebilirim. (Rusyanın, Çinin kendi arama motoru var, kendi sosyal ağı var) Bunun için herkesin mutlaka aklında en az bir düzine sebep vardır eminim ancak ben bunların hepsinin yalnızca belli başlı nedenlerden kaynakladığını düşünüyorum.
- Deneyimli İnsan Kaynağı Az
- İnsan İlişkileri Kötü (özellikle güven konusu)
- Girişimciler Eğitimsiz
- Kapital(Para Para) Yeteri Kadar Yok
- İleriyi Gören / Gösteren Kişi Az
- Ön yargı çok fazla.
Çok fazla şey sayılabilir bunları buraya yazmaya gerek yok, herkes kendi nedenlerini biliyor zaten
Şimdi, bunları hepsini birden çözmemiz zaten mümkün değil, bence çözmeye çalışmakta boşa kürek çekmek olur. Ben kendi adıma konuşuyorum artık normal işler yapmaktan çok sıkıldım yapım gereği aynı işi günler boyunca yapıp ay sonunda kazandığım dört haneli rakam için ömrümü çürütmek istemiyorum.
Son bir yıldır yurt dışında çıkan girişimleri inceliyorum ve ortak noktalarını arıyorum hepsinde bulduğum bazı şeyleri sizlerlede paylaşmak istiyorum:
1- Çekirdek ekiplerini çok iyi kuruyorlar: İşten anlayan üzerine düşen görevi kimsenin ona yap demesini beklemeden gerekenden fazlasını yapan insanlar oluyor, yaptıkları şeyi test edip eksiklerini yanlış yapılanları bulup düzenleyip sorunsuz hale getiriyorlar.
2- Yapmaları gereken işe odaklanıp parayı ikinci plana atıyorlar ve kullanıcı deneyimini önemsiyorlar. Bu düşünce beraberinde kullanıcıların takdirini ve başarıyı getiriyor.
3- Yalnızca gerektiğinde kendi paylarından fedakarlık yaparak şirkete yatırımcı alarak şirketin kilometre taşlarını koyuyorlar. (paradan önce yapılabilecek her şeyi yapıyorlar yani)
4- Yatırımcılarını kendileri seçiyorlar sadece parası bol oldukları için değil network ve diğer imkanları geniş olan yatırımcıları tercih ediyorlar.
5- Çok açık konuşuyorlar fikirlerini saklamıyor aksine onları insanlar ile paylaşıp geri dönüşler alıp ürünlerini insanların kullanım alışkanlıklarına göre şekillendiriyorlar, hızlı hareket ediyorlar yani.
Anlayacağınız silikon vadisi boşuna silikon vadisi olmadı ! Amerika şuan başka şehirlerde de bu yapıyı yaymak istiyor ama maalesef bir türlü başarılı olamıyor bunun yanında Rusya şuan büyük bir yüksek teknoloji kenti kuruyor başarılı olurmu olabilir.
Türkiye'de ise teknoparklar var işte Tübitak destekleri felan var, Kosgeb var bişeyler oluyor daha yeni yeni bunların çoğundan da bildiğiniz gibi büyük şirketler yararlanıyor. Küçümsemiyorum ama maalesef sektöre büyük bir soluk getirecek etkiyi bunlar ile yaratmak mümkün değil.
Peki Ne Yapmalı ?
Bence bu konu oturup tartışılmalı ve bulunan çözümler hızlıca uygulamaya geçirilmeli. Bu tartışmanın içinde başarılı ve başarısız olmuş girişimciler, hızlandırma kurumları, yatırımcılar, kobiler, büyük şirketler ve devlet olmalı. Yurt dışındaki örnekler göz önüne alınmalı ve ülkemizin şartlarına göre uyarlanarak gerekli olan uygulamalar hayata geçirilmeli.
Ben Ne Yapıyorum ?
Benim bu konuyu açmamdaki temel sebebi yukarıda yazdım ve kendime bir görev edindim, ülkemdeki bu ekosistemin gelişmesi için küçük de olsa bir adım atmak istiyorum. Bildiğiniz üzere yurt dışında özellikle geçen yıl ve bu yıl popüler bir hale gelen crowdfunding yani kitlesel fonlama denilen sitelerin gerçekten güzel bir bağış sistemi var. En büyük örnekleri Kickstarter ve İndiegogo olan bu siteleri crowdfunding olarak aratırsanız çok fazla örnek bulabilirsiniz.
Yurt dışı örnekler direkt olarak alınıp ülkemizde uygulanmaya kalktığında maalesef başarılı olamıyor yada çok azı belirli bir başarıya ulaşabiliyor. Ben bu sistemi ülkemize göre uyarladığımda ortaya gerçekten güzel bir şey çıktı. (Ben öyle olduğuna inanıyorum)
Projenin adı "Başarıya Destek"
Yurt dışındaki crowdfunding modelinin ülkemize göre uyarladığımda bu modelin daha gelişmişi ortaya çıktı. Yurt dışı modellerde projeniz için sadece para talep ederken bu modelde "Ürün - Hizmet - İnsan Kaynağı ve Para" olarak dört ana başlıkta ihtiyaçlarınızı toplayabiliyorsunuz.
Avantajları:
- İhtiyacınız olan ürün ve hizmetlere ücretsiz ulaşabilir böylece paraya olan ihtiyacınızı en aza indirebilirsiniz,
- Ekibinizi büyütmek için ihtiyacınız olan insan kaynağını bulabilirsiniz,
- Projeniz için gerekli olan para desteğini nakit, bitcoin ve litecoin olarak toplayabilirsiniz.
Bir örnek ile sizler için daha net bir şekilde açıklamak istiyorum:
Kısa film yazan bir senarist düşünelim, elindeki senaryoyo tamamladı ve çevresindeki insanlar ile paylaşarak onların fikirlerini aldı. Çevresindeki insanlar bu senaryoyu çok beğendi ve mutlaka izlemek istediklerini söyledi, ancak senaristin bu filmi çekmesi için gerekli olan kaynaklar elinde bulunmadığı için filmi çekmekten vazgeçti.
Siz projenizden vazgeçmeyin diye artık "Başarıya Destek" geldi ve sizin ihtiyaç duyduğunuz kaynakları:
İnsan Kaynağı; kameraman, yönetmen, ışıkçı, oyuncu, vs.
Ürün; Kamera, kostüm, set ışığı, mikrofon, vs.
Hizmet; Yer kiralama, set ekibinin ve ekipmanlarının taşınması, montaj işleri vs.
Para; Elde edilemeyen hizmetler ve diğer giderler için gerekli miktarda para.
Toplamanıza yardımcı olarak filminizi çekmenize yardım edecek iyi insanları bulmanızı sağlıyor. Anlatım size zayıf gelebilir ancak hayal gücü geniş olan arkadaşlar bu sistemin ne kadar büyük bir güç olarak kullanılabileceğini göreceklerdir.
Kullanım alanları:
- Yardım Kampanyaları ( ihtiyaç sahibi olan insanlar için yardım kampanyaları, türü tehlikede olan hayvan ve bitkiler için kampanyalar, tehlikede olan doğal bölgeler vs. kampanyalar )
- Yeni ürün / hizmet geliştirme projeleri ( Yeni ürün çıkarma, seri üretime geçme, var olan ürünü - hizmeti geliştirme, yeni fikirlere hayat verme vs. )
- Sanat Projeleri ( Dergi, roman, hikaye, masal, kısa film, müzik, sinema filmi, vs. )
- Eğlence Projeleri ( Konser, doğa gezileri, bilgisayar oyunları, dans, parti, yarışlar vs. )
Sizlere yurt dışından örnekler vererek zihninizi biraz genişletmek istiyorum:
1- Kickstarter üzerinden en çok fon toplayan ürün geliştirme projesi olan Pebble belkide şuan büyük markaların yaptığı akıllı saatlerin çıkmasını sağlayan bir proje. Hedef olarak 100.000$ koymasına rağmen kullanıcıların büyük ilgisi karşısında 10.2 M$ toplayarak hayata geçti, Pebble saati artık 249$'a satın alabilirsiniz.
2- Veronica Mars bildiğiniz gibi A.B.D ve diğer pek çok ülkede izlenen bir Tv dizisiydi, bu dizinin sona ermesinin ardından ortaya film projesi atıldı ancak Warner Bros bu proje için bütçe vermeyi red edince ekip Kickstarter da film için kampanya başlattı ve 2M$ hedef koydu. Kampanya bitiminde proje için 5.7M$ toplandı ve film çekildi, destek olan kişilere filmin sitesi üzerinden özel izleme imkanı sunuldu.
3- Torment: Tides of Numenera bir RPG oyunu toplamda 74.405 kişi tarafından desteklenerek toplamda 4.2M$ toplayan proje 2014 ün başından bu yana destekler sayesinde satışa hazır hale getirildi.
4- The Micro 3D olarak adlandırılan 3D yazıcılar arasında en kullanışlı ve ufak modellerden birisi olduğu düşünülen ürün için kickstarter üzerinden 50.000$ hedef konularak kampanya başlatıldı. Yalnızca 10 dakika içerisinde koyduğu hedefe ulaşan proje kampanyanın bitim tarihine kadar toplamda 3.4M$ topladı.
Kickstarter bugüne kadar toplamda 65.000+ projenin gerçekleşmesini sağladı ve toplamda 1 MİLYAR DOLAR'dan daha fazla miktarda para projeler için toplandı.
Bu verdiğim örneklerin pek çok daha fazlasını internette aratarak ve sitelere girerek elde edebilirsiniz ancak benim burada sizlere anlatmak istediğim tek başınıza yapamayacağınız pek çok şeyi bu sitelere sayesinde hayata geçirebilir ve size inanan insanlar ile bir araya gelerek tahmin ettiğinizden iyi yerlere gelebilirsiniz.
Herşey güzel ne yapabilirim ?
Öncelikle buraya kadar okuduysanız ve yazdıklarım hoşunuza gittiyse çok mutlu oldum, benim bu projeyi düşünmem yaklaşık bir yılımı aldı (iş güç). Bu projeyi yaptırmak için pek çok kişi ve kurumla konuşup fiyat teklifi aldım ve gelen tekliflerden hiç birini beğenmedim. Kimisi wordpress editleyerek yaparsam 2.000TL sıfırdan yazarsa 10.000TL diyerek saçma sapan teklifler ile geldi kimisinin ise diğer işlerini beğenmediğim veya yapabileceğinden emin olmadığım için ben red ettim.
Projenin adı "Başarıya Destek" sloganı ise "Başarı İçin Destek" seminerden tanıştığım bir arkadaş önermişti projenin ismini ve çok hoşuma gitmişti. Daha sonra aklıma başka bir fikir geldi madem bu hem toplum için hem de internet ekosistemi için yararlı olacak bir proje neden benim gibi bu projeye inanan insanlar bulup onlarla beraber çalışmayayım dedim.
Para ile yaptırmak elbette daha kolay ancak projenin bütün yükünü üstlenmek ve geliştirmek bir ekip olmadan tek başına yapmak oldukça zor. Bazı maddi manevi sorumluluklarımdan bu projeyi bütün vaktimi ayıramadığımdan dolayı projeyi sizler ile paylaşarak eğer bir başarı elde edilecekse hep beraber elde etmeyi teklif ediyorum.
Düşünün Türkiye'den dünyaya yayılabilecek bir model üreteceğiz ve eğer başarılı olursa bu hepimizin başarısı olacak. Türkiye dünyada uygulamaya konulan iş fikirlerinden birisini üretmiş olucak kişisel başarının yanında ülke olarakta başarılı olmuş olacağız.
Sizlerden beklentim herkes yalnızca kendi konusunda yapabileceği işi ve ayırabileceği zamanı form aracılığı ile bana bildirsin ve beraber büyük bir ekip kuralım.
Hiç bir bilgisi olmayan kişiler bile yalnızca bu yazıyı sosyal medyada paylaşarak veya arkadaşlarına mail atarak onları bu konudan haberdar etse emin olun toplamda binlerce kişinin desteği gelecektir.
Umutsuzluğu bırakalım, geç kalmışlık duygusunu unutalım, olmaz diyenlere aldırmayalım, üzerimize düşeni yapıp dürüst olalım ve beraber büyük başarılara imza atalım haydi Türkiye Başarıya Destek BAŞARI İÇİN DESTEK.
Sitenin nasıl işlediğini anlatan bir sunum hazırladım ekibe katılmak isteyen arkadaşlar sitenin tasarım, kodlama, kripto paralar, mobil uygulamalar ve tanıtımı konusunda yardımcı olabilirler ayrıca bağışta bulunabilirsiniz. Aklınıza takılan yerleri lütfen özel mesaj yada mail yolu ile gönderin.
| Not: Konu multi konudur ve ham hali yayınlanmıştır, zamanla fikirleriniz doğrultusunda güncelleştirilecektir, ayrıca 2014 - 2015 etohum başvurusuda yapılmıştır |
www.basariyadestek.com form sitededir.