Merhaba,
Bugün herkesin "güvenlik uzmanı" olmasından yakınacağım.12 yaşındakilerin güvenlik uzmanı olmasından bile.Hatta,internetten birkaç güvenlik makalesi okuyup,WordPress güvenlik ayarları nasıl olmalıdır şeklinde araştırıp,bunu konu hakkında bilgisiz olanlara parayla kakalayanlardan bile.Hadi gelin birlikte yakınalım.
Buna benzer olarak,işinde uzman arkadaşlarımız da herkesin "SEO'cu olmasından" yakınıyordu,hala yakınıyorlardır.Ben herkesin "güvenlik uzmanı (security expert)" olmasından yakınacağım.
Çoğu,bir internet sitesi açıyor.Sitesi hack'leniyor,birkaç hack forumuna üye oluyor ve bu işe merak salıyor.Aradan 1-2 ay geçmeden,yeni bir site açıyor.Bu sefer "hack'lenmesin" diye,Google'dan WordPress güvenlik ayarları,WordPress sitem hack'lendi gibi şeyler arıyorlar.Yazıyı okuyorlar,sitelerine uyguluyorlar ve tataaam,aniden bir GÜVENLİK UZMANINA DÖNÜŞÜYORLAR!
Sonra forumlara geliyorlar ve,"siteleriniz artık hack'lenmesin","%100 site güvenliği","site hack'lenmeme garantisi" gibi ilanlar/konular açıyorlar.Sonra bir de bunun üzerine çalıntı kredi kartıyla domain,hosting ve nulled tema,geriye sadece müşterileri beklemek kalıyor.Sonra bir müşteri gidiyor bunlara güveniyor ve para verip güvenlik hizmeti aldığını sanıyor.Sonra sekuriti ekspert kardeşimiz,tekrardan Google'a giriyor ve makaleyi tekrar okuyup,aynısını müşteriye uyguluyor.Saldırı ufak çaplıysa,müşteri rahat ediyor fakat eğer işi bilen bir kişi saldırıyorsa,müşterinin siteyi yine hack'liyorlar.Adam boşuna para vermiş oluyor.
Konu hakkında detaylı bilgiye sahip olursunuz,Eyvallah,fakat adam meslek kısmının yanına "security" yazmış.Yazdığı yorumları okuyorum kardeş sitene şunu yaparsan düzelir demiş.Ulan illaha yorum atıp bozayım mı kardeşim seni orada? Niye bilmediğin işe kalkışıyorsun? Tamam para kazanmak istiyorsun biz de istiyoruz ama ben tecrübeli olduğum bir konuda ilan açarken,sen neden sırf kendine hacker yakıştırması yapmak için böyle şeyler yapıyorsun?
Yeter artık baltalamayın şu sektörü daha fazla! Forum üzerinde bundan sonra,yanlışını gördüğümü uyarmayı düşünüyorum konu içerisinde.Örneğin,"kardeşim o öyle değil,böyle olacak,sen nasıl güvenlik uzmanısın?" şeklinde.Benim yanlışlarım olursa,lütfen siz de beni uyarın!
Yukarıda yazdıklarım,herhangi bir kişiye/gruba özel değil."Kendini ve müşterilerini kandıranlar",kısacası üstüne alınanlar mutlaka olacaktır.Onlara sözüm: "Yapmayın yeter!".İşini forum üzerinde gerçekten iyi şekilde yapan kardeşlerim var,onları buradan tebrik ediyorum ve sektörü yukarıda bahsettiğim kişilere bırakmamaları için ricada bulunuyorum.Benim de ticaret ilanlarım var güvenlikle ilgili fakat ben 2007'den beri bu sektörün içerisindeyim ve hiçbir zaman güvenlikte "hack'lenmeniz imkansız","%100 güvenlik" gibi ifadeler kullanmadım,kullanmayacağımda.Ben biliyorsam,benden iyi bilen de var.Milletin peşini bırakın başka sektöre yönelin lütfen çocuk oyuncağı değil bu sektör!
Bu yazıdan sonra,değişen hiçbir şey olmayacağından eminim.Çünkü bahsettiklerimin yaş aralığı "11-15" genelde.Zaten bu konuyu,siber saldırı maduru kişiler için açıyorum.Güvenlik hizmeti alacağınız kişinin referanslarına,geçmişine ve tecrübelerine bakmadan kesinlikle alışveriş yapmayın.Aynı şey benim için de geçerli,zaten forum üzerindeki ilanımdan da 3-4 kişiye anca satış yapabildim.Ülkemizde bu tarz konulara önem verilmiyor biliyorsunuz.
Umarım derdimi anlatabilmişimdir,artık bir yere dökmem gerekiyordu içimi,foruma bir giriyorum,vay anasını herkes sekuriti ekspert olmuş.Sektör sizin gibilere kalmayacak,umudunuzu kırmak gibi olmasın. ;)
(Dediğim gibi,işini iyi yapan ve kendinden emin kardeşlerim lütfen üzerine alınmasın.Alınması gerekenler alınacaktır zaten.)