Çalıntı içerik problemiyle hemen hemen tüm site sahipleri karşılaşıyor.
Bu problemi tamamen engellemek mümkün mü olmasa da hırsızların işini
zorlaştırabilecek yöntemler bulunuyor.
Bunlardan en zor çözülebilecek olan bazı önlemleri özel bir servis ile sunmayı planlıyorum. İlk ve kesinlikle alınabilecek en iyi önlemlerden biri olan DOM karıştırıcıyı yakında çok ama çok cüzi bir miktar eşliğinde yayınlayacağım.
Sistemin işleyişi şu şekilde.
WmAracı'nın üst menüsünde ki anasayfa yazısını alan bir bot hayal edelim.
Bota verilecek komut oldukça basit #ustmenu ul .ilkmenu a img
Bu veya benzeri bir gidiş yöntemi ile her elementin sınıf adı sabit ve belirli olduğu için bot her zaman istediği veriyi seçip alabiliyor.
Benim yazdığım sistemse tüm web içeriğinin html ve css kodlarını eşitleyerek öngörülemez bir şekilde her seferinde baştan yaratıyor. Tasarımınız görüntü olarak aynı kalıyor ancak tüm elementler ve o elementlere bağlı css içinde ki seçiciler eş zamanlı olarak değişiyor.
Şu örnek seçiciyi ele alalım. #ustmenu ul .ilkmenu a img
Eğer bunu benim servisime atarsanız #p08sh zzxk2 .zjxc8 llk29 iusdg
gördüğünüz üzere görüntü olarak anlamsız bir söz dizimi oluşuyor ve kullanıcılar sayfanızı ziyaret ettikleri her anda tüm elementler yukarıda ki gibi benzersiz bir şekilde yeniden yaratılıyor. Üstelik bunu sadece sınıf ve id verilerini değişerek değil tamamen elementleri değiştirip baştan yaratarak yapabiliyor.
Ayrıca bunu yaparken kendi sunucunuza hiç bir ekstra yük binmiyor çünkü işlemi oluşturan yapı bizim özel servisimiz, siz sadece bize dönüştürülecek html çıktısı ve css kodlarını veriyorsunuz.
BOTFUCKER.COM
(Pek Yakında!)