İnternet kullanan çoğu kişinin en az bir kez de olsa ilan sitelerine işi düşmüştür.Eskiden (ki hala var) iş bulmak için 4er 5er gazete alıp hepsini inceliyorduk.Ev , araba , gayrimenkul satımları ve alımları için gazete bayilerinde ve emlakçılarda kamp yapanları bile tanıyorum.Artık bu iş bu şekilde olmuyor.Kişi aradığı şeyi Google'ye yazıyor ve çıkan ilan sitelerini inceliyor.Beğendiği ilan varsa , sahibi ile iletişime geçiyor.

İnternetin yaygınlaşmasıyla , tüm sektörlerde olduğu gibi ilan sitelerinde de büyük bir artış yaşandı.Artık ev,araba,gayrimenkul ve kullanılmış ürün alıp satacak kişiler ilan sitelerini kullanarak , hem daha büyük kitlere ulaşmakta , hemde ziyaretçilerin , ilanlar hakkında daha fazla bilgi almasını sağlamıştır.(Görsel ,yazılı v.b.)

İlan sitelerinin önemini az çok anladık sanıyorum.Gelelim ilan sitesi açmak düşüncesine.


İlan Sitesi Açmak Hakkında Bilinmesi Gerekenler



İlk olarak kendinizi bir ilan veren olarak düşünün.İlan verenin ilk amacı nedir ? Tabi ki ilanının en çok kişiye ulaşmasını sağlamaktır.Bu sayede ürününü ve ya hizmeti kısa zamanda satabilecektir ya da aradığını daha kısa zamanda bulabilecektir.Bu yüzden ilan yayınlayacak kişiler ilk olarak en büyük kitlesi olan siteleri tercih etmektedir.Bu demek değil , diğer siteleri tercih etmeyecekler.

Bir ürün fiyatı araştırmak gibi ilan verecek kişi , arama motorlarında bulduğu ilan sitelerinin çoğuna ilanını vermek isteyecektir.Sonuçta ilan vermek para ile değil.(genel olarak)Açtığınız ilan sitelerini ilk sıraya taşıyamazsanız bile ilk sayfada olan sitenize hit gelecektir.Dikkat ! İlk sıradaki site ile son sıradaki site aynı hiti alır demiyorum , fakat ilan sektöründe hitin ilk sıralara dağılması daha az olur.

Peki nedir hitin ilk sıralara dağılması ?

Google'ye yazın , "Türkiye'nin başkenti neresidir ?" diye.İlk sırada sonuç çıktı.Tıklarsınız bakarsınız ki "Ankara" imiş.İşiniz bitmiştir.Çıkar gidersiniz.Bu duruma flash oyun sitelerini de örnek verebiliriz.Bu durumlarda hit ilk sıralardaki sitelerde yoğunlaşır

Google'ye yazın , "Adana iş ilanları", "Samsung s4 fiyatı"diye.Genel kullanıcılar en az ilk sayfadaki sitelerin hepsine tıklarlar.Fiyat ya da uygun ilan araştırması yaparlar.Ya da ilan verecek kişi derki ; "İlk sayfadaki tüm sitelere ilan vereyim ki , ilanlarım daha çok kişi tarafından görülsün".Bu durumlarda da hit ilk sıradaki sitelerde , yukarıdaki verdiğim örnek kadar yoğunlaşmaz.Tabi ki ilk sıradaki siteler doğal olarak daha fazla hit alabilir.Ama alt sıradaki sitelerde de pasta dan daha büyük pay almaktadırlar.

Açtığınız ilan sitesinin tutması için aşağıdakilere dikkat etmeniz gereklidir.


  • İlk olarak ilan sitenizin kime hitap edeceğini belirleyin.Genel ilan sitesi mi , yoksa bir kategoriye özel mi ? (emlak , iş v.s.) ya da tüm Türkiye'ye özel mi yoksa sadece bir bölgeye mi özel ? (Adana iş ilanları, Eskişehir emlak ilanları v.b. )Alt kategori ilan siteleri için başarı daha kolaydır , fakat gelir ve hitiniz bölgeye göre ve seçtiğiniz kategoriye göre değişir.Genel ilan sitelerinde ise başarı gerçekten çok zordur , ama tutarsa da gerçekten iyi hitiniz ve geliriniz olur.Bunun analizini şöyle yapabilirsiniz.Örneğin, Eskişehir'de yaşıyorsunuz.Eskişehir'e özel ilan sitesi var mı ? Diyelim ki var.Bu ilan sitesi genel mi yoksa niş mi ? Baktık ki genel.Ondan sonra Adwords v.b. araçlarla yöneliceğiniz kategoriyi seçebilirsiniz.Bu kategori Eskişehir'de ki o genel ilan sitesinde bulunmayan bir kategoriden ve arama hacmi olan bir kelimeden seçmeniz sizi daha kolay başarıya ulaştıracaktır.Ya da şu şekilde de analiz yapabilirsiniz.Şehrinizde ve ya bölgenizde en çok aranan , en çok satışı ve alışı yapılan ürün ya da hizmeti seçebilirsiniz.

  • Boş siteye kimse girmez ya da ilan vermez.Evet bu işler böyle işliyor.Adam girer bakar sitede 3 tane ilan var.Der ki "ne ilan verecem bu siteye , zaten kimse girmiyordur zaten topu topu 3 ilan var".Bu durumda siteyi nasıl dolduracaksınız ? Diğer ilan sitelerindeki kişiler , ilanları için iletişim numaralarını bırakmışlardır.Bu iletişim numaralarından (e-mail olur , telefon olur) kişiye ulaşıp , ilan sahibinin bilgisi dahilinde , o ilanı sitenize ekleyebilirsiniz.İlandaki cümleleri biraz değiştirmeniz (yani az da olsa özgünleştirmeniz) yararınıza olur.Bu demek değil adam 5 bin tl istediği ürüne , 3 bin tl yazacaksınız.İlan aynı olacak , adam yazmışsa ev 3+1 dir diye , siz de ev 3 oda bir salondur yazabilirsiniz.

  • Yukarıda belirttiğim şekilde ilan verenlerle iletişim kurdunuz.Onların ilanlarını direk siz kopyalamanız yerine , sitenizin tanıtımını yapabilirsiniz.Hatta yeni üye olacaklara çeşitli promosyonlar vereceğinizi söyleyebilirsiniz.Bu sayede ilan sahibi , sitenize üye olarak , ilanını kendisi yayımlayacaktır.Dediğimiz gibi ilan veren , ilanını daha çok siteye yayınlamaktan memnun olacaktır.Yeter ki sizin varlığınızı bilsin.Bu yöntem daha sağlıklıdır.

  • Reklam bu sektörde çok önemlidir.Adwords,Facebook reklamları verebilirsiniz.Bu sektörde reklama ayıracak bütçeniz yoksa bence hiç başlamayın.Bence bu sektörde en etkili reklam E-Mail Marketing'dir.İlan sahiplerinin e-maillerini toplayarak , toplu emailler oluşturabilirsiniz.Hatta kendi reklam ağınızı oluşturabilirsiniz.(bknz. gittigidiyor(tm) )Reklamınızı yayınlayan kişilere ücret verebilirsiniz, bu ücreti de ilan verenlerden alabilirsiniz.Yani ilan verene bir opsiyon sunarsınız , dersiniz ki "ilanınızın reklam ortağı sitelerimizde yayınlanmasını istiyor musunuz ?" gibi.Tabi bunu yapabilmeniz için sitenizin biraz popülerleşmesi lazım.

  • Reklam olayı kadar SEO konusunda da yatırım ve çalışmalarınız olması gerekli.Kullanacağınız yazılım SEO'ya uygun olmalı , W3 hataları olmamalı ya da az olmalı.Sitenize bir blog açarak , oraya da makale yazabilirsiniz.Hatta bu blog kısmını üyelerinizin de katılım sağlayabileceği şekilde oluşturun.Yani gayrimenkul üzerine ilan veren bir üyeniz , bu konuda ki bir makaleyi sitenizdeki blogunuza paylaşabilsin.Bu makale , hem üyeye hem de size yarar sağlayacaktır.Makaleyi okuyan kişiler üyenin profiline tıklayarak ilandaki ürünlerine ulaşabilirler.

  • Sosyal medyayı iyi kullanın.Bunu zaten fazla irdelemeye gerek yok.Bir Facebook,Twitter,G+ sayfanız olsun , bunları sitenize bağlayın . Bu sayfalara aktif kullanıcılar eklemeye çalışın.

  • Mobil tema ve uygulama yaptırabilirsiniz.Şuan da hemen hemen herkesin bir akıllı telefonu bulunmakta.Bu sayede her yerden erişilebilir olacaksınız.Hatta "push notification" denilen özelliği de uygulamanızda bulundurmanız gerçekten çok yarar sağlar.Örneğin , ilan sahibine site üzerinden mesaj geldiği zaman , telefonun ana ekranında belirecek.



İlan sitesi açmak konusundaki temel gereksinimleri anlattık.Bundan sonrası kendi pazarlama becerilerinize kalmış bir olay.Sabırlı olun , hemen pes etmeyin.Sermaye analizini iyi yapın.Sermayeniz yeterli değilse , bizce hiç bu işe girmeyiniz.

Sizinde bu sektörde çeşitli tecrübeleriniz varsa benimle paylaşabilirsiniz.Biraz uzun bir yazı oldu umarım yararlı olur.Hayırlı kazançlar.

Kaynak:http://www.tutarmi.net/konu/ilan-sitesi-acmak-mi-istiyorsunuz.112/