Bir iş kurmak için oldukça heyecanlısınız. Belki bir fikriniz var veya sadece işinizi kurmak ve onu büyütmek fikrinden zevk alıyorsunuz. Şu anki işinizi bırakmak veya bir süre kişisel kazanç elde etmeden yaşamak gibi bazı riskleri almaya gönüllüsünüz. Fakat bir şey sizi durduruyor: Çok fazla paraya sahip değilsiniz.

İlk bakışta bu büyük bir problem gibi görünebilir, fakat kişisel sermayenizin olmaması hayallerinizin peşinden koşmanıza engel olmamalı. Aslında eğer ne yaptığınızı biliyorsanız, neredeyse hiç kişisel sermayeniz olmadan bir iş kurmak ve onu büyütmek mümkün.

Bir iş neden paraya ihtiyaç duyar?

Öncelikle, neden bir işin paraya ihtiyaç duyduğuna bakalım. İş kurmak için herkesten eşit miktarda startup ücreti alınmıyor, bu nedenle farklı iş kolları farklı ihtiyaçlara sahip. Şirketinizi alternatif yollardan finanse etme yöntemleri üzerine düşünmeye başlamadan önce, ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu tahmin etmek önemlidir.

Aşağıdaki konuları göz önünde bulundurun:

Lisanslar ve izinler: Bölgenize bağlı olarak, özel izinlere ve faaliyet göstermek için kayıt yaptırmaya ihtiyacınız olabilir.

Tedarik: Ham madde mi alıyorsunuz? Bilgisayarlara ve/veya diğer cihazlara mı ihtiyacınız var?

Ekipman: Özelleşmiş makineler veya yazılımlara mı ihtiyacınız var?

Ofis alanı: Bu oldukça büyük bir gider; internet ve diğer kullanım giderlerini göz ardı edemezsiniz.

Kuruluşlar, üyelikler: Aylık olarak hangi yayınlara üye olacaksınız?

Operasyon giderleri: En ince ayrıntısına kadar bütün giderleri listeleyin, pazarlamayı unutmayın.

Yasal giderler: İş geliştirme süreciniz boyunca bir avukattan danışmanlık hizmeti alacak mısınız?

Çalışanlar ve kontratlılar: Eğer tek başınıza işi yürütemiyorsanız, maaşlı kişiler çalıştırmanız gerekecek.

Bu aşamadan sonra, daha az sermaye ile işinizi başlatmak için önünüzde 2 ana yol var: masrafınızı azaltmak veya dış kaynaklardan gelen sermayenizi arttırmak. Bunun için 3 farklı seçeneğiniz var:

Seçenek 1: İhtiyaçlarınızı azaltın

İlk seçeneğiniz işinizi yukarıdaki maddelere daha az ihtiyaç duyar hale getirmek. Örneğin, kişisel eğitmenlerin çalıştığı bir şirket kurmak istiyorsanız, çalışan giderlerinizi en başta sadece kendiniz şirket için çalışarak azaltabilirsiniz. Ofis alanına ihtiyacınız olmadığı sürece, evden çalışabilirsiniz. Daha ucuz tedarikçiler veya üretmesi çok pahalı ürünlerinizi üretmeyi bırakarak da bu işi gerçekleştirebilirsiniz.

Fakat kaçamayacağınız bazı giderler var. Her şeyden kıssanız bile lisanslar ve yasal giderlere müdahale edemezsiniz. SBA’ye göre, birçok küçük işletme 3000 dolar ve ev-bazlı iş modelleri 1000 dolar civarı sermayelerle kurulabilir.

Seçenek 2: Parça parça büyüme

İkinci seçeneğiniz, işiniz için ısınma turu düşüncesini içeriyor. Bir anda bütün iş modelini uygulamaya koymaktansa, temel fonksiyonlarla işe başlayacaksınız. Bir blog veya niş bir hizmetle piyasaya girebilirsiniz, böylece bir başlangıç yapmak için daha dar bir alan, müşteri ve karınız olur. Serbest meslek çalışan biri olarak işe başlarsanız, bazı büyük başlangıç masraflarından kurtulabilirsiniz (ve daha basit vergi hesaplamalarının tadını çıkarabilirsiniz).

Bir kere gelir elde etmeye başladığınızda, kendinize yatırım yapabilir ve hayal ettiğiniz işi bir kerede kurmak yerine onu parça parça inşa edebilirsiniz.

Seçenek 3: Dış kaynak

Üçüncü seçeneğiniz tamamen dış kaynaklardan fon bulmakla alakalı. Startup dünyasını farklı açılardan görme fırsatı elde ettim dolayısıyla çok fazla detaya girmeyeceğim fakat sermaye elde etmenin birçok potansiyel yolu olduğunu bilin – kendiniz çok fazla sermayeye sahip olmasınız bile. İşte birkaç potansiyel kaynak:

Arkadaşlar ve aile: Birçok kaynaktan parça parça sermaye toplama şansına sahip olsanız bile aile ve arkadaşlardan yardım olma olasılığına sırt çevirmeyin.

Melek yatırımcılar: Melek yatırımcılar daha önce işin içinde olmuş varlıklı insanlardır. Genellikle şirketin bir kısım hissesi karşılığında yatırım yaparlar ki bu da feda etmeyi düşünebileceğiniz bir şey.

Risk Sermayesi: Risk sermayecileri melek yatırımcılar gibidir fakat genellikle birkaç ortak veya organizasyon olarak çalışırlar; amaçları hali hazırda işeleyen iş modellerini büyütmektir.

Kitle fonlaması: Bu bir nedenden ötürü popüler: İyi bir fikir ve yeterli çalışma ile herhangi bir şey için fon toplayabilirsiniz.

Devlet hibeleri ve krediler: Birçok devlet kurumu küçük işletmelerin büyümesi için onlara hibe veya kredi veriyorlar.

Banka kredileri: Eğer kredi notunuz parlaksa her zaman bankadan kredi alabilirsiniz.

Bu üç seçenekten biriyle, kişisel yatırımınızı neredeyse sıfıra indirebilrsiniz. Bu başka şeylerden fedakarlık etmek anlamına gelebilir, küçük adımlarla başlamak, ortaklar almak veya borç almak gibi fakat iş fikrinize inanıyorsanız bu kayıpların hiçbiri size engel olmamalı. Sermaye aşılması büyük bir engel fakat hata yapmazsanız, kesinlikle aşılabilir.

Kaynak