Backlink nedir; Backlink, web sayfalarımız için ücretli veya ücretsiz olarak almış olduğumuz bağlantılardır. Faydalı olabilmesi için kalıcı ve kaliteli olması gerekmektedir. Bu terimi bir çok site farklı türde tanımlayarak bizleri bilgilendirmektedir. Fakat 5 yıl önceki bilgi ile günümüzdeki bilgiler aynı değil. Arama motorları özellikle de google kendini sürekli yenileyen, geliştiren bir oluşum içerisindedir. Özellikle de son 2 yıldır yapmış olduğu algoritma değişiklikleri kullanıcılarının oldukça dikkatini çekti. Arama motorlarını gelir amaçlı kullanan firmalar ve şahıslar bu algoritmalar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmaya başladı ve web sitelerini bu güncellemelerin istemiş olduğu kurallara göre yapılanmasını sağladı. Özellikle panda 4.0 güncellemesi ile birlikte içeriğin önemi daha da çok arttı. İçerik konusunda zayıf olan bir web sayfası dış kaynak alımı yapıyorsa en kısa sürede cezalandırılıyor.
Geçmiş dönemlerde backlink nedir diye sorulduğunda herhangi bir yerden almış olduğunuz bağlantıdır diyebiliyordum. Ama artık bu böyle değil. Artık kaliteli kaynaklardan kalıcı olarak alınmayan hiçbir bağlantı benim için backlink sınıfına girmiyor. Bir yere eklenilen bağlantı kaldırıldıktan sonra ne anlamı var. Bunun anlık olarak faydası olsa da ileriye dönük zararı olacaktır. Hatta o kadar ciddi zararları olacaktır ki bir daha web sayfalarımızı arama motorlarında göremeyecek kadar. Bu konuyu ciddiye almanızı önermekteyim.
Değerli okurlarım, sizler için bu terim hakkında faydalı ve zararlı olabilecek bağlantıları paylaştım;
Faydalı Bağlantılar;
- Sosyal medya paylaşımları.
- Nitelikli, doğal bağlantılar.
Zararlı Bağlantılar;
- Footer bağlantılar.
- Hacklink.
- Spam derecesinde gönderilen yorum bağlantıları.
- Abartılacak oranda eklenilen forum profil bağlantıları.
- Şimdi bir de bu maddeleri teker teker inceleyelim.
Sosyal medya paylaşımları, web sayfamız için vazgeçilmez kaynaklardır. Arama motorlarının oldukça değer verdiği platformlar olan bu ağlara içeriklerimizi, videolarımızı ve resimlerimizi göndererek sitelerimize fayda sağlayabiliriz. Kesinlikle zararı yoktur. Dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Nitelikli ve doğal bağlantılar derken anlatmak istemiş olduğumuz olay tamamen sizinle alakalı, doğal olarak alınmış izlemini vereceğiniz yerlere sitenizin bağlantılarını ekleme olayıdır. Bir paravan blog açıp bu blog sayfasını belli bir süre makale ile besledikten sonra mevcut sitemizde yer alan konulara link çıkışı yapabiliriz. Geri dönüşü çok ciddi etkili olarak gözlemlenmiştir. Kelime bazlı yükselmek için birebirdir.
Faydalıları detaylandırdık birde faydasız olanları detaylandırmakta fayda var. Footer bağlantı ile başlamak istiyorum. Şimdi siteyi açtınız bir kaç içerik eklediniz ve bağlantı almak istiyorsunuz. Neden footer? Neden alakalı alakasız her sayfadan bağlantı almak? Sizce mantıklı mı? Hemen örnek vermek istiyorum. Bir forumdan bu tarz bir bağlantı aldığımızı varsayalım. Link aldığımız site genel forum olsun. Bu tür platformlara alışveriş, futbol, oyun, siyaset, yerel paylaşımlar ve daha bir çok farklı konular açılmaktadır. Bizim de otomotiv sektöründe hizmet veren bir sitemiz olduğunu var sayarsak vah halimize. Yani alakalı alakasız her yerden bağlantı almak google ve kendimizi kandırmaktan başka bir şey değil. Bu noktada google devreye giriyor ve bize tokat gibi bir cevap veriyor. Diyor ki ben keriz değilim! Sen beni keriz yerine koyduğun için benim sana olan güvencemi ortadan kaldırdığın için artık dostluğumuz bitti. Bundan sonra ağzınla kuş tutsan da ben seni biraz zor affederim.
Hacklink, ekleyenin de ekletenin de günaha girdiği, suç işlediği bir bağlantı türü. Ha bir ekmek çalmışsın ham bir siteye izinsizce bağlantı eklemişsin. Bunun da faydası yok. Zararı inanılmaz derece de çok. Kesinlikle önermem. Spam derecesinde gönderdiğimiz yorumlardan kasıt hani programlar aracılığıyla yüzlerce siteye gönderilen yorumlar var ya işte o. Onu yapan da kalmadı sanırım. Önceden çok etkiliydi fakat şimdilerde sitenizi spam yapmaktan başka bir etkisi yok. Forum profil bağlantılarından kastımız ise herhangi bir foruma üye olup buraya eklediğimiz bağlantılar değil. Bu gayet normal. Fakat programlar aracılığıyla yüzlerce hatta binlerce forumdan profil bağlantı almak sitenizin arama motorlarının gözünde bitmesine sebebiyet verir.
Evet arkadaşlar backlink yukarıda belirttiğim faydalı kaynaklardan alınan bağlantılara verilen isimdir. Siz bu türleri çeşitlendirebilirsiniz. blog tanıtımları, abartılmayan forum tanıtımları (doğal ve nitelikli olmak üzere), az ve öz sosyal imlemeler gibi…
Kaynak: http://goo.gl/5wP78w