lostyazilim
tr.link

Bağlama almak istiyorum

9 Mesajlar 3.813 Okunma
acebozum
tr.link

Casus Casus WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 02.09.2015
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek search
  • Konum Gaziantep
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 882
  • Beğeniler 52 / 237
  • Ticaret 4, (%100)
Merhabalar arkadaşlar, bağlamadan anlayan arkadaşlarında forumda olabileceğini düşünerek bir danışma konusu açmak istedim. Açıkcası bağlama çalmaya hevesliyim ancak daha önce hiç çalmadım dinleyici oldum genelde. Perdeler nedir, alt orta üst teller, tekne boyu, kapak, mızrap nedir gibi genel bir bilgiye sahibim.

Aslında bu bir çalgı aleti olduğu için internetten alma yandaşı değilim ancak YouTube'da kaliteli yayın yapan saz evleri olduğu için sesini vs dinleyebilme imkanımız oluyor. Ancak internette çok değişken fiyatlar mevcut elbetteki hepsinin kalitesi vs ayrıdır. Mesela 3000 TLye de var 300 TLye de. İlk defa alacağım için çok ucuzundanda çok pahalısındanda düşünmüyorum açıkcası çünkü ileriyi düşünüyorum yıllarca çalmak istiyorum ucuz diye kötüsünü alıp pişman olmak istemem. Bağlamadan anlayan değerli ustaların yorumlarını görmek isterim teşekkürler..

mesela şuradaki bağlama alınabilir mi sizce nasıldır.

wmaraci
reklam

luxfm luxfm WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 26.03.2011
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Ziraat Katılım I.T
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad B** Ç**
  • Mesajlar 1460
  • Beğeniler 372 / 371
  • Ticaret 9, (%100)
Bende baya hevesliyim yakında almayı düşünüyorum o attığın videodaki bağlamalar şuan kampanyada 300 tl'ye düşmüş fiyatı ilk başlamak için alınabilir benimde pek bilgim yok ama sesine göre almayı düşünüyorum.

• Üyelik 02.09.2015
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek search
  • Konum Gaziantep
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 882
  • Beğeniler 52 / 237
  • Ticaret 4, (%100)
Evet iyi incelemek gerek sanırım :) Birde hocam o videodaki adam perdeler arası geçişte hafif gıcırtı oluyor dikkatli dinlerseniz, o rahatsız edici.

mdhouss mdhouss Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 09.07.2017
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek ögrenci
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad O** Y**
  • Mesajlar 426
  • Beğeniler 54 / 100
  • Ticaret 0, (%0)
internetten almayın, gidin bir müzik evine ordan alın. hem bu uzun sap baglama, kısa sap almak iyi olur. bağlamayla, uzun sap baglama biraz farklı şeyler. öğrenme açısından aynı olsa da öğrenme zorlugu açısından aynı değil. perdeleri geniş.

hem zaten öğrenmek için ne alırsanız alın bir profosyenellik beklemeyin. geçişte gıcırtı oluyor nedir güldüm inan. olacak o zaten.

wmaraci
wmaraci

luxfm luxfm WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 26.03.2011
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Ziraat Katılım I.T
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad B** Ç**
  • Mesajlar 1460
  • Beğeniler 372 / 371
  • Ticaret 9, (%100)
Hocam ben biraz daha bütçeyi arttırıp daha orta seviye bir bağlama almaya karar verdim ve baya baktım dut hep iyi diyorlar ama ardıç bağlamanın sesi daha güzel geliyor bakmanı tavsiye ederim.

• Üyelik 02.09.2015
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek search
  • Konum Gaziantep
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 882
  • Beğeniler 52 / 237
  • Ticaret 4, (%100)
@mdhouss Hocam uzun ve kısa bağlama arasındaki farkı bilmeyen yoktur uzunda daha fazla ses olacağı için her parçayı çalarsınız tabi profesyonelleşince. Gıcırtı sesinide bir çok bağlama çalanda duymadım tek bunda duydum o yüzden

luxfm atabileceğiniz bir link olursa bende incelemek isterim hocam

umittopcan umittopcan Tanıtım Yazısı ve Grafik Kullanıcı
  • Üyelik 24.01.2011
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Operatör
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad Ü** T**
  • Mesajlar 698
  • Beğeniler 34 / 123
  • Ticaret 39, (%100)
Yorum yapanların aksine bağlama çalan biri olarak farklı şeyler söyleyeceğim size. Kısa sap bağlama ve uzun sap bağlama hakkında bir kaç bilgi vereyim. Öncelikle kısa sap bağlama çalacaksanız zor olduğunu bilin ilk başta. Çünki nota ezberlemek ve nota okuyabilmek zorundasınız bağlama çalmayı öğrenmeden önce nota okumayı öğrenmelisiniz. Ayrıca kısa sap bağlama sizi kısıtlar kalvye üzerinde rahat hareket etmenizi engeller.

Uzun sap bağlamaya geçersek, nota ezberlemenize gerek yok kara düzen dediğimiz şekilde çalabilirsiniz ki bende kara düzen çalıyorum. Nota bilgim yok, nota okuyamıyorum ama istediğiniz her parçayı 1 kere dinlemek kaydıyla size çalabilirim. Çünki müzik kulağım var duyduğumu notaya aktarabiliyorum. Daha geniş bir örnek vereyim, siz kısa sap bağlama çalmayı nota ile beraber öğrenirsiniz belki çok güzel çalarsınız ancak ben hiç nota bilmeden istediğim bütün enstürmanları çalabilirim ve çalıyorum da, hemde hiç bir nota bilgisine sahip olmadığım halde. Ancak kısa sap bağlama çalmayı öğrendiğiniz taktirde diğer enstürmanları çalabilmek için onlarında eğitimini almanız gerekebilir. Tamamen sizin müzik kulağınız ve yeteneğiniz ile alakalı.

Ben hiç kursa gitmedim, bağlamayı elime aldım bilgisayarın karşına geçip dinlediğim müzikleri çıkarmaya çalıştım. İlk üç ay içerisinde kolay parçaları öğrendim tabiki YouTube gibi bir platformun da size çok büyük yararı olacaktır. YouTube üzerinde istediğiniz parçanın ismini yazıp sonuna solfej kelimesini ekleyerek aratırsanız istediğiniz parçanın bağlama üzerinde nasıl çalındığını gösteren videolara ulaşabilirsiniz, örn: "Neşet Ertaş Yalan Dünya Solfej".

Ayrıca bağlamada en önemli şeylerden biriside parmak egzersizidir. Notaları öğrenirken egzersizleri ihmal etmemeniz gerekmekte, çünkü parmaklarınızın açılması çok önemli. Parmaklarınızı açabilmek için egzersiz yaparak çalışabilirsiniz. Yine YouTube üzerinden bağlama egzersiz dersleri yazarak ulaşabilirsiniz.

Bağlama alma konusuna gelince, internetten kesinlikle 300-400 TL vererek bağlama sipariş etmeyin. Bir müzik evine gidin ve kısa yada uzun sap hangisini çalmak istiyorsanız onu belirterek öğrenci bağlaması almak istiyorum deyin. Öğrenci sazları 150-200 TL arasında değişebiliyor. İlk 15 ay sizi idare eder, profedsyonelliğe adım attığınız zaman 700 ila 1000 TL arasındaki bağlamalara bakabilir ve alıp kullanabilirsiniz.

Çok uzun bir yazı oldu ama umarım istediğniiz bilgileri aktarabilmişimdir. İyi çalışmalar.

• Üyelik 02.09.2015
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek search
  • Konum Gaziantep
  • Ad Soyad M** K**
  • Mesajlar 882
  • Beğeniler 52 / 237
  • Ticaret 4, (%100)
umittopcan vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ederim hocam, dediğim gibi bende internet üzerinden alma yandaşı değilim ancak adam çalıyor ve tonunu dinletiyor bağlamanın her ayrıntısına kadar veriyor. Ama sattığı 900 tl olan bağlama ile 400 tl olan arasında pek bir fark göremedim ben pahalının farkı nedir tam çözemedim sesleri tekrar tekrar dinledim uçurum bir fark yok gibi.. Uzun sap alacağım yinede çarşıdaki müzik evlerinede bir bakmakta fayda var tabii, bakalım hangisinin fiyat performans iyi ise onu karar vereceğim.

Almışken kötü bir bağlama seçip pişman olmak istemiyorum çünkü sesler kulağa kötü gelince ister istemez insanın moreli bozulup çalmayı bırakabilir düşüncesindeyim ve ileri odaklı düşündüğüm için önce 300e al sonra 900e al masraf haliyle artar. Normal yollu güzel bir şey olursa daha iyi olacağını umuyorum teşekürler :)

umittopcan umittopcan Tanıtım Yazısı ve Grafik Kullanıcı
  • Üyelik 24.01.2011
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Operatör
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad Ü** T**
  • Mesajlar 698
  • Beğeniler 34 / 123
  • Ticaret 39, (%100)
Casus Bağlama bakımı o kadar kolay değildir. Bakım yöntemlerini öğrenene kadar 150-200 liralık bir bağlama kullanmanız daha mantıklı. En ufak bir sıkıntıda sap atma sorunları ile karşı karşıya gelinebilir. 1000 TL lik bağlamanın bozulmasımı iyi 150 TL lik bağlamanın bozulması mı ? Çünkü eminim öğrenene kadar sap ta eğilmeler meydana gelecek ben yaşadım çünkü.

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al