Bu konuda ülkemizde çok fazla yanlış algılar mevcut ve bu SEO olayını bir piyasa haline getirebilmek adına bazı platformlarda belli kalıplara sokulmuş durumda. “Backlink Paketi”, “Yükselme garantisi” adlarıyla yapılan pazarlamalar sayesiyle sonsuz bir uçuruma iyice dönüşen ve parayla sağlanabilecek bir “şey” halini alan işlem bütünü. Bu sıralar sık sık rastladığım “Seo uzmanı” unvanı da beni oldukca güldürmektedir. Böyle bir iş kolu olduğundan bir haberim fakat bazı kişiler vardır ki (kendine “seo uzmanı” diye çoğu kişi) bu unvanı basit veya yanlış bilgilere dayandırtmaktadır. Yani bana kalırsa herkes kendi sitesini arama motorlarına göre hazırlayabilir ve optimize edebilir. Ben bu yazıda bu konuda bildiklerimi sizlere aktarmaya çalışacağım.
Bakış
Arama motorları (özellikle Google) son yıllarda büyük gelişmeler gösterdi. Bu gelişmeler arama motorlarına olan uygunluk konusunda büyük değişiklere yol açtı. Artık arama motorları yapay olmaktan çıkıp daha gelişmiş ve sanki insan gibi düşünebilir hale geldi. Özetle arama motorlarına olan tutumumuz , bakışımız oldukca önemli oluyor. Arama motorlarını bir insanmış gibi kabul etmek sizin yararınıza olucaktır. Yani en başta böyle bir bakışa sahip olmanız gerektiğini düşünüyorum.
Hız
Arama motorları ve ziyaretçiler için önemli olan adım. Artık arama motorları sitenizin yüklenme hızına önem veriyor. Peki bunu neden yapıyor diye sorucak olursanız cevabı oldukca memnun. Kullanıcı memnuniyeti. Kullanıcı her zaman kaynağa hızlıca ulaşmak ister ve bunu arama motorları bir kriter olarak kabul etmiş olucak ki hız bu SEO konusunda oldukca etkili oluyor. Eğer WordPress kullanıyorsanız şu yazımı okuyabilirsiniz. (WordPress site hızlandırma ve CPU kullanımını azaltma yöntemleri) Ben bir sitenin 2 saniye veya daha kısa bir sürede açılmasını öneriyorum.
Benzersiz ve düzenli
Çoğu sitenin büyük umutlarla açılıp daha sonra kapanmasının büyük bir nedeni olan adım. Çoğu site birbirinin kopyasıdır. A ile B sitesinin arasındaki fark nedir? A yeterliyken B’ye neden ihtiyaç duyulsun? Bir farklılık var mı? Benim sitemi benzersiz kılacak nedir? Benzersiz içerik girmek sizi her zaman 1-0 önde başlatacaktır. Arama motorlarının oldukca önem verdiği bir konudur. Benzersiz olmak. Bu aslında bir yerde kriterdir. Aslında mantıklı bir şekilde düşünüldüğünde çok açık bir şekilde anlaşılıyor.
İçeriklerinizi benzersiz kılmaya çalışın. Tabi bununla beraber düzende önemlidir. İçeriklerinizi belli zaman peridona yerleştirin. Bir gün içerisinde 10 içerik girip 1 hafta içerik girmemek sağlıklı değildir. Bunun yerine bu 10 içeriği söz konusu olan 1 haftaya yaymak çok daha yararlı olacaktır. Benzersiz ve düzenli olmak. Eğer bu ikisini belli disiplin içerisinde sağlarsanız büyük ölçüde başarı elde edebileceğinizi düşünüyorum.
Mobil Uyumluluk
Google sanırım bu konuda defalarca açıklama yaptı . Eğer Adsense kullanıyorsanız bu konudaki uyarıları da görmüş olmalısınız (mobil uygulamasında bildiri olarak eklenmişti). Artık mobil uyumlu olmak Google tarafından bir kriter olarak kabul ediliyor. Eğer siteniz mobil uyumlu değilse en kısa zamanda bu uyumluluğu sağlayın. Eğer araştırma yaparsanız bu işlemin çok da zor olmadığını görebilirsiniz.
Doğru Anahtar Kelime ve Rekabet
Rekabet olmayan anahtar kelimeye yönelmek doğru bir tercih edilebilir. Rekabetin yüksek olduğu anahtar kelimelerde öne çıkmak oldukca zordur. Şunu da göz önünde bulundurmanız gerek. Bu anahtar kelimenin arama hacmi nedir? Bulduğunuz kelimenin arama hacmi ve rekabeti az olmalıdır. Keyword araçlarıyla anahtar kelimelerin hacimlerine erişebilirsiniz. Doğru anahtar kelime seçimi sizi öne çıkarabilir.
Başlık Seçimi
Arama sonuçlarında bu başlık gösterilir. Yanlış başlık seçimi iki şeyi doğurur. 1. Kullanıcı ile bağı koparmak. 2. Bağ kurulsa bile sağlanamama durumu. Başlığınız gereksiz yere uzun ve içeriğini bütününü kapsamıyor ise kullanıcı arama yaparken sizi bulmakta zorluk çeker. Eğer yine yanlış seçim ve kullanıcının bulması durumunda sitenize girmeme durumunu sağlayabilir. Peki ne yapmalıyız? Başlık seçerken kısa ve öz olmasına dikkat edin. Karmaşık başlıklardan uzak durun. 55 – 60 karakter maksimum değeriniz olmalıdır. Şöyle bir başlık önizleme aracı var. Mantığı kavramanız için iyi bir araç.
URL
Başlık kadar önemli olan ve kullanıcı dostu URL yapısı kullanımı önemlidir ve arama motorların dikkat ettiği bir husustur. URL yapısı başlığı referans almalıdır ve uzun olmaması da yararlıdır. Yaptığım araştırmalara tarihsiz , direk page gibi doğrudan yapı olması öneriliyor. Bahsedilen yapı şöyle
ornek.com/baslik-adi
Ben bu şekilde kullanmıyorum. Karmaşıklığı önleme adına bunu yapıyorum. Ne kadar URL biraz uzuyor olsa da bana daha kullanıcı dostu geliyor. Ben WordPress’in URL yapısı (kalıcı bağlantı ayarları) varsayılan kalmasını öneriyorum fakat bazen yazıyı yayınlamadan optimize etmekte yarar var. Onu sadeleştirin.
ornek.com/2016/3/5/lorem-ipsum-dolor-sit-amet-consectetur-adipiscing-elit
Bu üstteki URL oldukca uzundur. Bunu siz optimize edebilirsiniz. Peki nasıl? Burada anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Anahtar ve hedef kelimemiz lorem ipsum olsun.
ornek.com/2016/3/5/lorem-ipsum
Daha güzel değil mi? Evet, daha güzel ve sağlıklı. Başta karmaşıktan bahsettim. İşte tarih olması bu karmaşıklığı önlüyor. Çünkü lorem ipsum anahtar kelimesiyle 1 yıl sonra da içerik girebilirim. Bu durumda bu bağlantıyı alamayabilirim ve sonunda bir rakam eklemem gerekebilir. Tarih bilgisi olduğunda seçimde daha özgür olunduğunu düşünüyorum.
H1
HTML başlık etiketi olan ve önemini göstermek için araç olarak kullanabilirsiniz. H1 etiketini içerik içerisinde bir kez kullanın. O da başlığınız olmalıdır. Bazı tasarımlarda başlık H1 etiketine sahip değil. Bunu kesinlikle düzeltin. H2, H3.. diye devam eden diğer etiketleri de önem derecesine gibi içeriğinizin içinde kullanın (alt başlık mantığı). Bu alt etiketler H1 etikete kadar önemlidir. Bunu her zaman belli disiplinle düzgün bir şekilde kullanmanız sizi ön sıralara çıkarabilir.
Meta Açıklama
İçeriğiniz hakkında bilgi veren, onu özetleyen bir açıklama olmalıdır diye düşüyorum. Bu açıklama alakasız içerik ile alakasız olmamalıdır. Bu kötü sonuçlar doğurabilir. Bunu elle yapmanız ne olur? SEO eklentileri içeriğin ilk 160 karakterini kullanır. Siz ilk 160 karakterde içeriğe henüz girmemiş, bir giriş yapmaya çalışıyor ve içerik hakkında bir şey içermiyor olabilir. Açıklamayı kendinizin girmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Tabi saçma sapan etiketleri buraya girmeyin. 5 10 yıl önce bu oldukca klasikti fakat bu artık spam olarak kabul edilmektedir. Arama motorunu insan olarak kabul edip içeriğinizi 160 karakterde özetleyin.
Görseller
Görsellerde iş görselin sitenize yüklenmeden önce başlıyor. Görsel adı rasgele olmamalıdır. Diyelim ki kahve çekirdeğinin yapısını inceleyen bir yazı yazıyorsunuz ve görsel olarak kahve çekirdeği seçiyorsunuz. Burada görsel adının “kahve-cekirdegi.jpg” olması doğru olacaktır.İkinci adım ise yüklendikten sonra bu görsele açıklama eklemektir. Alt metin eklemeyi alışkanlık haline getirmeniz çok işinize yarayacaktır.
Doğal yollar ile içeriğinizde anahtar kelimeler
“Kullanıcıların sayfalarınızı bulmak için girebileceği kelimeleri düşünün ve sitenizin gerçekten bu kelimeleri barındırdığından emin olun” diyor biri. Anahtar kelimeleri içeriğinizin içinde doğal yollar ile yedirmeye çalışın. Eskiden hatırlarsınız. İçeriğin başına bütün anahtar kelimeler yazılır daha sonra içerik başlardı. Bu artık tamamen spam’dir. Siz anahtar kelimeleri doğal yollar ile içeriğinizde barındırın. İnce ince işleyin. Sezdirmeyin.
Doğru Backlink
Yine eleştirici söylemlerde bulunacağım. Artık şu backlink paketlerine itibar etmeyin. Neredeyse hiçbiri doğru ve sağlıklı yol değildir. Çünkü içeriğinizle ilgili olmayan ve kalitesi düşük olan ve saçma sapan sitelere link çıkaran sitede sizin sitenize yapılan backlink işlemi ne gibi yararı olabilir? Böyle kalitesiz backlink işlemleri sitenizin kalitesini düşürebilir hatta yapmak istediğiniz şeyi tam tersine çevirebilir. 20 sitede backlink yapmak yerine 1 siteden backlink almak çok daha iyi sonuçlar doğurur. Kaliteli backlink sizin siteniz ile ilgili olan ve kaliteli bir siteden alınandır. Kaliteli site zaten direk kendini gösterir. Bu tarz sitelerden gelicek bir backlink çok iyi olacaktır.
Sosyal Medya
Sosyal medya araçları trafikten ziyade doğru kitleyi sitenize çekebilmek için bir araç olmalıdır. Doğru kitle daha kaliteli trafik yaratılmasına olanak tanır. Sosyal medya araçlarını kitle için bir profil çizmenizi sağlar. Bunu dikkatli olarak kullanın. Bunu sağlamak için sosyal medya araçlarında sadece bağlantı paylaşmayın. O alanlara özel aktivitelerde bulunun.
Temiz kod
İçeriğiniz temiz olmasına dikkat edin. WordPress’de “Metin” kısmına tıkladığınızda html halini görebilirsiniz. Gereksiz boşluk etiketini , div’leri temizleyin. Office gibi başka bir yazılımda yazıp buraya aktardığınızda içerik çöplüğe dönebilir. Buna dikkat edin.
Bununla birlikte tasarımınızın kodunun temiz olması da oldukca önemli. Kısa ve az. Anlaşılır ve güçlü. Karmaşık ve gereksiz kodlarla dolu tasarımlardan uzak durun. WordPress için çokca temiz bir şekilde kodlanmış bir tema bulunmakta.
İç bağlantı
Sitenizde bir ağ kurun. İçerikleriniz arasında bir bağ olsun. Mesela bir yazınızın içerisinde geçen bir ilgili kelimeye başka bir içeriğinize bağlantı verin. Tabi bunu ilgili ve doğal yollar ile yapın. Doğru bir şekilde yapılırsa hem kullanıcılar için hem de sizin için oldukca yararl ı olacaktır.
Footer link saçmalığı
Bana kalırsa hiçbir link eklemeyin. Gereksiz analiz araçlarını buraya ekleyip sitenizi kirletmeyin. Buranın temiz olmasına özen gösterin. Eğer illa eklemeniz gerekirse de bunu minimum sayıda tutun.
Sosyal paylaş butonları
Artık bir klasik haline gelen butonlar, olmazsa olmazlar. Evet kullanıcı açısından oldukca güzel bir araç fakat seo açısından tartışılır. Ben bu buton bağlantısına “nofollow” haline getirmenizi öneririm.
Navigasyon[B]
Site navigasyonun anlaşılır ve basit kullanımı olacağından emin olun. Buraya her şeyi doldurmayın. Kullanıcı odaklı bir navigasyon yapın. Apple’ın nav’ı çok güzel bir örnektir:
[B]Kaliteli içerik
Defalarca içerik kelimesini kullandım fakat hiç kendisinden bahsetmedim. İçeriğin kalitesi de oldukca önemli. Minimum 500 karakter olmalı diye düşünüyorum ve içeriğiniz baştan savma , sadece olsun diye oluşturmak çok yanlıştır.
Yanlış bilgimi düzeltmenizi veya yeni bir şey eklemenizi bekliyorum.
Kaynak: Bilinmesi gereken SEO kuralları ve ipucları