Borsa piyasası kendine özgü terimlerle işlemektedir. Borsaya yeni başlayanlar borsa eğitimi almaya bu terimlerden başlamalıdırlar. Borsa terimleri arasından bazıları;

Resesyon


Arka arkaya üç çeyrek dönemde, büyüme görülmüyor ve büyüme oranı sıfır ile yüzde 2 arasında seyrediyor ise Resesyon yani ekonomide durgunluk tehlikesinin göstergesidir. Böyle bir durumda talep canlılığı düşer ve ekonomi konumu kaybeder.




Stagflasyon

Resesyon dönemlerinde, iç talepte meydana gelen gerilme durumu ile enflasyonun alt seviyede kalması gerekiyorken, bazı yapısal nedenler ile durgunluk döneminde fiyatlar birden artış göstermiştir. Büyüme ve gelişme oranı düşerken fiyatlarında düşmesi durgun bir ekonomiye neden olur.

Arbitraj

Herhangi bir menkul değerin, dövizin yada malın piyasadan alınıp diğer piyasalarda satılması ve kar elde edilmesi durumudur. Arbitraj işlemi ile piyasalar arası rekabet arttığı için fiyat farkları düşer.

Kredili İşlem ve Açığa Satış

Açığa satış, sahibi olunmayan sermaye piyasası ürünlerinin satılması veya satış işlemi yapılması için gerekli iznin verilmesi durumudur.

İkili Opsiyon İşlemleri


İkili opsiyon, alıcının satışa sunduğu ürünün grev bedelinin üstünde yada altında bitmesi ile elde edilecek olan sabit gelir için ödeme yapılan bir sözleşme türüdür.

Sermaye Azaltımı

Şirket asıl sözleşmesinde yazılı olarak belirttiği sermayenin toplam değerinin rakamsal olarak azaltılması durumudur. Sermaye azaltımı ile ilgili tüm hükümler Türk Ticaret Kanununda bulunuyor ve Sermaye Piyasası Kanununda konuyla ilgili bir hüküm bulunmuyor.

Euro ve Dolar Paritesi

Parite, bir ülkeye ait paranın diğer ülkeler yanındaki değerine denir. Diğer bir deyiş ile her iki ülkeye ait paranın karşılıklı olarak değer artış ve azalma durumlarının anlık sayısal değeridir.


Kaynak: https://www.hizlikazanc.org/borsada-kullanilan-terimler-nelerdir/