Joomla bir CMS(Content Management System-İçerik Yönetim Sistemi)’dir. PHP ile yazılmıştır. Veritabanı olarak MySQL’i kullanır.Açık kaynak kodlu Ücretsiz bir yazılımdır.GNU(Genel Kamu Lisansı) ile lisanslandırılmıştır.Wordpress’ten daha eski olan en başarılı içerik yönetim sistemlerinden biridir.Wordpress’e nazaran çok daha az sistem kaynakları kullanması sebebiyle biraz daha cazib olduğu söylenelebilir.Wp,blog sistemi olarak piyasaya sürülmüştür ancak Joomla tam anlamıyla bir CMS oldugu için hemen her formata uyarlanmaya el verişlidir.Joomla’nın üretilmesinin sebebi web tasarım konusunda yeteri kadarı ile bilgi olmayan ama dinamik internet sitesi oluşturabilmek ve yönetmek isteyen kullanıcılar’da kendi sayfalarını oluşuturup basitçe yönetebilmesini sağlamaktır.Sistem tek bir satır kod yazmadan yönetilebilir.
Açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi oldugundan dolayı internet üzerinde büyük bir geliştirici kitlesine sahiptir.Bu kitle Joomla için bir çok yeni eklenti modül geliştirmiştir ve geliştirmeye devam etmektedir.Modüler yapısı sayesinde istenilen etklentiyi sisteme entegre edebilmeye olanak tanır.Örnegin;sisteme ekleyeceniz bir modül ile sitenizi sadece birkaç adım ile e ticaret sitesine dönüştürebilirsiniz.Joomla sistemi kullanan biri için sitesinin görünümünü değiştirmek çok kolaydır.Temayı değiştirmek için internetten hazır bulunan Joomla temalarından istediginiz herhangi birini indirip sisteminize entegre etmeniz yeterli olacaktır.Bugüne kadar 1 terabayt ziyaretçi trafiğine dayanabilen ilk bağımsız özgür içerikli yönetim sistemidir.
Kaynak: http://www.arifcinar.net/joomla-nedir/