Bu işi bir marka – patent ajansıyla birlikte yapabileceğiniz gibi (yaklaşık 200 TL marka başı hizmet bedeli alırlar) eğer e-imzanız varsa Türk Patent Enstitüsü’nün web sitesinden kendiniz de yapabilirsiniz (E-imza bedeli de yıllık 150-200 TL arasındadır). Ama eğer bu konuda çok bilginiz yoksa profesyonel destek almanızı tavsiye ederim. Çünkü bir şeyleri yanlış yaparsanız geri dönüşü yok.

Türk Patent Enstitüsü’nün web sitesinden de görebileceğiniz gibi marka patenti sınıf seçerek alınıyor. İşinize en uygun sınıflarda almalısınız ama sınıf başına ücretlendirme olduğu için abartmamakta fayda var. E-Ticaret türü işlerde 35. Sınıf (internet hizmetleri ve başka tür hizmetleri içerir) alınır. Bir de işin offline alanını eklemenizi tavsiye ederim. Gidişat belli olmaz belki yarın öbür gün offline mağazalar da açabilirsiniz.
Aldığınız her sınıf sizi o sınıfta marka hak sahibi yapar. Farklı sınıflarda başkaları o ismi tescil ettirerek o markayı kullanabilir. Bunu da göz ardı etmeyin.

Marka – patent ajansından destek alıyorsanız düşündüğünüz markaları sizin için ücretsiz araştıracaklardır. Ancak siz de TPE’nin sitesinden kendiniz aratarak basit bir araştırma yapabilirsiniz. Yine de emin olmak için olumlu bulduğunuz markayı bir de ajansa sorup öyle başvuru yapın.