Pazar analizi kökenleri 1920’li yıllara dayanır. Buradaki amaç nerede ve hangi kitleye yönelik çalıştığınızı belirlemektir. Peki bu belirlemeye neden ihtiyaç duyulur?
Bu belirleme çok önemlidir, çünkü insanlar hem temel ihtiyaçlarını hem de temel olarak gerekli olmayan ihtiyaçlarını satın alır.
Siz nasıl bir ürün satarsanız satın kimlerin buna ihtiyacı olduğunu, hangi beklentilerle satın aldığını ve satışınızı nasıl devam ettirip nasıl arttıracağınızı belirlemek için pazar analizi yapmak zorundasınız.
Pazar Analizi Nedir?
Pazar analizi bir işletme ya da markanın satış oranlarını değerlendirmek, hem işletmenin içerisinde hem de dışında yapılması gereken araştırmaları kapsar.
Pazar analizi yapmanın temel hedefi sizin sektörde diğer işletmeleri geride bırakmak için bir yöntem bulmaktır. Sizin diğerlerinin önüne geçmeniz için koşullar, hizmet ve ürün kalitesinde avantajlar sunmanız ve bu avantajları görünüşte yansıtmanız gereklidir.
Bunu yapabilmek için öncelikle rakiplerinizi ve onların potansiyel müşteri kitlesine ne sunduğunu bilmeniz gereklidir. Tabi ki bu noktada en önemli konulardan birisi bu kitlenin hangi beklentiler içerisinde olduğunu da değerlendirebilmektir.
Sizin rakipleriniz karşısında durmak ve satışlarınızı arttırmak için avantajlar sunmanız şarttır. Dolayısıyla öncelikle insanlara neler sunabileceğinizi düşünmelisiniz. Hangi avantajlarla onların karşısına çıkabileceğini belirlemelisiniz.
Unutmayın ki bütün müşteriler belirli bir miktarda para harcayan ve karşılığını almak isteyen, belirli tercihleri ve farklı düşünceleri olan kişilerdir.
Sektörde öne çıkmak için müşteri kitlenizi ve rakiplerinizi gözden kaçırmamalısınız. Onları önemsemeli ve müşteri potansiyelinizi kazanmak için neler sunduğunuza dikkat etmelisiniz. İşte pazar analizi bunu yapmanızı sağlar.
Pazar Analizi Nasıl Yapılır?
Pazar analizi iki önemli aşama ile yapılır. Bunların ilki içsel analiz olarak adlandırılır. Özellikle yeni işletmeler için bu analiz pek mümkün değildir. Ama zaten var olan işletmelerin kesinlikle bu konuda özenli bir şekilde çalışması gereklidir.
İçsel analiz aşamasının asıl hedefi işletmenin satış performansını değerlendirmektir. Öncelikle işletmenizin kar oranını ve satışını çözümlemelisiniz. Hangi dönemlerde satışın artıp azaldığını keşfetmelisiniz.
Müşterilerinizin memnun olup olmaması, satış kanalları ve araçlarınızın ne durumda olduğunu öğrenmelisiniz. Bunlara ek olarak sattığınız ürünlerin kalitesi ve mevut çalışanların üretim kapasitesi de bu değerlendirmede yer alabilir. Daha sonra ise yapılan bu sonuçları değerlendirmek ve toparlamak için bir swot analizi yapılabilir.
Swot Analizi Ne Demektir? Nasıl Yapılır?
Swot analizi, pazar analizinin önemli bir aşamasıdır. İçsel analiz konusunda bir ilerleme sağlandıktan sonra bu aşamaya geçilebilir.
Swot analizini dört temel belirleyeni vardır. Bunlar Güçlü, Zayıf yönler, Fırsat ve Tehditler olarak 4’e ayrılır.
Güçlü yönler, işletmenizin avantajlı, üstün ve güçlü olduğu tarafların belirlenmesi.
Zayıf Yönler, zayıf ve eksi tarafların belirlenmesi.Bu aşamada daha iyi hale getirmeniz gereken özelliklerinizi, satışlarınızı azaltan konuları, önemli zayıflıklarınızı belirlemelisiniz.
Fırsatların Ölçülmesi, işletmenizin önünde satışları arttırmak için fırsatlar var mıdır? Yoksa böyle fırsatlar nasıl oluşturulur? Fırsatları değerlendirmek için en iyi hangi yöntemler kullanılabilir?
Son olarak ise Tehditler. İşletmenizi tehdit eden, satışlarının düşmesine neden olan noktaların belirlenmesi aşaması gelir. Teknolojik gelişmeler, rakiplerinizin yaptıkları ya da mevcut borç durumunuz gibi size engel olabilecek sorunların olup olmadığını saptamalısınız.
Eğer tehdit belirlendiyse, onların önüne geçmek için neler yapılabileceğini değerlendirmelisiniz. Kısaca swot analizi bu dört bölümden oluşur ve bir işletmenin satış oranlarının artmasına katkıda bulunabilecek çözümler üretebilir.
Rekabet, Sektör Analizi, Hedef Kitle
Sektördeki rekabet konusunda bir analiz yapmak isterseniz özen göstermeniz gereken ilk konu hedef kitlenizin belirlenmesidir.
Hedef kitlesi sizin satış yapmakta olduğunuz ya da potansiyel olarak satış yapabileceğiniz insanlar toplamı demektir. Hedef kitleniz konusunda ne kadar iyi bir belirleme yaparsanız o kadar başarılı olabilirsiniz.
Bu kitlenin yaşı, maddi durumu, hobileri, ilgisini çeken konular, sosyal medya kullanımı, haber alma yöntemleri gibi konuları bilmelisiniz. Bu bilgiler sizin hedef kitlenizi daha iyi tanımanıza ve daha iyi bir pazar analizi yapmanıza katkı sağlar.
Kime satış yapabileceğinizi bilmezseniz iyi bir pazarlama stratejisi geliştiremezsiniz. Bütün bu bilgiler sizin neleri öne çıkaracağınızı, avantaj olarak neleri sunabileceğinizi ve hangi yöntemlerle satış yapabileceğinizi belirler. Bir diğer önemli konu ise sektörün detaylı bir şekilde araştırılmasıdır.
Sektör Analizi Nasıl Yapılır?
Sektör analizi pazar analizinin dışsal analiz kısmına dahil edilebilir. İşletmenizin iç sorunları dışında sizi etkileyebilecek olan bütün faktörlerin değerlendirilmesine ise dışsal analiz adı verilir.
Sektör analizinizi yapmak için işletmenizin pazar değeri konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Pazar değeriniz sizin sektördeki yerinizi ve diğer firmalar arasında kaçıncı sırada olduğunuzu belirler. Bu sıralama ve sektördeki yeriniz çok önemlidir.
Sizin önünüze geçen firmaların neden öne geçtiği, hangi konularda geride kaldığınız ve onların sizde olmayan hangi özellikleri avantaj olarak sunduğunu bilmek zorundasınız.
Bütün bunlar sizin sektör analizinizin önemli bir parçasıdır. Sektördeki yerinizi ve eksik yönlerinizi bilmeden sektörde nasıl bir kalıcı bir yer edineceğinizi ve nasıl öne çıkacağınızı bilemezsiniz.
Rakiplerinizi tanımadan ve hangi araçları kullandığınızı bilmeden savaşa girmezsiniz. İş dünyası artık çok sayıda işletmenin yer aldığı karmaşık bir alandır. Bu alandan en iyi şekilde yararlanmak ve en iyi şekilde savaşmak için nelerle karşı karşıya kaldığınızı bilmek zorundasınız.
Pazar Analizinin Önemi
Pazar analizi bugün sizi diğer firmaların önüne geçirmek için önemli bir araçtır. Bu aracın en iyi şekilde değerlendirilmesi için pazar analizinizin detaylı ve incelikli bir şekilde tamamlanması gereklidir.
Ne kadar ayrıntılı bir analiz yaparsanız o kadar öne çıkarsınız. Bu çalışmada kimlere satış yapacağınızın belirlenmesi ve onlarla sıkı bir etkileşime girmek için neler yapılması gerektiği yer almalıdır. Böyle bir etkileşim sıkı bir araştırma ve takip gerektirir.
Siz kime hitap ediyorsunuz? Bu soruya çok net bir yanıt vermelisiniz. Daha sonra ise bu hitap ettiğiniz kitleye farklı ve avantajlı olarak ne önerdiğiniz sorusu gelir. Sizi öne çıkaran ya da çıkarabilecek olan nedir? Hedef kitleniz nelerle ilgilenmektedir? Sosyal medya kullanımları ve haber alma hızları nasıldır? Sizi onlar için farklı ve özel göstermek için nasıl bir yol izlenebilir? Bu soruların her biri pazar analizinin tamamlanması için önem taşır.
Pazar Analizinin Tamamlanması
Eğe işletmeniz için bir Pazar analizi yaptırdıysanız çıkacak olan sonuçları da cesur bir şekilde değerlendirmelisiniz.
Bu analiz sizin işletmenizin iyi ve kötü taraflarını ortaya koyar. Samimi bir şekilde çıkan sonuçları kabul etmeli ve eksiklerinizi tamamlamaya çalışmalısınız. Bugün iş dünyası çok sıkı bir rekabet alanıdır. Öne geçmek ve kendinizi belli etmek her zaman çok kolay değildir.
Özellikle belirli ürünler satan ticari bir işletme için rakiplerini geride bırakmak çok önemli bir sorundur. Sizin ürününüzün kalitesini ve farkını yansıtacak ve en iyi şekilde sizi tanıtacak yöntemler geliştirmelisiniz. Yanınıza alacağınız araçları tam olarak belirlemeden savaşa giremezsiniz. Bu yüzden önce pazar analizi ve daha sonra bütün eksikliklerin giderilmesi diyoruz. İş dünyasında öne geçmenin en önemli yolları bunlardır.
kaynak: https://pazarlamasefi.com/pazar-analizi-nedir-nasil-yapilir/