Merhaba değerli arkadaşlar, biraz önce yaptığımız bir sohbet de arkadaşımız sosyal medya arama motoru açmak istediğini ve bu konuda fikirleri almak istediğini söylemişti. Kendisine bu konuda gerekli bilgileri ilettim ve hazır script ile bunu yapabileceğini aynı zamanda api kaynaklarını kullanarak bu gibi siteleri oluşturabileceğini söylemiştim.

Altyapı'da kullanması gerekenler konusunda ise Hadoop, NoSql, Big Data'ya uygun bir search altyapısı ve CDN, ADN, gibi araçları kullanması gerektiğini anlattım. Bunların yanı sıra BigData için analiz yapabilecek araçların olması gerektiğini söylemeyi unutmuşum.

Datameer adlı firmanın geliştirdiği bir sistem sayesinde bir çok analizi yapabilen bir program ile de bu işi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Sadece Hadoop değil tabiki, Casandra altyapısı ile de bu işlemler yapılabilir MongoDb kullanabilirsiniz. Hatta başlangıçta PHP ile başlayıp geliştirebilir ve Java'ya dönebilirsiniz. Herşey mümkün ancak Sosyal Medya Arama Motoru konusunda başladığınızda bu gibi altyapıların bilgisinin yanı sıra güvenlik konusunda da ciddi bir bilgi birikimine sahip olmanız gerekiyor Cisco firewall Private ve Public İp adresleri VRack DNSSEC vs..

Dilerim arkadaşımız bu konuda başarılı bir çalışma ortaya koyabilir. Burda yaptığımız bir script çalışması sadece örnek teşkil etmesi için bulunuyor. Hazır Script ve APİ ile çalışan bir çalışma 1 saat önce kuruldu.

Sosyal Medya Arama Motoru