Bilişim hukuku diğer hukuk dallarına göre oldukça yeni bir alandır. Bilişim hukukunun, ceza davaları ve hukuk davaları ile birçok kesişimi bulunmaktadır. Bilişim avukatı, gerek ceza davaları gerekse hukuk davalarında bilişim hukuku ile ilgili konularda gerekli hizmeti vermektedir. Bilişim avukatının en fazla hizmet verdiği alanlardan biri ceza davalarıdır.

Gelişen teknoloji ile birlikte bilişim sistemlerinin ve araçlarının suç işlemek amacıyla kullanımı artmıştır. Buna bağlı olarak da bilişim suçları adı verilen yeni bir suç kategorisi hukuk dünyasına girmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun 243. İle 245. Maddeleri arasında düzenlenen bilişim suçları, özel uzmanlık gerektirir nitelikte davalardır. Ayrıca birçok suçta bilişim sistem ve araçları delil konusunda önem taşımaktadır. Bu nedenle gerek bilişim suçları gerekse de bilişim ile ilişkili delillerin bulunduğu suçlarda bilişim hukuku alanında deneyimli bilişim avukatı ile çalışılması önemlidir.

Bilişim Avukatı Nedir?

Bilişim avukatı, bilişim hukuku ile ilişkili hukuk davalarında da avukatlık hizmeti vermektedir. Özellikle tazminat davası, boşanma davası ve tüketici davasında bilişim hukuku git gide daha büyük alan kaplamaktadır. Bilgisayar, telefon, sosyal medya siteleri gibi bilişim sistem ve araçları birçok hukuk davasında davanın konusu olabilmekte ve delil niteliği taşıyabilmektedir. Bu nedenle bilişim hukuku alanında çalışan bilişim avukatından destek alınması bu tarz davalarda olumlu sonuç alınması adına faydalı olacaktır.

Bilişim Suçları Nelerdir?

Bilişim avukatı, hem bilişim hukuku hem de ceza hukuku alanında var olan deneyimi sayesinde bilişim suçları ile ilgili ceza davalarında titizlikle hizmet vermektedir. Bilişim avukatı, bilişim suçlarından doğan ceza davalarında sanık müdafiliği ve şikayetçi vekilliği yapmaktadır. Bilişim suçları, teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren bir alandır. Bilişim avukatı ile çalışılmaması halinde ciddi mağduriyetler yaşanabilmektedir. Bilişim avukatının hizmet verdiği, bilişim suçları şunlardır;

  • Bilişim Sistemine Girme Suçu (TCK 243. Madde)
  • Bilişim Sistemini Engelleme, Bozma, Erişilmez Kılma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu (TCK 244. Madde)
  • Yasak Cihaz veya Program Kullanma Suçu (TCK 245/a Madde)
  • Banka veya Kredi Kartının Kötüye Kullanılması Suçu (TCK 245. Madde)

Bilişim avukatı, hukuk davalarında bilişim hukuku ile kesişen konularda hukuki destek sağlamaktadır. Telefon, bilgisayar, tablet, internet siteleri, internet gazeteleri ve sosyal medya gibi bilişim sistem ve araçları hukuk davalarında davanın konusunu oluşturabilmekte ve delil olarak mahkemelere sunulabilmektedir. Özellikle boşanma davası, tazminat davası, tüketici davası gibi hukuk davalarında mesajlaşmalar ve paylaşımlar iddiaların kanıtlanması için mühimdir. Bilişim avukatı, hukuk davalarında bilişim hukukunu ilgilendiren hususlarda avukatlık hizmeti ve danışmanlık hizmeti vererek olumlu sonuç alınması için çalışmaktadır.

Kaynak: https://mehmetsinanakkus.av.tr/