Bu yazımda çoğu internet ticaretinde bulunan arkadaşların bilgisinin olmadığı, veya sınırlı düzeyde bilgisinin olduğu bir konu hakkında yazacağım. Belki biraz kaba bir tabir olabilir fakat bizler internet üzerinde bilgimizi pazarlayan insanlarız.

Yılların verdiği tecrübe ve bilgi düzeyimiz ile projelere ücretli olarak dahil olmakla birlikte yaptığımız işin karşılığını almak için ve yeni bir ürün ortaya koyabilmek için çalışırız.

Fakat bu yapılan işlerin çoğunda en büyük problem karşılıklı güvendir. Bu noktada size en uygun çözüm eğer belirli bir süre iş veren tarafından maaşlı olarak çalışacaksanız iş akdi (hizmet sözleşmesi), sadece tek bir iş için ticaret yapacaksanız ufak bir sözleşme hazırlamanız ve bunu karşılıklı imzalamanız uygun olur.

İş akdi sözleşmesinin dışında hazırlayacağınız sözleşme içerisinde mutlaka aşağıdaki maddelerin yer aldığından emin olun.


  • İşveren ve işçinin ad ve kimlikleri

  • Yapılacak iş

  • İşyerinin adresi

  • Süresi belirli sözleşmelerde sözleşmenin süresi

  • Ücret, ödeme şekli ve zamanı

  • Var ise tarafların ileri sürdükleri özel şartlar

  • Hizmet akdinin yapıldığı gün

  • Tarafların imzası



İş Akdi ( Hizmet AKDİ / Hizmet Sözleşmesi) nedir ?

İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.

Belirli tarihli ve belirsiz tarihli olmak üzere iki farklı iş akdi sözleşmesi mevcuttur. Belirli tarihli başlangıç ve bitiş tarihi belli olan ve bu süreçler arasında sözleşme içerisinde geçen ücret ile işveren tarafından işçinin çalıştırılabileceği sözleşmedir.

Belirsiz tarihli iş akdi sözleşmesi ise işin biteceği zamana kadar geçerli olan sözleşmedir.

Belirli Süreli iş akdi örneği : Tıklayın
Belirsiz Süreli iş akdi örneği : Tıklayın

Bu vermiş olduğum iş akdi sözleşmelerinin yanında her ne kadar kendisi ile bir tanışıklığımız bulunmasa da çalışmalarına ve kendisine saygı duyduğum ve yakından takip ettiğim Hasan YALÇIN tarafından hazırlanan Serbest Tasarımcılar için Web Tasarım Sözleşmesini incelemenizi tavsiye ederim.

Kaynak : İnternet ticaretinde alınabilecek hukuki önlemler