[SIZE=1]Önemli ve size yeterli olucak bilgi ve kanun maddelerinden bahsetmek yeterli olucaktır.Uzunca tutunca pek okunası olmuyor bu yüzden yazıları biraz süsleyip renklendirdim.

[/SIZE]
[COLOR=Red]

    [*]İnternetten hiç müzik indirmeyen veya sürekli orjinal cd alan ?
    [*]İnternetten hiç film indirmeyen veya düzenli sinemaya giden ?
    [*]Bloglar,forumlarda paylaşılan indirme linklerinden bahsetmeye bile gerek yok ...

[/COLOR]

Günümüzde film ve müzik yapımcılarının son zamanlarda en çok dert yandığı konunun başında internet ve korsan kullanımı gelmektedir.Ülkemizde artık internetten müzik ve film indirmek insanların gözünde oldukça meşru görülmektedir.Fakat unutmamak gerekir ki ; müzik ve filmler [COLOR=DarkRed]5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri[/COLOR] kanununa göre lisans haklarına aykırı bir şekilde kullanılamaz.Aksi takdirde bilişim suçu işlenmiş olur.
Sanatçılar emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtirken vatandaş ise '' Para vardı da biz mi almadık? Orjinale para mı dayanır?'' mantığıyla hareket ederken bu işten aslında herkes mağdur oluyor.

[COLOR=DarkRed]5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunun 80. maddesi aslında olayı oldukça net bir şekilde açıklıyor.Bu maddeye göre ;[/COLOR]

İnternet ortamında devir veya lisans almadan müzik, sinema veya diğer tarz eserlerin paylaşımını yapan kişiler , eserin hak sahibi ve bağlantılı kişilerin haklarına tecavüz ettiği açık bir şekilde belirtilmiştir.


İnternette yapılan müzik paylaşımı ile ilgili hak ihlallerine karşı, manevi tazminat ve [COLOR=DarkRed]Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 68. [/COLOR]maddeye göre maddi tazminat davalası açılabilir. Bu tazminat davalarında ise asıl önemli olan [COLOR=DarkRed]Borçlar Kanunu 41. ve 50. [/COLOR]maddelerine göre internet servis sağlayıcılar ve bilgi depolayıcılar da ihlalden haberdarlarsa ve kontrol imkanları varsa dahil edilebilir.


Ayrıca [COLOR=DarkRed]Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 71/1[/COLOR] maddesine göre ceza davasıda açılabilir.. Cezası ise bir yıldan, üç yıla kadar hapis veya adli cezasıdır. Ayrıca [COLOR=DarkRed]Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Ek 4.[/COLOR] madde doğrultusunda; yasalara aykırı veya izinsiz fikir ve sanat ürünlerini veya müzik parçalarıını bulunduran veya onlara ulaşmaya olanak tanıyan internet siteleri için Türk *******daki filtrelemeyle sitelere erişim engellenir.

Konuyla ilgili uzmantv de yer alan bu videoyu izlemenizde size fayda sağlayabilir.

Bazı bu işlereye yeni başlayan genç webmaster adayı arkadaşlar parayı bulma ümidiyle ve hit çekme kaygısıyla bu işlere bulaşıyor.Bu işlere hiç bulaşmamanız legal yollardan legal sitelerle gelir elde etmeniz dileğiyle.

-------------------------
Kaynaklar
Hüseyin AKARSLAN , Mp3 Neden Yasal Değil?, http://bilgisayarpolisi.com/index.php?sayfa=makaleoku&kategori=9&id=54 (19.02.2006) Erişim Tarihi : 12.11.2011
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/957.html
Prof. Dr. B. Zakir Avşar , Prof. Dr. Gürsel Öngören ,Bilişim Hukuku,İstanbul 2010
Avukat M. Gökhan Ahi , İnternetten müzik ve film indirmek yasak mı? , http://www.uzmantv.com/internetten-muzik-ve-film-indirmek-yasak-mi (Erişim Tarihi : 12.11.2011)
internethukuku.net