Yer sağlayıcı(Hosting):
İnternete açık hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan/işleten gerçek veya tüzel kişilerdir. Yer Sağlayıcılığı hizmetini ticari olarak yapmasa bile web sitelerini kendi sunucularında barındıran gerçek veya tüzel kişilerin Yönetmelik gereğince Yer Sağlayıcılığı Faaliyet Belgesi almaları gerekmektedir.

Yer sağlayıcılığı Faaliyet belgesi için;
1) http://faaliyet.tib.gov.tr/yetbel adresinden kayıt olarak sisteme giriş yapıp buradaki uygun elektronik formun eksiksiz doldurulması suretiyle başvuruda bulunmak,
2) Ek 5'te örneği olan dilekçeye Elektronik ortamda doldurulan başvuru formunun çıktısı eklenerek *******ünikasyon Kurumu - İletişim Başkanlığı / Incek mah. Boztepe sok. NO:125 06836 GOLBASI ANKARA adresine gönderilmesi gerekmektedir. Tüzel kişiler (Anonim ve Limited Şirketler) ayrıca şirketin Ticaret Siciline tescil edildiğini belirten son altı ay içinde alınmış Ticaret Sicil Kaydı aslı veya noter tasdikli sureti ile Şirketin imza sirküleri aslı veya noter tasdikli suretini de göndermeleri gerekmektedir.

Yönetmeliğin 16. maddesinde yer sağlayıcıların yükümlülükleri şöyle sıralanmaktadır:


“(1) Yer sağlayıcı;

  • Yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, 5651 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine göre Başkanlık, adli makamlar veya hakları ihlal edilen kişiler tarafından haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak engelleme imkânı bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla,

  • Sunucu barındırma hizmeti dâhil, diğer bütün hizmetlerinde (a) bendindeki hükümlere uymakla,

  • Yer sağlayıcı trafik bilgisini altı ay saklamakla, bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü oluşan verilerin dosya bütünlük değerlerini (hash) zaman damgası ile birlikte saklamak ve gizliliğini temin etmekle yükümlüdür.


(2) Yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir.”



Aşağıda verilen linkler sizlere bu konuyla ilgili birçok bilgiyi verecektir.Ayrıca hangi hosting firmalarının faaliyet belgesi olduğunu öğrenmek için en son linke tıklamanız yeterlidir.




  • *******ÜNİKASYON KURUMU TARAFINDAN ERİŞİM SAĞLAYICILARA VE YER SAĞLAYICILARA FAALİYET BELGESİ VERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK




  • YER SAĞLAYICILIĞI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR





  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Tarafından Yetkilendirilmiş Yer Sağlayıcılar Listesi