Bitcoin kullanıcılarının ve madencilerin aylardır beklediği büyük gün sonunda geldi. Dün başlayan ikiye bölünme işlemi ile iki ayrı kripto para birimi doğdu.




En çok kullanılan sanal para birimi bitcoin ikiye bölünür mü, tartışması nihayet sonuçlandı ve beklenen büyük gün geldi çattı. 1 Ağustos’tan itibaren ikiye bölünmeye başlayan dijital para birimi Bitcoin Cash (BCC) ve Bitcoin Core (BTC) olmak üzere iki ayrı para birimini oluşturdu.

Yatırımcıların ve madencilerin aylardır beklediği, hard fork adı verilen ikiye bölünme işlemi gerçekleşti.



Son yılların en önemli sanal para birimi olan bitcoin aylardır gündemden düşmüyor. Gerek 3 bin doları bulan değeri gerekse uzmanların düşüş tahminleri bitmek bilmedi. Bitcoin kullanıcılarının merakla beklediği asıl konu ise ikiye bölünme işlemiydi. Bu konuyla ilgili haberimizde, 1 Ağustos sonrasında kullanıcıları nelerin beklediğini paylaşmıştık.

Yaklaşık 10 yıldır var olan bitcoin için ikiye bölünme veya çatallanma işleminin gerçekleştiği 1 Ağustos, tarihi önem taşıyor.



Uzmanlar bir süredir bölünme işlemi üzerinde kafa yoruyordu. Eğer bölünme olmasaydı, bitcoin ile yapılan alışverişlerde veya para transferlerinde saatlerce beklemek gerekiyordu. Ancak dün gerçekleşen bölünme ile birlikte, artık bitcoin devrinin başladığını daha net bir şekilde söyleyebiliriz.

Peki daha ilk günden 400 doların üzerine çıkan bitcoin cash nedir? Kullanıcıları nasıl bir değişiklik bekliyor?



Bitcoin cash, artık yavaşlayan ve şişen klasik bitcoine getirilen alternatif bir para birimi. Normal bitcoine göre çok daha ucuz ve hızlı işlem görüyor. CoinMarketCap tarafından elde edilen verilere göre; bitcoin cash daha ilk işlem gününde 400 doların üzerini gördü. Bölünme işlemi gerçekleştikten sonra ilk etapta BCC için blockchain oluşmadı. Ancak bölünmeden yaklaşık 7 saat sonra oluşan blockchainde BCC 439 dolara kadar tırmandı. Bu şekilde en büyük 3. kripto para birimi olarak, Ripple‘yi ardında bırakmış oldu.

Bir grup madenci, kapasiteyi 8MB’e çıkarmak için BCC yazılımı oluşturdu ve bölünme bu şekilde gerçekleşti.



Evet, bitcoin hakkında çıkan tüm söylentilere rağmen yükselişine hız kesmeden devam ediyor. Hatırlasanız geçtiğimiz gün BTC-e Borsası’nın kapalı olması akıllara sistemin hacklendiğini getirerek panik yaratmıştı. Bundan sonra klasik bitcoine alternatif çıkarılan bitcoin cash için beklenen senaryoyu tamamen piyasalar belirleyecek. Sizlerin ise yapması gereken en önemli şeyin, cüzdanınızı tanımlayan özel anahtarı korumak olduğunu bir kez daha hatırlatalım.

Kaynak