Bitcoin nedir ? Bitcoin, sanal ortam aracılığıyla ortaya çıkarılmış ve elektronik ortam içerisinde elde edebileceğiniz bir dijital para birimidir. Herhangi bir merkeze bağlı olmaksızın faaliyet gösteren, bir kurum, kuruluş veyahut kişinin kontrolü çerçevesinde olmayan bağımsız bir para birimidir. Bitcoin, Türk Lirası, Dolar veya Euro tarzında banknotlara çevrilerek basımı gerçekleştirilen bir para çeşidi değildir. Yüksek donanıma sahip bilgisayarlar ve yazılımlar aracılığıyla insanlar, iş yerleri tarafından oluşturulmaktadır.

Bitcoin, kripto para olarak adlandırılan son yılların en popüler kelime grubunun ilk ve en popüler örneğidir.


Peki, Bitcoin Nedir, Normal Para Birimlerinden Farkı Nedir?


Bitcoin, elektronik ortamlar üzerinden gerçekleştirilen alışverişler ve para transferleri sırasında kullanılabilir. Bu özelliği ele alındığında dijital ortamda kullanıma açık olan yerel para birimleri gibi (Türk Lirası, Euro, Dolar vs.) nitelendirmek yanlış olmaz. Fakat, bazı açılardan yerel para birimlerine benzer olmasına rağmen Bitcoin’in en önemli farkı, standart para birimlerinden sıyrılarak onu farklı kılan şey ise herhangi bir merkeze bağlı olmayışıdır. Bitcoin ağı hiçbir kurum, kuruluş ya da kişi tarafından kontrol edilememektedir. Bu durum birçok kişiyi rahatlatacak bir öneme sahiptir. Herhangi bir banka gelip Bitcoin hesabınızda yer alan paraya karışamaz veya el koyamaz.

Peki, Bitcoin’i kim oluşturdu merak etmiş miydiniz? Satoshi Nakamoto ismiyle tanınan bir yazılım geliştiricisi, matematiksek kanıtlara dayanan bir elektronik ödeme sistemi fikrini ortaya atarak Bitcoin’in ilk sinyalini vermiştir. Satoshi’nin aklında yer alan temel fikir, hiçbir merkez veya otoritenin baskısı altında kalmadan, tamamen bağımsız bir para birimi oluşturmaktı. Çok düşük işlem ücretine dayanan ve anlık olarak dünyanın dört bir yanına para transferi gerçekleştirilebilen bir para birimi oluşturmaktır.

Bitcoin Nedir, Nasıl Alınır?


Bitcoin Nedir Nasıl Alınır başlığı altında sizlere bu para birimine nasıl sahip olabileceğinizi, Nasıl Bitcoin Alınır onu kısaca anlatacağız. Bitcoin nedir konusunda sizlere bir önceki madde içerisinde detaylı ve yeterli bir bilgilendirme yaptığımızı umuyorum. Bu nedenle hızlı bir şekilde Bitcoin Nasıl Alınır anlatarak, Bitcoin sahibi olmak isteyen kişilere yol göstermek istiyorum.

Bitcoin alım satım işlemleri aracı platformlar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu hizmeti veren yerli veya yabancı olmak üzere birçok platform günümüzde aktif olarak faaliyet göstermektedir. Bu platformlar havale, kredi kartı vb. birçok transfer ayrıcalığı tanıyarak hizmet veriyor. Göndermek istediğiniz para karşılığında alabileceğiniz Bitcoin değerini sistem tarafından otomatik olarak görüyor buna göre gönderim işleminizi sağlıyorsunuz. Yani anlayacağınız üzere internet üzerinden standart bir alışveriş yapar gibi rahatlıkla Bitcoin almanız mümkün.

Kripto Para Nedir ?


Bitcoin’in ne olduğunu öğrendik fakat bu tanımla içerisinde geçen Kripto Para tam olarak nedir bundan bahsetmedik. Evet aranızda merak edenler olmuş olabilir hemen sizlere detaylı bir şekilde Kripto Para Nedir açıklayarak, sistem ve para birimleri hakkında daha detaylı bir bilgiye sahip olmanızı sağlayacağım.

Kripto Para, günlük hayatta kullandığınız bilinen ve bir devlet, otoriteye bağlı olarak işlem gören Türk Lirası, Dolar veya Euro gibi para sistemidir. Bilinen para birimlerine göre çok önemli ve dikkat çekici farkı bulunmaktadır. Kripto paralar oluşturulma amaçları gereğince belirli bir kriptografi prensiplere dayalı, dijital bilgi değişimi gerçekleştirmektedir. Kriptografi sistemine dayalı bir para birimi olmasının temel nedeni ise gerçekleştirilen para transferleri, ödemeler ve para alımı gibi tüm para işlemlerini güvence altına alabilmek ve yeni paraların kontrolünün sağlanabilmesi amacıyladır. Kripto para piyasasının ilk ve en popüler para birimi ise Bitcoin’dir. Günümüzde kripto paralar incelendiğinde birçok farklı kripto paranın yer aldığı görülebilmektedir. Bunlar çoğunlukla alternatif kripto para olarak adlandırılmakta ve ön plana çıkamamaktadır.

Farklı bir bakış açısıyla ele alındığında ise Kripto para nedir sorusunun cevabı şu şekilde olabilmektedir; Kripto para, parasal değere sahip olan koda dönüştürülen bir elektrik akımına benzetilebilir. Özetle, dijital bir para birimi olarak adlandırılabilir. Herhangi bir hükümet veya topluluğun bu para birimleri üzerinde yetkisi bulunmamaktadır. Merkez bankaları kullanılarak para değerini belirleme gibi bir yetki kimsede bulunmamaktadır. Bunun temel sebebi ise paranın kontrolünü sağlayan merkeze kimsenin müdahale edemeyeceği, merkezin bulunmayışı.

Piyasaya girişi sağlanan birçok kripto para birimi (Bitcoin, Ethereum vs.) zamanla çok daha az üretilecek şekilde tasarlanarak piyasaya sürülmektedir. Bu yaklaşımın temel sebebi ise bir piyasa değeri oluşturulması amaçlanmasından dolayıdır. Devletler tarafından kullanılan para birimlerine nazaran oldukça farklı bir duruma işaret eden kripto paralar üzerinde istenildiği takdirde çok daha fazla kripto para oluşturma gibi bir durum gerçekleştirilememektedir. Buna bir örnek vermek gerekirse Bitcoin üzerinden sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Bitcoin piyasası içerisinde hiçbir zaman 21 Milyondan daha fazla birim dönüşümü oluşturulamayacaktır.

Piyasada yer alan yüzlerce kripto para birimi belirli 2 protokole bağlı olarak ortaya çıkmıştır. POW ya da PoS olarak adlandırılan bu protokoller, tüm kripto paraların doğrulanması vb. işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için oluşturulmuş, kripto para madencileri aracılığıyla korunması sağlanmaktadır.


Bitcoin’in Özellikleri Nelerdir


Bitcoin nedir başlığı altında özelliklerine değinmezsek olmaz diye düşündüm. Bitcoin kullanan kişilere birçok avantaj ve özellik sunmaktadır. Bu avantajları bu kadar hızlı bir şekilde popülerleşmesi ve yaygınlaşmasında en önemli role sahiptir diyebiliriz. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse şu şekilde açıklanabilir;

Merkezi Bulunmuyor; Bitcoin ağı herhangi bir merkez tarafından kontrolü gerçekleştirilemez. Bitcoin üretimi ve transferlerini işleyen her makine bu ağın bir parçası olarak kabul edilir, ağın oluşturulmasını sağlarken aynı zamanda hepsi birlikte çalışır. Bu nedenle hiçbir merkezi otorite veyahut politika Bitcoin ağıyla uğraşarak bir düşüşe sebebiyet veremez. Ya da geçtiğimiz yıllarda karşılaşıldığı gibi kafasına göre müşterilerin parasına el koyamaz.

Kolay Kurulum; Günümüzde teknolojinin ilerlemesine rağmen bankalarda bir hesap açtırmak istediğinizde birçok işlemden geçmeniz, onlarca imza atmanız gerekebiliyor. Fakat, bir Bitcoin hesabı oluştururken bunların hepsini unutabilirsiniz. Hiçbir soru sorulmadan, ücret alınmadan birkaç saniye içerisinde hesabınızı oluşturabilirsiniz.

Gizlilik; Bitcoin kullanıcıları birden fazla hesap oluşturabilir. Oluşturulan bu hesaplar herhangi bir isim, adres veya kimliğe bağlı olarak oluşturulmaz.

Şeffaflık; Bitcoin, Blockchain adı verilen (hesap defteri diyebiliriz) sistem tarafından gerçekleştirilen tüm işlemleri detaylı bir şekilde muhafaza eder. Tüm işlemler Blockchain içerisinde saklanarak, depolanır. Kamuya açık bir Bitcoin hesabına sahipseniz, hesap içerisinde ne kadar Bitcoin yer aldığını herkes rahatlıkla görüntüleyebilir. Yalnızca hesabın kime ait olduğu hakkında bir bilgiye sahip olamazlar. Hesabınızın daha güvenli ve gizli hale getirilmesi için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Aynı Bitcoin hesabını uzun süre kullanmak yerine ara ara yeni hesap oluşturmak ve tek bir hesap üzerinde yüklü miktarda Bitcoin barındırmamak.

Düşük Komisyon; Uluslararası olarak gerçekleştirilecek para transferleri sırasında bankalar tarafından oldukça yüksek komisyon ücretleri alınabilmektedir. Bitcoin içerisinde gerçekleştirilen transferlerde bu tarz bir işlem ücreti bulunmamaktadır.

Hız; Dünya genelinde istediğiniz yere ve hesaba anında para gönderebilirsiniz. Bitcoin ağı gerçekleştirilen transfer işlemini onayladığı takdirde en fazla birkaç dakika içerisinde işlem tamamlanır.

Geri Ödeme Bulunmaz; Gönderilen Bitcoin istenildiği takdirde geri alınamaz. Alıcı kendi rızasıyla parayı tekrardan sizin Bitcoin hesabına transfer etmediği sürece geri alınması imkansızdır. Para gittiyse, gitmiştir.

Kaynak; Bitcoin Nedir, Bitcoin Nasıl Alınır