El Salvador’un Bitcoin ile Başı Dertte Olabilir!

Bildiğiniz üzere El Salvador Bitcoin almaya devam ediyor. El Salvador geçen sene Bitcoin’i yasal olarak kabul etmesinden sonra ülkedi insanlar Bitcoin’i kullanmaya başladı.

El Salvador’daki halk, kendilerine verilen cüzdan uygulaması üzerinden, yeme içme, alışveriş ve vergi ödemelerini gerçekleştirebiliyor. Fakat halk, El Salvador ülkesinin Bitcoin’i kaç dolardan aldığını ve ne kadar bitcoin’e sahip olduklarını şeffaf bir şekilde bilmiyorlar.

İnsan hakları kuruluşu Cristosal’ın yolsuzlukla mücadele ve adalet başkanı Ruth López, bu konuda El Salvador hükümetini “kamu fonlarının kullanımı hakkında mutlak bir şeffaflığı olmadığını” belirtti. Hükümetin bilgileri gizli tutma hamlesi El Salvador’un anayasasına aykırı olmasının yanı sıra ülkeyi uluslararası insan hakları anlaşmalarını da ihlal ettiğini belirtti.

 “ŞEFFAFLIĞIN OLMAMASI, VATANDAŞLARI YARARLANICILARI, FONLARIN MİKTARLARINI VEYA VERİLME NEDENLERİNİ BİLMEDEN KULLANIYOR” DEDİ.

El Salvador, Ocak ayında ödemesi gereken 800 milyon dolarlık borç ödemesi gerçekleştirmek zorunda. Ek olarak El Salvador, geçen günlerde yaptığı açıklama ülkesindeki blockchain şirketlerini denetlemek üzere bir şirket kurdu. Fakat İnsan hakları kuruluşu Cristosal açıklamasına göre, El Salvador kendi yatırımlarını denetlemeye izin vermiyor.

El Salvador Başkanı Bukele’nin sosyal medya hesaplarında yaptığı açıklamara göre, El Salvador’un 2.381 adet bitcoin satın aldı. Ek olarak son yaptığı açıklamasında El Salvador’un hergün 1 bitcoin alacağını açıkladı. Fakat El Salvador’un şu ana kadar ne kadar harcadığına dair resmi veya kamuya açık bir kayıt yok bulunamadı.

Bazıları bu miktarları ölçmek için kendi DIY girişimlerini yaptı.

Başkanın açıklamaları incelediğinde, El Salvador’un Bitcoin’e 107 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını ve mevcut bitcoin fiyatına baktığımızda 67 milyon dolardan fazla zararda olduğu tahmin ediliyor. Aynı araştırmalar El Salvador ülkesinin Ocak Ayında 18 Milyon Dolar zarar ettiğini düşünülüyor.

Orta Amerika Mali Araştırmalar Enstitüsü (ICEFI) ekonomisti Ricardo Castaneda, yaptığı açıklamada,

“MAALESEF, EL SALVADOR’UN NE KADAR BİTCOİN SATIN ALDIĞINI GERÇEKTEN BİLEBİLECEK RESMİ BİR BİLGİ YOK” DEDİ.

Bukele ve maliye bakanı Alejandro Zelaya, aslında herhangi bir bitcoin satmadığı için aslında para kaybetmediğini savundu. Bu durum El Salvador halkı tarafından güvensizlik ile sonuçlandı. El Salvador halkı, ülkenin bu alışları resmi olarak açıklamasını istiyor.

 

El Salvador Denetlenmeyi Reddetti!

The Block, resmi bilgi almak amacıyla Eylül ayında üçüncü bir taraf aracılığıyla El Salvador’un kalkınma bankası Bandesal’a kayıt talebinde bulundu. Bu belgede, bitcoin alımları, mevcut bakiyeler, cüzdan adresleri ve bitcoin satın almak için kullandığı borsalar hakkında sorular içeriyordu.

 

Hükümet, Bandesal yasalarında bankanın operasyonları ve fonları hakkındaki bilgilerin gizli olduğunu kabul eden bir maddeye atıfta bulunarak, hükümetin tröst fonuyla ilgili olduğu ve fonlarının “gizli bilgi” olduğu için bilgilerin halka açık olmadığını söyleyerek soruşturmayı reddetti.

 

El Salvador Kamu Bilgilerine Erişim Enstitüsü’nün eski denetiminden sorumlu Liduvina Escobar, The Block’a bilginin kamuya açıklanması gerektiğine inandığını ve kamu fonları söz konusu olduğunda anayasa mahkemesinin bu maddeyi iptal etmesi gerektiğini söyledi.

 

Geçen yıl haksız olduğunu söylediği bir hareketle görevinden alınan Escobar, “Konunun hak ettiği kamu yararının doğası gereği bu madde anayasaya aykırıdır” dedi.

 

İnsan hakları örgütü Cristosal, bu ay El Salvador’un bitcoin ile ilgili çabalara yönelik fon kullanımı konusunda şeffaflığı artırmayı amaçlayan üç yasal dava açtı.

 

Bu, yüksek onay oranlarına sahip olan Bukele’yi etkilemişe benzemiyor. Ancak El Salvador’daki Orta Amerika Üniversitesi tarafından Eylül ayında 1.260’tan fazla kişinin katıldığı bir ankette, %77’si hükümetin kamu fonlarını bitcoin’e harcamaya devam etmemesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

 

Kaynak: https://coinotag.com/el-salvadorun-ne-kadar-bitcoini-var-el-salvador-bu-konuda-seffaf-davranmiyor/