Migros, bundan sonra satışa sunduğu gıda ürünlerini tedarik süreçlerinde şeffaflık sağlamak amacıyla blockchain ile takip edecek.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Migros, meyve ve sebze takibi için blockchain teknolojisinden yararlanacak. Migros, sattığı ürünlerin tarladan mağaza raflarına ulaşana kadarki geçirdiği tedarik sürecini, blockchain ile takip etmeye başladı. Firmadan yapılan açıklamaya göre 750 ürünün bilgisi blockchain‘e tanımlandı.

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Migros CIO’su Kerim Tatlıcı, şu ifadeleri kullandı:

“Gıda perakende sektöründe Türkiye kapsamında ilk Ar-Ge merkezine sahibiz. Önceliğimiz geleceğin perakendesine yön vermek. Büyük verinin kullanımı, yapay zeka ve görüntü işleme tabanlı teknolojiler geliştirmek yanında bir diğer önemli konu da blockchain teknolojisini kullanabilmek.”

Tatlıcı, blockchain teknolojisinin önemine vurgu yaparak, gelecekte bu teknolojinin kullanımının daha da genişleyeceğini ifade etti. Tatlıcı, şunları söyledi:

“Merkezi olmayan yapısı sayesinde güveni tam merkezine alan bu teknolojiyi; ilk olarak güvenin en öne çıktığı kategori olan taze meyve sebze grubumuzda deneyimledik. Şu anda satınalma işlemi ile kaydetmeye başladığımız ürün hareketleri yakın gelecekte; ürünlerin tedarikçilerimizde izlediği yolculuğu da kapsayarak genişleyecektir. Böylece cirosunun yüzde 77’si tarıma dayalı ürünlerden oluşan Migros’un tarım bizim geleceğimiz vizyonu ile de paralel; müşterisi ile tedarikçisi olan çiftçiler arasındaki güvene dayanan köprüyü blockchain teknolojisi ile daha da şeffaf hale getirmiş olacağız.”

Hal Kayıt Sistemi
Migros, blockchain altyapısını kullanırken Microsoft ve Obase ile iş birliği gerçekleştirdi. Sistem sayesinde meyve sebze ürünleri HKS (Hal Kayıt Sistemi) üzerindeki hareket bilgileri ve kalite kontrol kayıtları ile beraber blockchain zincirine yazılıyor. Böylece müşteriler HKS etiketleri üzerindeki karekodları okutarak kayıtlara ulaşabiliyor.

Migros kayıtların asla değiştirilemediği blockchain teknolojisi sayesinde müşterilerinin güvenilir bir alışveriş yapmasını hedefliyor.

Kaynak: Kripto Para Haberleri