wmaraci reklam

Dijital Göçebe (Geleceğin Meslekleri)

2 Mesajlar 492 Okunma
pst.net
wmaraci reklam

denden denden WM Aracı Kimlik Onayı
  • Üyelik 28.06.2013
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek serbest çalışan (freelancer)
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad D** Ç**
  • Mesajlar 24
  • Beğeniler 7 / 6
  • Ticaret 3, (%100)
Dijital göçebeler, uzaktan çalışma kültürünü içselleştiren meslekler ile uğraşırlar. Dijital göçebeliğin, çalışarak gezmek olduğunu "nasıl dijital göçebe olunur?" yazımızda incelemiştik. Bu nedenle, dijital göçebe meslekleri, genellikle yeni nesildir. Ancak, her türlü işle uğraşan dijital göçebeler bulunmaktadır. Gönüllü çalışarak yalnızca konaklama imkânını bedavaya getiren göçebeler de bulunmaktadır. Sizinle çeşitli dijital göçebe mesleklerini inceleyelim mi?



Dijital Göçebe Meslekleri Hangileridir?



Genellikle dijital yetenekleri üst düzey olan dijital göçebeler, çok çeşitli alanlarda çalışabilmektedir. Burada onlarca meslek sayabiliriz. Ancak, şimdilik en çok kullanılanları görelim mi? Elbette, yalnızca burada yazılı olan mesleklerde çalışmıyorlar.







Araştırırken onlarca yeni meslek bulabilirsiniz. Burada bahsettiklerim, mesleklerin genel adıdır. Şimdi yazılımcıyı düşünelim. Yazılım, büyük bir okyanus gibidir. Altında birçok alanı barındırır. İnternet programcılığı ise müthiş web siteleri ortaya çıkarabilirsiniz. Bu durumda front-end (önyüz) yazılımcı olursunuz. Ancak, back-end (arkayüz) yazılımcı olarak da farklı alanlarda çalışabilirsiniz. Bu nedenle, yazılım dijital göçebelerin en sık yaptığı mesleklerinden biridir. Yazılımcı olarak dünyayı gezmek pek mümkündür. Çünkü, ofis ortamında bulunmadan bir bilgisayar yardımıyla konumdan bağımsız olarak çalışılabilecek alandır. Tam olarak dijital göçebenin tanımına uygun bir alandır. Eğer yazılımcıysanız dijital göçebe mesleklerine en uygun alanda çalışıyorsunuz. Bir sırt çantası ile dünyayı dolaşmanız hiç de zor olmaz!



Listeyi hazırlarken ikinci sıraya içerik üretimi alanını yerleştirdim. Çünkü, İçerik Üreticileri son yıllarda muhteşem artış gösterdi. Artık sayılarını bilemeyeceğimiz kadar içerik üreticisi var. İnstagram, twitter, youtube gibi platformlar içerik alanında müthiş bir talep yaratıyor. Buna ek olarak, dijital dönüşüme uyum sağlamak isteyen firmaları da göz önüne alınca 'müthiş bir talep' ortaya çıkıyor. Bu durum, İçerik alanında büyük platformlar oluşturuyor ve bireyleri kazanç sağlamaya itiyor. Büyük ve daha ufak firmaların içerik talebi her geçen artıyor. Özellikle kaliteli içerik alanında enteresan biçimde talep oluşuyor. Dijital göçebeler, bu açığı değerlendirerek dünyayı gezerken kazanç sağlıyor.



Diğer yandan, sosyal medya yöneticiliğinden grafik tasarımcıya, yabancı dilde çevirmenlik hizmetinden dijital pazarlam yöneticisine kadar geniş alanında hizmet verebilirler. Özellikle internet girişimciliği alanında güzel işler ortaya çıkarabilirler. Kısacası, internet üzerinden ve uzaktan yapılabilen bütün meslekleri dijital göçebeler rahatlıkla yapabilir.



Dijital Göçebe Meslekleri Nasıl Yapılır?



Dijital göçebelik, çeşitli meslekleri 'rahat biçimde' yapmaktır. Dijital göçebeler, sırtında taş taşıyan bireyler değildir. Daha çok, zihinsel emekleri karşılığında para kazanırlar. Genellikle eğitim seviyeleri diğer bireylerle kıyaslandığında yüksektir. Dijital göçebelik, yaşam biçiminden hoşlanmayan insanların bir çıkar yol aramasıdır. Adeta kendini yollarda bulma girişimidir. Farklı kültürlerle kaynaşırken kendi işlerini de yürütmektir. Bu gibi nedenlerle, dijital göçebeler uzaktan çalışabilecek kapasiteye kendilerini ulaştırırlar.



Bir örnek üzerinden ilerleyelim mi? Amerika'da yaşayan birey, İstanbul'da bir hostelde kalıyor diyelim. Kendi kazancına göre ucuz biçimde konaklıyor. Kazancıyla farklı para birimlerini kullanarak kendini rahat hissediyor. Buna ek olarak, İstanbul'u gezerek para kazanıyor. Çünkü, yukarıda belirttiğimize benzer onlarca meslekten birini yapıyor. Uzaktan çalışarak dolar kazanıyor ve TL harcıyor. Sizce de müthiş değil mi?



Peki, Türk dijital göçebeler ne yapıyor? Türkler ise genellikle uzak doğu ve Balkanlar'a gidiyor. Aynı örnekten yola çıkalım. Sırbistan'da konaklayan bir Türk dijital göçebe, Türk Lirası veya dolar kazanıyor, ancak Sırp Dinarı harcıyor. Böylelikle geçimini rahat biçimde sürdürüyor. Bunun daha detaylı incelemeleri dijital göçebeler (digital nomads) tarafından sıkça yapılıyor. Özellikle nomadlist çok önemli bir konumda bulunuyor. Birçok dijital göçebenin notlarından yola çıkarak liste yapıyor. Bu verilere de https://nomadlist.com/ üzerinden ulaşabilirsiniz.



Dijital Göçebe Meslekleri Ne Kadar Kazandırır?



Bu konuda çeşitli araştırmalar yapan dijital göçebe heveslisi olarak şunları söylemeliyim: Net olarak bir skala bulunmuyor. Türlü mesleklerle uğraşan göçebeler, çeşitli miktarlarda kazançlar sağlıyor. İyi bir yazılımcının geliri binlerce doları bulabilir. İyi bir içerik üreticisinin geliri de aynı biçimde ilerleyebilir. İyi bir arama motoru optimizasyonu işlemi gerçekleştiren göçebenin geliri de aynı biçimde gelişebilir. Sıradan bir youtuber'ın geliri de sıradan olabilir. Burada tam olarak bireysel bir kazanç söz konusu oluyor. Alanınızda iyiyseniz, normalde kazanacağınız paraları dijital göçebe olarak da kazanabilirsiniz. Burada, işten uzaksınız diye işi yapmamanız söz konusu olmuyor. Göçebeliğin, çalışma kısmını da atlamamalıyız.





Sonuç olarak, dijital göçebeler ciddi anlamda hayata tutkun insanlardır. Onlardan bir tanesi olmak istediğimi artık biliyorsunuz. Bu nedenle, dijital göçebe başlığı altında birçok yazı paylaşacağım. Yazılarıma yorumlarınızla dahil olursanız çok sevinirim. Şimdilik, dijital göçebe meslekleri üzerine bir yazı karaladım. Yakında dijital göçebelerin yaptığı bütün meslekler üzerine yazılarım gelecek! Sizlerle iletişim kurmak muhteşem bir his! Saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum. Başka yazılarım üzerinde görüşmek üzere :)





Kaynak: https://www.denizcakmak.com/dijital-gocebe-meslekleri-nelerdir/
 

 

wmaraci
reklam

denden denden WM Aracı Kimlik Onayı
  • Üyelik 28.06.2013
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek serbest çalışan (freelancer)
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad D** Ç**
  • Mesajlar 24
  • Beğeniler 7 / 6
  • Ticaret 3, (%100)
İçerik üretimi, ihtiyaç duyulan alanda ve ihtiyaç duyulan biçimde 'kaliteli içerikleri' tasarlama işlemidir. İçerik üreticisi, zamanını ve emeğini değerli içerik hazırlamak için kullanır. İçerik; video, fotoğraf, ses, blog yazısı ve daha fazla aklınıza ne geliyorsa hepsi olabilir. İçerik, çok kapsamlı bir alandır. İçerik üreticisi de kendi alanında bulunan ihtiyaçları giderir. Örneğin; İyi bir yazar, firmaların gereksinim duyduğu yazılı içerikleri sağlayabilir. İyi bir çizer ise bireyler ve firmalar için karikatür hazırlayabilir. Bunların hepsi, içerik üretimi alanına girmektedir.



İçerik Üreticisi Kimdir?

İçerik üreticisi, kendi alanında büyük hizmetler vermektedir. Örneğin; youtube içerik üreticileri, youtube'u ayakta tutmaktadır. Youtube için özel içerikler üreterek orada bulunan kitleyi aktifleştirmektedir. Aynı durum, instagram ve twitter gibi platformlara da uyarlanabilir. İnstagrammer diye tarif ettiğimiz bireyler, aslında instagram!a içerik üretmektedirler. Bilerek veya bilmeyerek, birçok birey günümüzde içerik üreticisi konuma yükselmiştir. Kimileri bunu para için yaparken, kimileri de yalnızca keyif aldığı için yapmaktadır. Kısacası, içerik uzmanımız, platformların ve firmaların istekleri doğrultusunda içerik üreterek internetten para kazanmaktadırlar.

İçerik Üreticisi Ne Yapar?

Profesyonel bir içerik üreticisi, ne yaptığını bilerek hareket eder. Attığı adımların sonucunu bildiği için mantıklı adımlar atmaya çalışır. Amatör içerik üreticisi ise rastgele adım atar. Aynı durum, profesyonel blogculuk ile amatör blogculuk arasındaki fark gibidir. İçerik üreticisi, kendinden talep edilen değerli içeriği gerekli bireylere sunar. Sunduğu içerikler karşılığında ise para kazanır. Ancak, içerik üreticisinden bir içerik talep edilmesi için alanında uzman olması gerekir. Eğer uzmansanız zaten size ulaşırlar. Eğer değilseniz, amatörlüğe veda etme zamanı gelmiştir.

İçerik üreticisi, değerli içerik oluşturur ve bunları gerekli firmalara/bireylere sunar. Özelikle bilgisayarı ve telefonu aktif biçimde kullanırlar. Çünkü, işlerini genellikle uzaktan yürütürler. Hatırlarsanız, dijital göçebelik meslekleri arasında içerik üretimi çok önemli bir noktadaydı. Çünkü, uzaktan çalışmak bir süre sonra rutine bağlıyor. Oysa, yaratıcı işlerde çalışan bireyler genellikle farklı noktalarda bulunmayı severler. Farklı deneyimler yaşarken, bir internet bağlantısı aracılığıyla internetten para kazanmayı kim istemez ki?



İçerik Üreticisi, İçerik Üretimini Nasıl Yapar?

İçerik, dünya çapında ciddi talebi olan bir alandır. Bu alanda, çok ünlü ve çok kaliteli işler çıkaran birçok insan bulunmaktadır. Bunlar, yazar da olabilir. Müthiş karikatür çizen sanatçılarda olabilir. Bu noktada, eğer içerik üreticisi olmak istiyorsanız kendi yeteneklerinizden yola çıkmalısınız. İyi bir şarkıcıysanız, firmalara ve bireylere ses sanatçılığınızı gösterebilirsiniz. Eğer, mükemmel yazılar yazan bir içerik uzmanıysanız günümüzde firmalar zaten size ulaşmaktadır. Bunu belirterek, "içerik üreticisi ne yapar?" sorusunu biraz daha inceleyelim mi?

İçerik üretimi, çok geniş bir kavram olduğundan dolayı genel bir fikir vermesi açısından kalabalık kitlelere hitap eden içeriklerden yola çıkalım. Örneği de kendimizden verelim. Örneğin; Deniz ÇAKMAK blog yazıyor diyelim. Profesyonel blogculuk yaparak dijital göçebelik yapmayı planladığını varsayalım. Bir nefes alalım ve yazımıza devam edelim. Alanında iyi içerikler oluşturmaya başladığı an, kaliteli içeriğin değerini bilen firmalar ona ulaşıyor ve senin kaleminden çıkan yazıları almak istiyoruz diyor. Bu noktada, yazar hem girişimci oluyor hem de işi yapıyor. Her genç girişimci gibi tabiri caizse hunharca çalışıyor




Kaynak: İçerik Üreticisi Kimdir? Ne Yapar?
 

 

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al