Site Adresi: https://ikuz.com.tr/
Merhaba wm üyeleri;
İnsan kaynakları alanında bir blog sayfası oluşturdum. 2017 yılından bu yana özel sektör ve hali hazırda bir kamu kurumunda mali işler uzmanıyım. İnternette alanım ile ilgili sık sık araştırma yapıyorum. Araştırma yaparken bazı sayfaların bilgiyi eksik vererek ücretli danışmanlığa yönlendirdiğini, Eksik olan şeylerin var olduğunu veya tamamen yanlış olduğunu görmem ile blog sayfasını açma kararı aldım.
Nedir bu eksik? Bir örnek verebilir misin ?
Kıdem tazminatı hesaplama Arama motorlarına bu kelimeyi yazdığınızda karşınıza yüzlerce hesaplama yapan web sitesi çıkacak. Ama hiçbiri gün üzerinden hesaplama yapmadığını gördüm. Bu bir eksikti ve ilk ben yaptım sanırım. Yani turizmde çalışan birisi 2022 yılında 6 ay çalışmış iş akdi askıya alınmış 2023 yılında 8 ay çalışmış yine askıya alınmış 2024 yılındada 8 ay çalışmış ve şuandada çalışmaya devam ediyor diyelim. Bu personel 2022 ilk girişini yazsa ve çıkış tarihi bugün yazsa 2022 ile 2025 yılları arasını komple alarak tazminat hesaplayacak. Gerçekte böylemi HAYIR! ne kadar süre çalıştıysa o kadar tazminat alacak. İşte burada dönem sayısı seçme ve birden çok giriş çıkış tarihi yazarak kaç gün çalıştıysa o kadar kıdem tazminatı hesabını bu blog sayfasında uyguladım. Turizm otel çalışanları için bire bir olacak.
Yanlışa bir örnek verelim
Konu yine aynı olsun. Kıdem tazminatı hesaplatmak isteyen birisi yine arama motoruna tazminat hesaplama yazıyor ve bir hesaplama sitesine giriyor. Hepsi demeyeyim ama birçoğu yanlış hesaplıyor. Çalışan 70.000 TL maaş alıyor geliyor ve bu hesaplama araçlarına 70.000 TL brüt ücretini giriyor. 1 yıllık tazminatı sizce kaç olmalı. Her yıl için bir maaş değil mi? Adam 70 bin alıyorsa aşağı yukarı 70 bin tazminat alır. HAYIR! neden hayır ? Çünkü kıdem tazminatı tavanı var. 2025 yılı için 46.655 TL mesela. Kullanıcı istediği kadar yüksek maaş alıyor olsun eğer bu tutardan yüksek maaş alıyorsa hesaplama bu tutardan yapılamalı. Yani bir yıl için 70 bin değil 46 bin küsür çıkması gerek.
Bu blogda ne yaptım tavan ücretten fazla maaş girdiyse 46.655 TL den hesaplayacak ve kıdem tazminatı tavanı aştığı için bu tutardan hesaplanmıştır diye uyarı verecek ve en doğru sonuca ulaştıracak.
ve bir bilgiye ulaşmak için o kadar zahmet vermek gerekiyor ki bilgiyi yarıda bırakıp danışmanlık için arayın yazıyorlar. Sonucu biliyorsunuz danışmanlık ücreti. Adamın 10 gün içerde yıllık izni kalmış 10 günlük alacağından fazla danışma ücreti talep ediyorlar. Bunları gördüm ihtiyaç olduğunu biliyorum ve soru sor kısmını aktif ettim. Eğer arama motorları tam size göre cevap üretemiyorsa ben üretirim kardeşim :)
o kadar çok yanlış hesaplama araçları varki alanda olduğum için fark etmem çok kolay oluyor. Blog daha yeni ama hepsini tek tek ekleyeceğim nasip olursa. Mesela işsizlik maaşı hesaplama, Doğum ücreti hesaplama Rapor parası hesaplama vs.
Bunları yaparken mutlaka takılacağım yerler olacak ve bir webmaster değilim. Siteyi editleyip düzenleyecek kadar ancak bilgim var. Sizlerden mutlaka yardım isteyeceğimdir. Şuan site hakkında eleştrilerinizi bekliyorum. Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.