Blog bir çok çeşitli şekilde kullanılan bir yapı olduğu için bana göre kendi amacını aşarak başka bir seviyeye gelmiştir. Bana göre blog sadece bir kişi tarafından açılarak, farklı konulara ve kişinin kendi özel yaşamına dair, kişinin kendi sözleri ve cümleleri ile yazılar yazarak kendi tepkisini ve yorumunu başkalarına anlatmaktır.
Başarılı bir blog oluşturmak aslında tamamen kişinin kendini anlatabilmesinden geçen bir kişilik özelliğidir. Normal bir sohbet ortamında kendini iyi bir şekilde başkalarına anlatan kişi bu sohbet ortamında oluşturduğu ortamı sadece yazılara dökerek internet ortamında sunması diyebiliriz buna. Başarılı blog oluşturmaya en başından başlamak gerekir diyerek belirli başlıklar altında bu işe nasıl başlar ve nasıl yapabiliriz,
Konu başlığınızı + Blog alanadınızı ve Hedef kitlenizi seçin,
İlk olarak kendi ilgi alanlarınızı oturup iyice bir plan yaparak neler hakkında blog yazmaya başlayacağınızı değerlendirmeniz gerekir. Bu blog oluşturmada önemli bir bölümdür. Ve büyük bir değişiklik olmadığı sürece, blogunuzun yayın hayatı boyunca belirleyeceğiniz konu alanlarında yazılar yazmaya devam edersiniz. Bazı kişiler genel olarak her konuda yazacak şeyler bulur, bazıları da belirli konu(lar) seçerek o başlıklar altında yazılar yazarlar. Örnek vermek gerekirse bu blog teknoloji ve tasarım konularını içeren bir blogtur. Teknoloji ve tasarım kavramları günümüzde çok geniş bir alanı kapsadığı için yazabileceğimiz çok şey vardır.
Alanadı (domain) olayına geldiğimizde ise, alanadınız öncelikle özgün ve içerdiği konu ile alakalı olmalıdır. Bu hem ne uzun hemde akılda kalıcı bir isim olmalıdır. Ben bu konuda biraz şanslıyım diyebilirim. Bu blogu öncelikle kişisel olarak açmıştım o sebeble ismimin baş harfı olan “S” ile soyismim olan “Paksu”’nun birleşiminden oluşan “Spaksu” ismini kullanıyorum. Hem yeterince kısa hem akılda kalıcı hem de kişiselliğin bir göstergesi. Bu konuda tabiki illaki içerdiği konu ile ilgili bir isim olması gerekmiyor. Ancak akılda kalıcılık açısından içerdiği konu ile ilgili olması size bir avantaj kazandırıyor.
Hedef kitle konusunda ilgi alanlarınızın yaygınlığı önemli bir etkendir. Eğer siz spor ile ilgili şeylerden hoşlanıyorsanız ve bu konuda yazı yazıyorsanız sizin hitap ettiğiniz kitleniz bellidir. Blog yazmayı kendiniz için, para kazanmak için yada arama motorunda üst sıralara çıkmak için değil okuyucularınız için yazmalısınız. Eğer bunu yaparsanız diğer saydığım üç seçeneği sizin yerinizde okuyucularınız size sağlayacaktır. İşte bu konuda bana güvenebilirsiniz.
Güvenilebilir bir barındırıcı (hosting) firması seçmelisiniz.
Host konusu blogunuzun geleceği için önemlidir. Ancak çoğu blog yazarı bu konu ile pek ilgilenmez ve nasıl olsa ben bu işten para kazanmayacağım diyerek kaliteli bir hosting yerine bulabildiği en ucuz hosting firmalarını seçerler. Hatta blogger, wordpress ve blogcu gibi ücretsiz blog servislerine kayıt olarak bloglarını oluştururlar. Ama bilmezlerki sizin blogunuz tamamen size tamamen yabancı bir kişinin elindedir.
Çok güzel bir blog hazırlarısınız tasarımı ve içeriği ile dopdolu bir blog oluşturursunuz. Daha sonra bu servis hizmet değiştiriyorum bahanesi ile yapmış olduğunuz bloga kendi reklamlarını koyar veya tasarımsal olarak tasarımınızla oynar ve en sonunda sizi blog yazmaktan soğutmaya kadar gider bu durum. İşte bu yüzden sizlere tavsiyem hosting ve alanadınız ile kendi bağımsız blogunuzu kurmayı ve geliştirmeyi öğrenin ve uygulayın. Bu kesinlikle sizin için bir kazanç olacaktır. Ve en azından blogunuzun geleceğinide elinizde tutabilirsiniz.
Potansiyel rakipleriniz ile ilişkinize dikkat edin
Blog yazmak aynı zamanda bir başka blog yazarına rakip olmaktır. Genelde blog oluşturma işi başka bir blog yazarının yaptıklarını örnek almak ve o düzeye ulaşmaya çalışmak hatta daha da yükseklere çıkmaktan gelir. Bu sebeble blog yazarları özellikle aynı konularda blog yazan kişilerin arasında tatlı düzeyce bir çekişme olması normaldir ve olmalıdırda. Zaten bir blog yazarı blogunu ancak bu şekilde daha iyi hale getirebilir.
Bazılarınız kopyala-yapıştır mantığını söylediğimi düşünebilir ancak benim anlatmak istediğim olay, diğer bloglara bakarak onların özgünlüğünü örnek almak ve kendi özgün düzenini oluşturmak. Bu sayede gerekli kararlılık ve avantajı elde edebilirsiniz. Çoğu hedef kitlenin önem verdiği durum özgünlüktür.
Gördüğünüz bir haberi bir çok blogda görebilirsiniz bu kaynak haberin farklılaşarak bir haberin bir çok versiyonunun oluşturularak daha geniş perspektifle bakış açısı oluşturmaktır. O yüzden eğer hedef kitlenizi ilgilendiren bir haber gördüğünüzde ve bu haber başka bloglarda yorumlandıysa sizde kendi klavyenizden bu haberi yorumlamaktan çekinmeyin. Bu normaldir. Ancak haberi aynen kopyala yapıştır mantığı ile blogunuzda yayınlamanız size eksi puan kaybettirir ve bu durum okuyucularınızın sizden soğuması anlamına gelir.
Blogunuzun tasarımı konusunda en güzel ve dikkat çekici olmayı hedefleyin
Blogunuzun içeriği ne kadar iyi ve dolu olursa olsun, bir içeriği sunmak için sunumun yapıldığı ortamda önemlidir. Görsel güzellik önemlidir ancak sadece görsel güzelliğe değil fonksiyonel kullanılabilirlikte önemlidir. Yani okuyucularınızın içeriğe ulaşabilmesini en kolay düzeye getirmelisiniz ki okuyucuların blogunuzu takip etme olasılığı artsın. Blogunuzu tasarlayabilmenin üç yönetimi var ve bu yöntemlerin herbirinin avantajları ve dezavantajları olabilir.
Online tasarım marketlerinden bir tema satın alın ve kendinize göre düzenlemesini yapın. Satın aldığınız tema ücret olarak size avantaj kazandırabilir fakat buradaki asıl problem satın aldığınız temayı başkalarıda satın alıp düzenler. Bu nedenle başka sitelerde kendi temanızı görürseniz bu sizi ve büyük olasılıkla okuyucularınızı negatif olarak etkiler.
Kendi tasarımınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bu seçenekte HTML ve CSS bilgisi önemli bir yer tutar ve maliyetiniz neredeyse sıfırdır. Lakin bu seçenkteki sıkıntı bunun için zamanınızın olması gerekir. Ancak eğer zaman sıkıntınız yok ise ve gerekli bilgi ve beceriye sahipseniz ortaya tamamen özgün bir blog çıkartabilirsiniz.
Üçüncü ve son seçenek ise bu konuda yetenekli birini tutmanız ve blogunuzun tasarımını tuttuğunuz kişiye yaptırmanız. Bu seçenekte tuttuğunuz kişiye istediğiniz özgün ve orjinal tasarımı tuttuğunuz kişiye yaptırabilirsiniz. Ancak bu seçenek için tuttuğunuz kişiye belli bir miktar para ödemesi yapmanızı gerektirir ve size göre pahalıya patlayabilir.
Seçiminiz ne olursa olsun her seçimin kendine göre avantajları ve dezavantajları var ancak sonuç olarak önemli olan tek şey kaliteli ve özgün bir tasarım ile okuyucularınızın karşısına çıkmanızdır.
Konuyla ilgili bir
devam yazısı olacaktır bilginize. Bu makalede
Daniel Pintilie tarafından yazılan
What Should You Do Before Launching a (Successful) Blog makalesinin başlıklarından ve içeriğinden bir kısım alıntılar yapılmıştır.
Kaynak: http://www.spaksu.com/basarili-bir-blog-acmadan-once-yapilmasi-gerekenler-1/