Blog açmak, firmanızın daha fazla müşteriye ulaşmasını ve kişisel markanızı oluşturmanızı sağlar. Kurumsal blog sitesi açarak, firmanızın ürünleriniz ile ilgili makaleler paylaşabilir, ürün ve hizmet kullanımlarına ilişkin bilgilendirici yazılar yayınlayabilirsiniz. Bu yazılar Google tarafından indexlenerek, arama sonuçlarında listelenmeye başlar ve sitenize trafik akışı sağlanır. Bu sayede, reklam çalışmalarınıza ek olarak hedef kitlenize blog yazıları ile ulaşabilirsiniz.



Kişisel blog açmak, ilgilendiğiniz ya da profesyoneli olduğunuz iş alanları, hobileriniz ya da anılarınızı yayınlamanızı ve bu sayede kişisel markanızı oluşturmanızı sağlar. Seyahat, spor, sanat, resim, müzik, bilim, tarih ya da moda ile ilgili açacağınız blog sitesi ile yüz binlerce kişiye ulaşabilirsiniz.

Blog Sitesi Nasıl Açılır?

Blog açmak için pek çok farklı yol vardır. Bunlar en pratik olanı WordPress alt yapısı ile oluşturmaktır. WordPress dünyada en çok tercih edilen hazır web sitesi uygulamasıdır. Kolay yönetim paneli, Türkçe dil desteği ve eklentiler ile kolayca özelleştirilebiliyor olması, WordPress’in en büyük avantajlarıdır. Blog açmak ya da yönetmek konusunda çok fazla tecrübeniz olmasa bile WordPress’in kolay kurulum ve yönetim özellikleri ile blog sitesi açabilirsiniz.

Blog sitesi kurmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

1- Kısa ve Akılda Kalıcı Harika Bir Domain Tescil Edin

Blog sitesi açmak için atacağınız ilk adım, alan adı (domain) kaydetmektir. Projenize uygun, mümkün olduğunca kısa ve akılda kalıcı bir alan adı tescil etmeye özen gösteriniz. Seçeceğiniz alan adı , hedef kitlenizde yer alan kullanıcıların ilgisini çekme ve daha sonrasında kolayca hatırlamasını sağlayacaktır.



2- Hızlı ve Kaliteli Hosting Paketi Satın Alın

Hosting, blog sitenizin kurulumunu yapacağınız, tüm yazılım dosyalarının, içeriklerinin ve görsellerinin yer alacağı barındırma hizmetidir. Seçeceğiniz hosting paketinin özellikleri, sitenizin performansını ve devamlılığını doğrudan etkileyecektir. Hosting satın alma işlemi yaparken disk, kontrol paneli ve yedekleme özelliklerine göre en iyi seçimi yapmalısınız. Hızlı veri alış verişi için SSD disklere sahip olmalıdır. Hosting paketinde ücretsiz cPanel ya da Plesk Panel olması, yönetim tarafında işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca ücretsiz yedekleme özelliği ile web sitenizin tüm verileri yedeklenir ve olası beri kayıplarının önüne geçebilirsiniz. Blog sitesi açmak için %100 WordPress uyumluluğu olan WordPress Hosting paketlerini seçmenizi tavsiye ederiz.



3- cPanel ya da Plesk Panel’den WordPress’i Kurun

WordPress kurulumunu cPanel ya da Plesk Panel üzerinden “Tek Tıkla” kolayca yapabilirsiniz. Bu yazımızda dünyanın en çok tercih edilen kontrol paneli olan cPanel üzerinden kurulumu anlatacağız.

NOT: cPanel’e hosting hizmetinize ait kontrol paneli üzerinden giriş yapabilirsiniz.

cPanel Üzerinden Softaculous ile WordPress Kurulum Adımları

1- cPanel’e giriş yaparak “Softaculous” uygulamasına tıklayınız.



2- Açılan ekranda “WordPress Install” butonuna tıklayınız.



3- Blog sitenizde kullanacağınız “alan adını ve protokolü” seçiniz. Protokol seçimi için tavsiyemiz https://www seçmenizdir.



4- Sayfanın alt kısmında yer alan “Panel Kullanıcı Adı” ve “Şifrenizi” belirleyiniz. Bu bilgileri mümkün oldukça tahmin edilmesi zor olacak şekilde doldurmanızı tavsiye ederiz. Bu bilgileri girdikten sonra “Yükle” butonuna tıklayınız.



5- Bu işlemlerin ardından, WordPress sitenizin bir dakikadan az bir süre içinde kurulacaktır. Aşağıda yer alan “Yönetim URL” linkline tıklayarak blog sitenizin yönetim paneline giriş yapabilirsiniz.



WordPress Sitemi Nasıl Yönetebilirim?

WordPress admin paneline giriş yapınız. Sol menude yer alan “Yazılar” sekmesine tıklayarak yazılarınızı yazabilir ve yayınlayabilirsiniz. Yazılarınıza dilerseniz resim ve video’lar ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.



1- Blog sitenizin tasarımını değiştirmek isterseniz, “Görünüm” sekmesine tıklayıp, açılan sayfada yer alan temalardan birini yükleyebilir ya da “Yeni Tema Ekleme” seçeneği ile dilediğiniz temayı kolayca yükleyebilirsiniz.



2- WordPress sitenize eklenti yükleyerek, kullanıcılarınızın ilgisini çekecek özellikler kazandırabilirsiniz. Eklentiler ile sosyal medya paylaşım butonları, iletişim formu, üyelik oluşturma özellikleri, hız ve performans eklentileri yükleyebilirsiniz.



Bu adımları sırası ile takip ettiğinizde WordPress alt yapısına sahip blog sitesine sahip olabilirsiniz. Bu işlemlerden sonrasını, WordPress admin paneline (alanadiniz.com/wp-admin) adresine giriş yaparak tema seçimi, eklenti yükleme ve yazı ekleme gibi işlemleri yapabilirsiniz.

Kaynak: Vargonen Hosting Blog