Blog tutmak aslında yeni bir alışkanlık değildir. İnsanoğlu tarih boyunca yaşadıklarını ve içinde bulunduğu zamanın koşullarını, mağara duvarlarına resmederek, blogculuğun temellerini artmıştır. Bu durum günümüzde teknoloji ve internetin gelişmesi ile birlikte blog yazarlığına dönüşmüştür.

Blog yazarlığı hobi amaçlı yapılabileceği gibi blog sitesi ilepara kazanmak da mümkündür. Peki blog sitesi ile nasıl para kazanılır?

Blog sitesi üzerinden para kazanmanın pek çok yolu vardır.



Google Adsense ile Para Kazanmak

Blog sitesi ile para kazanmanın en eski ve en çok kullanılan yönetimi Google Adsense reklamlarıdır. Google Adsense ile para kazanmak için ilk olarak Google Adsense hesabı açarak, sitenizi kaydetmeniz gerekir. Adsense, sitenizi inceler ve reklam politikalarına uygun gördüğünde hesabınızı aktif eder. Hesabınız onaylandıktan sonra, Google Adsense paneli üzerinden sitenizin içeriğine ve ziyaretçilerinize en uygun reklam gösterimini ayarlayabilirsiniz.

Google Adsense paneli üzerinden oluşturacağınız reklamın kodunu, sitenizdeki reklam alanına yerleştirerek, para kazanmaya başlayabilirsiniz. Google Adsense gelirleri, sitenizin içeriği, trafik, reklama tıklama ve yayınlanan reklamın türüne göre değişkenlik gösterir. Bu durumda tıklama başına geliriniz 0,10 krş’da olabilir, 3-4- TL’de olabilir.

Adsense reklamları ile elde ettiğiniz geliri, yine Adsense paneliniz üzerinden görebilir, 200 TL ve üzeri gelir elde ettiğinizde kazancınızı banka hesabınıza aktarabilirsiniz.

Satış Ortaklığı (Affilate) ile Para Kazanmak

Blog sitesi ile para kazanmanın diğer bir yolu da “satış ortaklığı” reklamlarıdır. Satış ortaklığı sistemi nedir? bunu açıklayalım; firmalar daha fazla müşteri kazanmak ve satış yapmak için satış ortaklığı sistemi başlatır. Satış ortaklığı sistemine dahil olduğunuz firmadan, size özel URL alıp sitenizdeki reklam banner’ına bu URL’i tanımlarsınız. Örneğin, Turhost Domain Sorgulama sayfasının URL’i "turhost.com/domain/domain-sorgulama"dır. Satış ortaklığı (tavsiye programı)’na dahil olduğunuzda "turhost.com/domain/domain-sorgulama/01234" olarak görünecektir. URL’in sonunda bulunan “01234” kodu, sizin satış ortaklığı kodunuzdur. Her hesaba faklı bir satış ortaklığı kodu tanımlanır. Satış ortaklığı sistemi ile hosting, kiralık sunucu ya da kurumsal mail hizmetleri üzerinden gelir elde edebilirsiniz.

Ziyaretçileriniz sitenizde bulunan reklamlara tıklayıp ürün ya da hizmet alımı gerçekleştirdiğinde, firma tarafından belirlenen oranlarda gelir elde edersiniz. Gelirinizi paneliniz üzerinden kontrol edebilir, hesap kesim tarihi geldiğinde gelirinizi hesabınıza aktarabilirsiniz.

İnternette kısa bir araştırma yaparak satış ortaklığı sistemi bulunan firmaların listesine ulaşabilirsiniz.

Adventorial Reklamlar ile Para Kazanmak

Adventorial reklamlar, günümüz pazarlama stratejileri içerisinde kurgusal reklamlara oranla, kullanıcılar üzerinde çok daha fazla etki göstermektedir. Adventorial reklamı diğer reklam modellerinden ayıran en önemli özelliği ürün ya da hizmete ilişkin faydalı bilgiler sunması ve reklam içeriğinden uzak, daha çok haber metni ya da bir inceleme yazı gibi olmasıdır. İçeriği okuyan ziyaretçiler üzerinde reklam havası yaratmadan, ürün ya da hizmetin tanıtılmasını sağlamaktır.

Ürünlerini tanıtmak isteyen ya da sitenizden alacağı backlink ile kendi sitesini Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkartmak isteyen firmalar, sitenizde adventorial yazılar yayınlayarak kendi reklamını yapmak isteyecektir.

Adventorial reklamlar ile para kazanmak için sitenizin trafiğinin yüksek olması, aktif bir ziyaretçi kitlesine sahip olması ve yüksek backlink değerine sahip olması gerekmektedir.

Blog siteleri ile para kazanılacak en popüler reklam türleri bunlardır. Bu reklam türlerine alternatif olarak, sitenizden backlink satışı yaparak ya da reklam alanlarını kiralayarak da para kazanabilirsiniz. Para kazanmak kelimesi her ne kadar kulağa çok hoş gelse de blogunuzun kalitesini arttırmak ve geniş kitlelere hitap etmek için içeriklerinizi oluştururken para kazanma kaygısından ziyade en faydalı bilgiyi, en doğru ifadeler ile ziyaretçilerinize aktarmayı hedefleyin.

Ne kadar fazla içerik ürettiğiniz değil ne kadar kaliteli içerikler ürettiğiniz önemlidir. Bu nedenle haftada 3 tane yazı yazacağınıza, haftada 1 tane yazın ama kalitenizden ve özgünlüğünüzden ödün vermeyin.

Kaynak: Turhost Blog