Değerli arkadaşlar bu yazımda blog yazarları için çok önemli bir konuya değineceğim,yazdıklarımızın telif hakkını nasıl alacağımıza ve almazsak ne tür sorunlarla karşılaşacağımıza.Hemen hemen bir çoğunuz görmüşsünüzdür blogların bir köşesinde özellikle de özgün içerikli olan bloglarda '' Bu sitedeki içeriklerin/eserlerin her türlü telif hakkı şair ....ya aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.Uymayanlar hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır.'' çoğumuz bu uyarının yeterli olabileceğini düşünerek yanılıyoruz,bu uyarıyı her ne kadar sitemizde yayınlasakta eserlerimiz bir başkasın tarafından yayınlandığında yasal olarak kolay kolay bir şey yapamayız bilindiği gibi artık her şey belge ile kanıtlanıyor.Mahkemeye giderseniz belgesiz boşuna gitmiş oluruz ve hiç bir hak iddia edemeyiz.Telif hakkı alınmamış bir eseri herkes istediği gibi kullanabilir.Bu yüzden bu konu çok önemli tüm blog yazarları hemen telif hakkımızı alalım..





Telif Hakkı Nasıl Alınır?

Telif hakkınızı noterler aracılığıyla alabilirsiniz lakin bu seçenek oldukça zahmetli olup yorucudur ve bir miktar parayı gözünüzden çıkarmanızı gerektirir.

En kolayı,en basiti ve sürekli otomatik olarak işleyeni ise internet üzerinde ücretsiz olarak Telif Hakkı/Patent imkanı sunan bir çok site/kuruluş üzerinden kendinize ait eserlerin telif hakkını almaktır.


Bu kuruluşlara müracaat ettiğinizde verilerinizin dijital kayıtlarını tutarlar. Bu kayıtlarda blogunuzda var olan bütün verilerin "müracaat ettiğiniz zaman itibari ile" size ait olduğunu zaman damgası bilgisi ile mühürlerler.Eserlerinizle ilgili bir sorun olduğunda mahkemeye yolunuz düşerse bu kuruluşların size sunduğu belgelerle eserlerin size ait olduğunu güvenli bir şekilde kanıtlayabilir ve sorunu kolaylıkla çözebilirsiniz.

Dediğim gibi internette birden çok telif hakkı imkanı sunan kuruluş var;bunlardan birkaçını veriyorum ben dilerseniz başka kuruluşlar üzerinden de telif hakkınızı alabilirsiniz.



1.Seçenek: http://www.dmca.com

2.Seçenek: https://myfreecopyright.com



Sitenize telif hakkı güvenceniz olan kuruluşun amblemini yerleştirmeyi unutmayınız.
(Benim sitemde sağ tarafta ortada var örneğin DMCA ve MyfreeCopyright. kuruluşlarının amblemi.)

Belirtilen sitelere kayıt olurken şifrelerinizi kesinlikle güvenli düzeyde oluşturunuz,ne de olsa ne olsa kolay yazılmıyor bir eser/yazı her ne kadar konusu basitte olsa. Basit yazılmış olsa bile bizden türeyen her şey bizim için çok değerlidir,elimizden giden,koparılan bir esere yavrumuzu kaybetmiş gibi üzülürüz bu acıyı özellikle edebiyat alanında yazan ve yaşayanlar iyi bilirler...

Hadin bakalım hemen alın telif hakkınızı ziyan olmasın yazılarınız kolay gelsin.


Kaynak: http://mesutzeytin.blogspot.com/2012/06/blog-ve-site-yazarlar-telif-hakkn-nasl.html