Artık efsane olmuş bir soru :)
bende yazılımcı bir hocaya sordum.
Cevabı fark yok sen kullanmasını bil gerisi aynı şeyleri yaparsın oldu.
İnternette aradığımda bu konuya en yakın yaklaşım şu şekilde buldum.
Peki kodlama bilen arkadaşlar bu konuda ne düşünüyor ?
(Dikkat ederseniz "coder" dedim , her önüne gelen ne düşünüyor demedim :)
Wordpress X Tumblr X Blogger hangisi daha iyi ?
Bu soru kodlama bilenler için Çince mi , Japanca mı , Korece mi daha iyi , sorusuyla aynı saçmalıkdadır. Çünkü kodlama bilen birisi için üçünün de aslında sonuç olarak hiç bir farkı yoktur. Şöyle düşünün boş bir sayfa kağıt var üstüne siz ne yazarsanız ne çizerseniz , o olur. İşte W , T , B üçü de boş bir kağıt gibidir. Siz üzerine ne çizerseniz o olur. Yani biri ile yapılıp da diğeri ile yapılamayacak tek bir şey bile yoktur. Belki değişik yollardan belki bir kaç satır kod yazma farkı dışında gerek görsel , gerekse yapısal olarak birbirlerine tek bir üstün tarafları bile şuan yoktur.
En çok dile getirilen bir kaç konu başlığınıda inceleyelim :
Seo : İşinizi doğru yaparsanız hiç bir fark yoktur.
Tasarım : Ben hallederim derseniz dış görünüş olarak bloga hiç bir fark olmadan aynı ambalajla kaplayabilirsiniz.
Eklentiler : Ben yazarım derseniz hepsinde aynı özelliği çalıştırabilirsiniz.
Güvenilirlik : Şifrenizi kaptırmadıktan sonra ana serveri sıradan bir kullanıcının kırmasına ömrü yetmez.
Mobil uyumluluk : Hepsi uyumlu zaten.
Limitleri : Hepsinin limitleri kolayca genişletilebiliyor.
Özel alan adı yada özel eposta kullanımı : Hepsinde mevcut.
Forum özelliği : Hazır forum sistemleri farklı bir olay, yoksa istenirse her sistemde forum açılabilir (Bknz. google code kullanarak neler yapılabilir)
Host: Artık host mu kaldı, işi biliyorsan google sites , drobbox, vb could kullanarak hostu bedavaya getirebilirsin.
Ücretsiz özellikler : Bu konu çok uzun ve çok fazla ayrıntıya değinmek gerekir ama özetle birbirlerine karşı ezici bir üstünlükleri yok , dediğim gibi kendim yaparım dersen hiç fark yok.
Peki fark nerededir ?
Fark sadece kullanıcı tercihindedir. Kullanıcı arayüzü, kodlama bilmeyenler için arayüz ve kullanım kolaylığı gibi kişisel tercihler fark eder. En büyük etkilerden biriside kullanılan servisin yanında verilen yan servislerdir mesela blogger için tüm google ürünlerinin zaten kendiliğinden uyumlu olması gibi. Ama istenirse diğer bloglarda çok basit bir işlemden sonra bu servisleri kullanabilmektedir.
Üçününde eksik özellikleri şuan için çok fazla , umarım alt yapılara önem vermeyi sürdürürler ve blogculuk dahada gelişir.
Ben kodlama bilmiyorum, hangisi benim için daha uygun ?
Zaten kodlama bilmiyorsan , mevcut yapıyı değiştiremiyeceğin dolasıyla geliştiremiyeceğin için fark etmez . Hepsini dene , hangisi kolayına geliyorsa, hangisi hoşuna gitmiş ise onu kullan.
kaynak