wmaraci reklam

Kaliteli Blog İçeriği Üretmek

8 Mesajlar 1.041 Okunma
pst.net
wmaraci reklam

bloghocaniz bloghocaniz WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.08.2018
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Muhasebe
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** G**
  • Mesajlar 145
  • Beğeniler 45 / 45
  • Ticaret 0, (%0)
Kaliteli Blog İçeriği Üretmek

Blog içeriği üretirken hepimizin en büyük hedefi Kaliteli Blog İçeriği Üretmek. Kaliteli blog içeriği demek sadık bir okuyucu kitlesi demektir. Aynı zamanda arama motorlarında iyi bir sıralama sonucu anlamına gelir. Her ne kadar dışarıdan kolaymış gibi görünse de iş yazmaya gelince aslında ne kadar zor ve emek isteyen bir süreç olduğunu anlarsınız.

Ben bunu araba kullanmaya benzetirim. İstediğiniz kadar araba nasıl sürülür hakkında yazı okuyun, onlarca simülasyona girin, hiç fark etmez. Ayağınızı gaza bastığınızda hissettiğiniz gerçekliğin yerini hiçbir şey tutmaz.

İşte Kaliteli Blog İçeriği Üretmek ( Ben özellikle kendi alanım olduğu için blog içeriği üretmek üzerinde duracağım ) biraz buna benzer. Direksiyona geçip de gaza basmadıkça, yani yazmaya başlamadıkça gerçekte ne yapmanız gerektiğini öğrenmeniz biraz zor olacaktır.

Ben de bunu bildiğim için; sizlere kaliteli blog içeriği üretmek konusunda yardımcı olmak için bu makaleyi hazırlamak istedim. Biliyorum ki çoğunuz daha kaliteli içerikler üretmek istemesine rağmen bunu henüz başaramamış ve bir yol arıyor. Umarım bu makale size yardımcı olur. Çoğu en çok okunan blog siteleri bu metodları uyguluyor. Hazırsanız hadi başlayalım.

1. Adım : Planlama

Bir yazı fikrine karar vermekle ‘Yayınla’ tuşuna basmak arasında çoğu zaman sandığınızdan uzun zaman geçiririz. Normal şartlarda dahi; en iyi ihtimalle hızlı bir klavye kullanıcısı olduğunuzu varsayalım. Yazacağınız her şey aklınızda olsa bile ortalama bir içeriği üretmeniz birkaç saati bulabilmektedir. Bir de araştırma gerektiren bir konu ise, bazı zamanlar bir yazıyı tamamlamanız bir haftayı bulabilir. Peki, bu süreyi gerçekten verimli olarak kullanıp kullanmadığınızı kendinize hiç sordunuz mu?

Klavyenizin başına oturmadan önce yazmak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Bu şekilde hem zamanı daha verimli kullanır hem de içeriğinizi daha kaliteli bir hale getirebilirsiniz. Peki, bunu nasıl yapacağız? Cevap çok basit, planlayarak.

İlgi Alanlarınızdan Bir Konu Seçin

Eğer bir makale; yazarını heyecanlandırmıyorsa, emin olun okuyucu da heyecanlanmaz. İçerik planlaması yaparken her şeyden ama her şeyden önce buna dikkat etmelisiniz. Sizi yazmaya şevk edecek bir konu olmadan o klavyenin başına oturursanız; okuyucular, sizin yazının neresinde sıkılmaya başladığınızı anlayacaktır.
Tabi bu söylediğim kendi blog yazılarınız için geçerlidir. Yoksa geçimini yazarak sağlayan profesyonel içerik üreticileri konumuz dışı. Zaten onların var oluş amacı da, sizin yazmaktan keyif almayacağınız ya da heyecan duymayacağınız konularda ücret karşılığı size içerik üretmeleridir. Bazı konularda bu yolu tercih etmeniz, okuyucu sıkacak bir blog yazısı yazmanızdan emin olun çok daha doğru bir tercih olacaktır.

Blog İçeriğiniz İçin Taslak Oluşturun

Ne kadar harika bir yazar olursanız olun, asla bir taslak oluşturmadan işe koyulmayın. Kaliteli Blog İçeriği Üretmek için bunu asla ihmal etmeyin. Bu size hem zamandan tasarruf hem de kalite olarak geri dönecektir. Mesela benim bu yazımın taslağına bir göz atalım. Bakalım ilk oturduğumda hazırladığım taslak nasılmış.

Giriş
1. Bölüm – İçerik Planlanması
- Blogcuların yazıyı yazmadan önce yapmaları gereken şeyler - özet, araştırma vb.
2. Bölüm - Bir Blog Yazısının Yazılması
- Yazmaya odaklanmak, blog yazarları için verimlilik ipuçları
3. Bölüm – Blog yazısının gözden geçirilmesi / düzenlenmesi
- Düzenleme teknikleri, dikkat edilmesi gereken şeyler, ortak blog hataları
4. Bölüm - Blog Yazısının İyileştirilmesi
- Seo, sosyal paylaşımlar / katılım vb. için bir blog yazısı nasıl optimize edilir?
5. Bölüm - Sonuç. Yazının özeti ve amacı

Bu taslağı hazırlamamın amacı; neler yazacağım, hangi bölümler hangi sıra ile yer alacak, bölümlerin içeriği vs nelerdir onları belirlemektir.

Böyle bir taslak; sizi içeriğinizi yazarken konudan dağılmaktan, genel çizginizden sapmaktan alıkoyar. Nereye yazdığınızın da hiçbir önemi yok. Bir kâğıt, peçete, Word dosyası. Hiç fark etmez.

Taslağınızın çok uzun olmasına da gerek yok. Konu ve bölümler hakkında genel çizgileri barındırsın yeterli.

Araştırma Yapmak

Gerçeği söylemek gerekirse, bazen bir konu hakkında yazı yazmadan önce bir şey bilmiyoruz. Tüm blog yazarları yazdıkları her konuda her şeyi bilmiyor, bundan emin olabilirsiniz.

Blog içeriğinizi yazmak için üçüncü taraf bilgilerine güveniyorsanız, yetkili kaynakları seçin. Resmi dernekler, hükümet web siteleri, yoğun alıntı yapılan araştırma makaleleri ve önde gelen endüstri uzmanları güvenilir örneklerdir. Kimse her zaman haklı değil, bu yüzden her kaynağı bir gazeteci şüpheciliği ile ele alın ve emin olana kadar içeriğinize eklemeyin.

Bazen bir konu hakkında yazı yazmadan önce bir şey bilmiyoruz derken blog yazarlarının samimiyetsiz birer sahtekâr olduğu anlamını sakın çıkarmayın. Tam tersine; birçok blog yazarının doğal merakı, yaptıkları işlerde onları harika kılan şeydir. Bunu yapabilmemizi sağlayan şey belirlediğimiz konu hakkında her şeyi bilmemiz değildir. Bunu sağlayan, nasıl doğru bir şekilde araştırma yapacağımızı bilmemizdir.

Güvenilirliğini Kontrol Et

Herkes hata yapabilir ancak önemli olan gerekli inceleme ve kontrol sırasında bundan kaçınmayı becerebilmektir. Eğer internette bir cümle kuruyorsanız bunun doğruluğundan emin olmalısınız. Aksi halde hem okurlarınızın gözündeki otoriteniz sarsılır hem de sonraki yazılarınıza olan ilgi azalır.

Olurda tüm çabalarınıza rağmen bir hata yapmışsanız ve bir okurunuz bunu fark ederek size iletmiş ise asla hatanızda ısrar etmeyin. Dürüst olun, onlara karşı hesap verilebilir olduğunuzu gösterin ve yanlışınızın nedenini belirterek hızlıca düzeltin. Emin olun bundan hiç bir şey kaybetmezsiniz. Aksine kazanan taraf olursunuz.

2. Adım : İlgi Çekici Bir Başlık Bulmak

Sayılar, rakamlar ve listeler

İnsanların özellikle listeler hakkında ilgilerinin daha yoğun olduğu bilinen bir gerçek. Siz de başlıklarınızda bu metodu kullanabilirsiniz. Mesela benim bu yazıda uyguladığım “5 Adımda Daha Kaliteli İçerik Üretmek” gibi. Siz de başlıklarınızda bunu uygulayabilirsiniz.

Makalenizin Ne İle İlgili Olduğunu Belirtin

Yazınızın ne hakkında olduğunu ve neler içereceğini belirtmeniz gerekir ki insanlar okumaya devam ettiklerinde ne ile karşılaşacağını bilmeli. Açıkça, içeriğinizi ne hakkında olduğunu ve neler vaat ettiğini belirtmelisiniz. Kaliteli Blog İçeriği Üretmek için bu maddenin olmaması düşünülemez.

Değerinizi Gösterin

Okuyucularınıza makalenizin neden değerli ve okunması gereken bir yazı olması gerektiğini gösterin. Aynı konu ile ilgili onlarca yazı arasında neden sizin yazınızı seçmesi gerektiklerini belirtmelisiniz. Yoksa emin olun çok çok uzun bir süre sadece kendinize yazmaya devam edebilirsiniz.

Eğitici Olmak

İnsanlar genellikle kendilerini eğitmek veya belirli bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için internette arama yapar. Bu gerçeği asla unutmamaya çalışın.
Birçok başarılı başlık; “Nasıl yapılır” konseptini kullanır. Tüm makalelerinizi “nasıl yapılır…” ile başlatmak gerçekten çok sıkıcı olur, bu nedenle bunun daha yaratıcı yollarını bulmaya çalışın.

Okuyucular Makalenizi Okumak İçin Heyecanlı Olmalıdır

En çok okunan blog siteleri arasında yerinizi almak mı istiyorsunuz? Okuyucularınız yazılarınızı okuma konusunda heyecanlandırın. Bu konuda da görev tabi ki sizlere düşüyor. Kimse sıkıcı ve heyecansız bir yazıyı okumak istemez.

Kitlenizi ve Onlar İçin Neyin Önemli Olduğunu Düşünün

Eğer kitlenizi biliyorsanız onların hayallerini ve ihtiyaçlarını da biliyor olmalısınız. Kitlenizi tanımak, kitlenizin isteklerine veya meraklarına öncelik veren bazı akıllı, stratejik başlıklar geliştirmenize olanak tanır.

Sorular Sorun

Okuyucularınıza soru sormak onları içeri çekmeye yardımcı olur. Ayrıca noktalama işaretleri, sayılar ve rakamlar dikkat çekmeye yardımcı olur. SEO Biliyor musun? Kendinizi sorgulayın ve öğrenin! Gibi.

Anahtar Kelimeleri Kullanın

Başlığınızda; konu ile ilgili anahtar kelimeleri kullandığınızdan emin olun. Bu, blog yazınızın Google’da daha iyi sıralanmasına yardımcı olacak. Mesela benim yazının muhtelif yerlerindeKaliteli Blog İçeriği Üretmek kelime öbeğini kullanmam gibi. Aynı zamanda okurlarınıza, makalenizde neleri tartışacağınıza açıklık getirecektir.

Başlıklarını 70 Karakterin Altında Tut

Başlıklarınızın Google'da iyi görünmesini ve kesilmelerini engellemek istiyorsanız, başlıklarınızın 70 karakterin altında kaldığından emin olun.

A / B Testini Unutmayın

Potansiyel olarak iyi performans gösterebilecek iki başlık seçin ve aynı zamanlarda sosyal medya platformlarında paylaşın. Her ikisini de aynı gün ve saatte paylaşın. Etkileşimlerini izleyerek çok daha dikkat çekici başlıklar kullanma konusunda uzmanlaşacaksınız.

Tamamlayıcı Başlıklar İçin Görüntüleri Kullanın

Başlıklar çok önemli ve çoğu durumda internette makalenizi dünyaya tanıtmanın tek yolu. Ancak, Facebook, Instagram, Pintetrest ve Twitter gibi birçok sosyal site, bağlantı başlıklarınızın yanında resim eklemenizi kolaylaştırır. Bu harika çünkü görüntüler başlığınızın başarısını artırmak için çok şey yapabilir.

3. Adım : Yazma Bölümü

Gerekli araştırmalarınızı yaptınız, harika bir başlık buldunuz ve şimdi yazı yazmaya hazırsınız. Öyleyse hadi başlayalım.

Kaliteli Blog İçeriği Üretmek hakkında genelde iki ana yaklaşım vardır. Kimileri, taslaktaki her bir bölüm üzerinde ayrı ayrı çalışmayı seçer. Tek ve küçük bir bölüme odaklanmak nispeten daha kolay olmasından. Kimileri ise öncelikle taslağa uygun olarak yazının ilk halini yazar. Daha sonra ise onun üzerinde gerekli gördükleri düzeltmeleri, eklemeleri ve çıkarmaları yaparak devam eder. Hangisinin size uygun olduğunu bilebilecek tabi ki sizsiniz.

Ben mesela ikinci yolu seçiyorum. İlk gün konuyu seçip başlığı buluyor. Belki kelime analizlerini yapıyorum. Sonraki birkaç gün araştırma ile geçiyor. Taslak yazımı ve gerekli düzenleme işlemleri de bir iki gün sürüyor. Yaklaşık ( Her yazım için olmasa da geneli için bu böyle ) olarak her bir makalem bir haftamı alıyor.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin asla tek oturuşta çok fazla şey yapmamaya çalışın. Bu sizi hem yormaz hem de kaliteden ödün vermeden içerik üretmenizi sağlar.
Çoğu yetenek gibi yazı yazmak da pratik yaparak gelişir. Bu nedenle yayınlayıp yayınlamamanıza bakmaksızın her gün bir şeyler karalamanızı öneririm. Tıpkı gitar çalarken parmaklarınızdaki kas hafızasının oluşması gibi yazma eyleminde de beyin kaslarınızda kas hafızası oluşmasına yardımcı olur. En çok okunan blog siteleri hangi sıklıkla blog içeriği üretiyor dikkat ederseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız.

4. Adım : Görüntüleri Kullanma

Çoğu zaman insanlar görsel uyarıcılar olmadan blog içeriklerine odaklanmakta zorluk çekerler. Sadece metinden oluşan bir yazı, ne kadar iyi olursa olsun okuyucuların sıkılıp gitmesine neden olacaktır. Bu nedenle içeriklerinizi mümkün oldukça fotoğraflarla, videolarla desteklemeniz gerekmektedir. Kaliteli Blog İçeriği Üretmek için ne yazık ki sadece metinler günümüz dünyasında yeterli değildir.

Görseller Mesajınızı İletmede Yardımcı Olur

Blog yazılarınıza fotoğrafla veya video eklemenin en önemli nedenlerinden biri, metni kırmaktır. Birçok kişi; tüm yazıya göz atmak yerine blog içeriğinizi tarar. İşte bu aşamada görseller işinizi kolaylaştırır. Okuyucunun uzun bir metin görüp çıkmasındansa ilgisini çekebilecek bir görsel sayesinde yazıyı okumaya karar vermesini sağlayabilir.

Mümkün Oldukça Kaliteli Görsellere Yer Verin

Herkes iyi bir gülüşü sever ve iyi seçilmiş kaliteli bir görüntü, yazılarınızın tonunu hafifletebilir. Bu, özellikle sıkıcı ve fazla bilimsel bir konu hakkında yazıyorsanız özellikle etkili olabilir.

Görseller Karışık Konuların Anlaşılmasını Kolaylaştırır

Eğer amacınız kitlenizi genişletmek ve konuyu daha anlaşılır hale getirmekse bu aşamada görseller işinize yarayacaktır. Diyagramlar, grafikler, tablolar ve diğer görseller; okuyucularınızın soyut veya karmaşık konuları anlamalarına ve anlatmaya çalıştığınız şeyi kavramalarına yardımcı olabilir.

5. Adım : Düzenleme Bölümü

Aslında Kaliteli Blog İçeriği Üretmek zor, düzenlemek daha zordur. Birçok kişi, düzenlemenin yalnızca üzerinden geçmek ve dil bilgisi hatalarını düzeltmek olduğunu varsaymaktadır. Her ne kadar cümle yapısı ve dil bilgisi çok önemli olsa da; kurguladığınız akışın parçalarının bir bütün olarak görülmesi çok daha önemlidir.
Cümle yapılarınızı ve dilbilginizi kontrol etmenizi açıkça söylemeyeceğim – bunu zaten kesinlikle yapmalısınız! Bunlar dışında dikkat etmeniz gereken birkaç ufak detay var, ben size bunlardan bahsedeceğim.

Tekrardan Kaçın

Belli kelimeleri veya cümleleri tekrar etmekten kaçınmalısınız. Blog içeriğinizi yayınlamadan önce kesinlikle ama kesinlikle kontrol edin. Eğer bu tarz cümleler varsa onları yeni kelimelerle değiştirerek tekrara düşmekten uzak durun.

Blog İçeriğinizi Yüksek Sesle Okuyun

Bu, birçok yazarın atölyelerde öğrendiği bir hiledir. Biraz garip gelebilir, ancak anlaşılmaz kısımları veya uyuşmayan cümleleri kontrol etmek için içeriğinizi yüksek sesle okuyun. Kendinizi bir cümlenin akışıyla mücadele ederken mi buldunuz? Dilinize oturuncaya kadar yeniden işleyin.

İçeriğinizi Mümkünse Başka Bir Yazara Okutun

Bu deneyimsiz veya sıradan blogcular için çok önemlidir. Bir arkadaşınızın veya meslektaşınızın işinizi kontrol etmesini istemek, zayıflık veya başarısızlık belirtisi olarak kabul edilmeyecektir. Aksine kendinize ve yazınıza olan güvenin bir işaretidir.
İdeal olanı, içeriğinizi kanıtlamak için düzenleme deneyimi olan birine sormanızdır. Ayrıca yazım veya dil bilgisi hatalarını tespit etmede yardımcı olacak bir programı kesinlikle kullanın.

Yazının akışındaki düşüncelerini ve yapısal olarak mantıklı olup olmadığını kontrol ettirin. Tartışmalı bir konudaki tavrınız açık mı? Parça okuyucuda var olan bir inancı düşünmeye veya sorgulamaya itiyor mu? Sunduğunuz tavsiye aşağıdakilerden hangisi? Bunların hepsi, bir başka gözün bakışı ile çok daha isabetli kararlar verebileceği hususlardır.

Cümleleri Kısa ve Paragrafları Daha Kısa Tutun

Cümleler mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Okumak kolay ve basit olmalı ki her çeşit kitleye hitap ettiğinizi unutmayın. Herkes sizin kadar uzun cümleleri sevmeyebilir. Hatta sıkılıp kaçabilirler bile.

Paragraflar da kısa ve tatlı olmalıdır. Paragraf ne kadar kısa olursa, okuyucularınızın devam etmesi daha olasıdır. Paragraf yapısının “kuralları”, web tabanlı yayıncılığın bir kalıp haline gelmesinden bu yana biraz eğildi. Ama yine de bireysel fikirleri kendi içinde düzenli, kısa küçük paragrafları ile izole etmeye çalışın.

Blog Mesajınızın Mükemmel Olamayacağını Kabul Etme

Mükemmel bir yazı diye bir şey yoktur ve ne kadar çabuk bunu kabul ederseniz, o kadar iyidir.

Özensiz çalışmaları yayınlamayı tabi ki savunmuyorum. Sadece detaylar hakkında saplantılı olmamanız gerektiğini söylüyorum. Bununla birlikte; en iyi blog içeriklerinin bile her zaman daha iyi olabileceğini söylüyorum. Tabi yeteri kadar zamanınız varsa.
Her gönderiyi olabildiğince iyi hale getirin, deneyimlerden öğrenin, sonra devam edin. Unutmayın; hazırladığınız taslak bir rehberdir, değişmez bir dizi emir değildir. Bir şey işe yaramazsa; ister bir cümle olsun, ister paragraf olsun, hatta bir bölüm olsun, silmekten çekinmeyin. Ancak bu şekilde kaliteli içerik üretebilirsiniz. Benim ilk taslağımla yazımın son hali arasındaki farka bakarak ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.

Kaliteli İçerik Üretmek konusundaki yazımıza burada son veriyorum. Eğer herhangi bir sorunuz olursa yorum kısmından ve iletişim formundan bana sorunuzu sorabilirsiniz. Mümkün olan en kısa sürede dönüş yapacağım.

Kaynak : https://bloghocaniz.com/kaliteli-blog-icerigi-uretmek/
 

 

https://bloghocaniz.com
wmaraci
reklam

FurkanHisamioglu FurkanHisamioglu Arayüz Çizeri Kullanıcı
  • Üyelik 05.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 22 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad F** H**
  • Mesajlar 1763
  • Beğeniler 214 / 508
  • Ticaret 11, (%100)
Yazının tamammını burada paylaşmalısın
bloghocaniz

kişi bu mesajı beğendi.

.

bloghocaniz bloghocaniz WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.08.2018
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Muhasebe
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** G**
  • Mesajlar 145
  • Beğeniler 45 / 45
  • Ticaret 0, (%0)
Gerekli düzenleme yapıldı.
 

 

https://bloghocaniz.com

FurkanHisamioglu FurkanHisamioglu Arayüz Çizeri Kullanıcı
  • Üyelik 05.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 22 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad F** H**
  • Mesajlar 1763
  • Beğeniler 214 / 508
  • Ticaret 11, (%100)
Yazı için teşekkürler :)
bloghocaniz

kişi bu mesajı beğendi.

.
wmaraci
Mersin evden eve nakliyat

sluqzor sluqzor Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 08.08.2018
  • Yaş/Cinsiyet 21 / E
  • Meslek Yazar
  • Konum Kahramanmaraş
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 177
  • Beğeniler 19 / 36
  • Ticaret 1, (%100)
Açıkçası kaynaktaki linkte çok daha ilgi çekici görünüyor.Gerçekten iyi bir blog yazarısınız.Ellerinize sağlık.
bloghocaniz

kişi bu mesajı beğendi.

btnaslan btnaslan Bilinen Hayatı Kodlayın Kullanıcı
  • Üyelik 08.03.2017
  • Yaş/Cinsiyet 23 / E
  • Meslek WebMater, Seo, YouTuber
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** A**
  • Mesajlar 1205
  • Beğeniler 131 / 220
  • Ticaret 16, (%100)
Makaleniz gerçekten süper olmuş yeni nesiller için aydınlatıcı bilgiler var
bloghocaniz

kişi bu mesajı beğendi.

bloghocaniz bloghocaniz WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.08.2018
  • Yaş/Cinsiyet 37 / E
  • Meslek Muhasebe
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** G**
  • Mesajlar 145
  • Beğeniler 45 / 45
  • Ticaret 0, (%0)

sluqzor adlı üyeden alıntı

Açıkçası kaynaktaki linkte çok daha ilgi çekici görünüyor.Gerçekten iyi bir blog yazarısınız.Ellerinize sağlık.


Teşekkürler hocam. Site henüz çok yeni umarım bir sene sonra çok daha yararlı bilgilerle dolu bir hale gelecek.
 

 

https://bloghocaniz.com

BHA BHA bhamedya.com Kullanıcı
  • Üyelik 23.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Aşçı, Makale Yazarı
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad B** A**
  • Mesajlar 1399
  • Beğeniler 460 / 460
  • Ticaret 20, (%100)
Harika bir makale olmuş, elinize sağlık. Başarılarınızın devamlılığını dilerim. Yazı çok detaylı ve başarılı sağolun..
bloghocaniz

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al