Herkese merhabalar çok değerli Blog Kılavuzu okuyucuları. Bu gün kalabalık kitlelerin ilgi odağı olan kaliteli blog yazabilmenin püf noktalarından bahsedeceğim yararlı olması dileğiyle...
Kaliteli ve Özgün İçerik :

Sevilen blogların en çok beğenilen özelliklerinden birisi de kaliteli ve özgün bir içeriğe sahip olmasıdır. Takibe değer bir blog diye adlandırdığımız bu bloglar da insanlar genellikle yazarın kendilerine hitap ediş tarzına samimiyetine ve bilgiyi aktarım yoluna göre bir kaç faktörde puanlamalar yapabilirler. Özellikle insanları alıştırdığınız hitap şeklinizden sonra ileride yapacağınız değişiklikler çok çabuk göze batabilir ve insanlar tarafından olumsuz yorumlar alabilirsiniz. Kaliteli içerik dendiğinde aklınıza sadece özgün ve uzun bir makale yazıp insanlara sunmak gelmemeli. Kaliteli bir içerik bir çok yönden ele alındığında olumlu özelliklere sahip olmalıdır. Eğer siz yazılarınızı bitirdikten sonra kendinize şu soruları sormanızı istiyorum. Bu yazımda imla kurallarına ve Türkçe kullanımına ne kadar dikkat ettim ? İnsanlara hitap ederken samimiyet de aşırıya mı kaçtım yoksa onlara çok mu soğuk davrandım ? Eğer bu yazımda insanlara bir bilgi vermeyi amaçlamış isem vermek istediğim bilgiyi insanlara doğrudan mı verdim yoksa dolaylı anlatımla mı bilgiyi onlara sundum ? Cümlelerimi kurarken ne kadar çok gereksiz kelime kullandım ? Gibi sorular kaliteli ve özgün içerik üretebilmeniz için size yardımcı olacak sorulardır. Önce yazdığınız yazı sizi tatmin etmeli ardından okuyuculara bu içeriği sunmalısınız.
Farklı Olun :

Kaliteli bir blog yazarı olmak istiyorsanız. Kitlelere hitap etmek istiyorsanız var olanın dışına çıkmalı ve insanlara alıştıkları ve bildiklerinin dışında bir şeyler sunmalısınız. Ne kadar farklı olursanız kaliteyi o kadar hızlı yakalayabilirsiniz. Var olan blogların benzerlerini üretip insanlara bir şeyler sunmak laf olsun torba dolsun tarzı iş yapmaktan farksız olacaktır. Çünkü kaliteli bloglar diğer bloglardan sıyrılmış ve okuyuculara farkını kanıtlamış bloglar olduğundan ve insanların farklılığa olan açlığından doğan arz talep ilişkisi kaliteli blog yazmak isteyen kişileri farklı olmaya iten bir sebep olmuştur. Olaylara bakış açınız, sizin hitap tarzınız,
Blog Teması Seçimi :

Kuşkusuz ki bir site de kullanıcıların ilgisini girdiklerinde ilk çekecek etken blogunuzda kullanacağınız tema olacaktır. Tema konusunda çok hassas davranmanızı öneririm. Ne çok gözü yoracak şekilde görsellere boğulmuş bir tema tercih edilmeli. Ne de okuyucular girdiğinde nerede olduğunu unutacak onlarda kaybolmuş hissiyatı uyandıracak derece de sade tema kullanmanızı tavsiye ederim. Tema seçiminizde bu 2 önemli faktörü göz önünde bulundurarak sade ve gözü yormayacak fakat kullanıcıların da aradıklarını kolayca bulabilecekleri temaları tercih etmelisiniz. Tema seçiminde yazdığınız blog türünün de oldukça önemi vardır. Sinema veya video üzerine yazıyorsanız ona göre temalar veya moda üzerine yazıyorsanız ona göre tema seçimi yapabilirsiniz. İnternet de çok farklı blog türlerine göre temalar mevcut. Benim blog temamı soracak olursanız ben sadelik ve bakıldığında gözde hoş etkiler bırakacak renkli bir temayı tercih ettim. BlogHocam Sementit blog temasını bizlerle paylaştığı için buradan kendisine teşekkürlerimi sunmak istiyorum.
Sosyallik Önemli :

Herkes aktif ve sosyal bir yazarı takip etmeyi sever. Çünkü bir insanın yazısını bir kaç gün beklemek oldukça can sıkıcı olabilir. Yalnız burada sosyal olmanızdan kastım sadece Blog ile sosyalleşip günün belli saatini blog yazıp okuyucularınız ile konuşmak olarak almayın. Blogunuz için Facebook ve Twitter sayfaları oluşturun insanların size en rahat ulaşabileceği sosyal mecralar buralar olacağı için. Onlara anlık geri dönüş yapmanız kuşkusuz okuyucularınızın hoşuna gidecek tekrar ve tekrar blogunuzu ziyaret etmenize de olanak sağlar. Nitekim aktif bir yazar olup günlük yazacağınız yazı miktarını arttırmak hem seo hem okuyucu bakımından olumlu etkilerde getirecektir peşinde.
Düzenli Olmak Şart !!!

Kaliteli blog yazmak istiyorsanız en önemli kurallardan birisi de düzenli olmanızdır. Her insan takip ettiği yazarın düzenli olmasını ister. Siz eğer 1 gün yazıp 2 gün yazmıyorsanız veya düzensiz içerik giriyorsanız blogunuza sadık bir okuyucu kitlesine sahip olmanız gerçekten oldukça zor olacaktır. Çünkü her gün düzenli okuyucularınıza içerik üretip sunmanız onların blogunuza girişlerinde ki devamlılık göstermelerinde önemli etkendir. Yazılarınızda kullanıcılara yazacağınız yorumlarda içerik girişlerinizde makalelerinizde yazım biçimleriniz özgünlüğünüz de bununla doğru orantılı olduğunda kaliteli bir blog olmamanız için önünüzde hiç bir engel kalmayacaktır.
Sabırlı Olun :

Bir çok başarı hikayesi okuduğunuzda insanın gözü korkabilir yıllarca sabırla bekleyen kişi sonunda muradına erdiğinde biz bile ufaktan onu okuyunca mutlu olabiliriz o kişi adına. Kaliteli blog yazmak ve yazdıklarının karşılığını almak bir kaç hafta da veya bir kaç ayda neticesini alacağınız bir durum olmayabilir. Kimisi yazar 3 ayda kaliteli blog diye adlandırdığımız listeye adını yazdırır. Kimisi sabırla yazar 2 yılda kaliteli bloglar listesine adını yazdırır. Ancak burada önemli olan zaman faktörü değil burada önemli olan sizin başlangıçta nasıl başladıysanız devamını o düzende getirmenize bağlı olacaktır. Bu yazım sanırım oldukça uzun sürdü yazımın sonunu şöyle bir cümle ile noktalamak istiyorum : Herkes blog yazabilir fakat kaliteli blog yazmak farklı olanların işidir.

Kaynak : http://blogkilavuzu.blogspot.com.tr/2015/04/kaliteli-blog-yazmann-puf-noktolar.html

Blog Kılavuzu